GLAMOUR: Det er knyttet store spenning til hva Uma Thurman, Nicole Kidman og Cate Blanchett kommer til å ha på seg når de går opp den røde løperen til Kodak Theatre søndag. Foto: REUTERS

Nå velges Oscarkjolene

(VG Nett) De store filmstjernene bruker de siste dagene før den store Oscar-gallaen til å finne det perfekte antrekket. Hva de velger, forblir hemmelig.

Mona Bristøl
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

De glamorøse kjolene og de rådyre skinnende smykkene er viktige ingredienser i det årlige showet rundt Oscarutdelingen. Og hvert år knytter det seg like stor spenning til hva de største stjernene kommer til å ha på seg.

Hvilken designeres rålekre kreasjon de nominerte har valgt å ikle seg når de går opp den røde løperen, forblir en hemmelighet frem til den store dagen.

- Drama og glamour

- Oscarutdelingen handler om drama og det ypperste av Hollywood-glamour. Det ville ødelegge overraskelsen og de glamorøse øyeblikkene om vi allerede visste hva stjernene går med. Alt dreier seg om å gjøre en opptreden som blir lagt merke til, sier Marcy Medina, redaktør for det amerikanske motebladet Womens Wear Daily til Reuters.

Verdens designer-elite slåss om å få kle opp superstjernene, men heller ikke de vet hva slags antrekk Oscar-gjestene har valgt før de skrider opp løperen. Dagsform og vær spiller inn og kan avgjøre kjolevalg i siste sekund.

SE BILDESPESIAL:

Tilbakeblikk til den røde løperen i fjor

Oppmerksomhet

ELEGANT: Julia Roberts i Valentionkjolen hun hadde på seg under utdelingen i 2001. Foto: AP

Det har tidligere vært en gjenganger å velge den kjolen som fanger mest oppmerksomheten. Men noen velger også å ikle seg klassiske kjoler som utstråler individualitet og eleganse, slik Julia Roberts gjorde i den sorte og hvite vintagekjolen fra Valentino da hun vant statuetten for beste rolle i filmen «Erin Brocowich».

- Man ser at individualitet igjen har blitt viktig, sier Browny Cosgrave, som har skrevet en bok om Oscarmoten.

- Flere modige skuespillere vil heller kontrollere sitt eget utseende enn å bli manipulert av en anerkjent designer, legger Cosgrave til.

21 år gamle Keira Knightley hadde

fjorårets flotteste kjole ifølge moteekspertene.

Den perfekte kjolen

UFORGLEMMELIG: Mange husker kjolen Cher hadde på seg under Oscar-utdelingen i 1988. Her viser en modell frem kjolen, under et moteshow i januar i år, hvor legendariske Oscar-kjoler ble vist frem. Foto: AP

Den perfekte Oscarkjolen er ifølge forfatteren «sexy, men raffinert» og om den er vintage, er det et pluss.

Cher er kjent for å ha gått opp løperen med Oscarhistoriens mest utfordrene kjole, en gjennomsiktig sort kreasjon av Bob Mackie, som så vidt skjulte de edleste deler.

Moteekspertene sier stjernene heller ikke må gå for langt i hva de velger å ha på seg.

- De har en tradisjon de må være med på å ivareta. Hver skuespiller som vinner går foran som et eksempel. De må også forføre paparazziene, sier Cosgrave.

Hvem husker ikke Jennifer Lopez' moteflause med «matchende» hårsveis fra fem år tilbake?

Se bildet her! Den ellers så velkledde divaen hadde knapt rukket å vise seg før kritikken haglet fra alle verdenshjørner.

Ikke gjenbruk

På årets Golden Globe utdeling valgte flere av stjernene å stråle i skinnende metallfarger og lyse kjoler i ulike hvittoner.

- Folk har planlagt dette hele sesongen og de sparer de beste antrekket til Oscarutdelingen, så vi kommer trolig ikke til å se igjen noe av det de har gått med tidligere, sier Medina.

Ifølge nettstedet fantasyfashionleague.com, hvor medlemmer kan vinne poeng avhengig av hvor ofte deres favorittdesigner blir eksponert i media, er Chanel, Dior og Aramani tippet som gjengangere på årets Oscarløper.

Ballongskjørt

Blant motekjennere på innsiden i filmbyen svirrer ryktene om at Giorgio Armani kommer til å være den foretrukne designeren til minst en stor stjerne Oscarnatten.

Cate Blanchett, Nicole Kidmann og Uma Thurmann, som regnes som de mest trendsettende på A-listen av Hollywoodskuespillere, kommer ifølge Medina trolig til å velge voluminøse kjoler, som følger catwalkmoten med store bobleskjørt.

Uansett hva de velger å i kle seg, moteslaver verden over krysser fingerene for at de velger noe spektakulært.

- Kom igjen, det er en dramtisk natt, sier Cosgrave.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder