VERNER OM RETTIGHETENE: Remo Caprino styrer Caprino Studios, som produserte klassikeren «Flåklypa Grand Prix».
VERNER OM RETTIGHETENE: Remo Caprino styrer Caprino Studios, som produserte klassikeren «Flåklypa Grand Prix». Foto:Mattis Sandblad,VG

Caprino reagerer på ny «Flåklypa»-film

FILM

Remo Caprino brukte advokater for å vurdere om «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa» var for lik «Flåklypa Grand Prix». Snart er det premiere på enda en film, og nå reagerer Caprino på ny.

Publisert: Oppdatert: 25.06.15 20:57

VG skrev i desember i fjor at Remo Caprino har engasjert advokat for å vurdere rettighetsproblematikken mellom «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa» og Caprino-filmen «Flåklypa Grand Prix» fra 1975.

– Så godt som alle, både profesjonelle og publikum, oppfatter «Jul i Flåklypa» som en oppfølger til «Flåklypa Grand Prix», og de tror at Caprino Filmcenter står bak begge filmene. Det er ikke tilfelle, og vi har reagert overfor både filmselskapet Maipo Film og Aukruststiftelsen. Vi har nå fått tilgang til DVD-utgaven av filmen, og våre advokater jobber med saken, skrev Caprino i en e-post til VG den gangen.

Maipo har ikke hørt noe fra Caprinos advokater siden de fikk tilsendt en DVD av «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa» i august, opplyser produsent Synnøve Hørsdal i Maipo.

Produksjonsselskapet lanserer sin andre film fra Flåklypa-universet «Herfra til Flåklypa» før jul. I den filmen dreier mye av handlingen seg om et løp mellom Flåklypa og nabobygda Slidre, og VG har spurt Maipo om de har gjort noen ekstra vurderinger for å unngå å vekke assosiasjoner til «Flåklypa Grand Prix»

Slik vurderte VG «Jul i Flåklypa»

– Filmen er en konkuranse mellom Flåklypa og erkerivalen Slidre for å finne ut en gang for alle hvem som er best. Det laget som først bringer en ost over fjellet fra Slidre til Flåklypa har vunnet. Det er en konkuranse som innebærer at de tar seg over fjellet i naturen. De tar seg først og fremst frem til fots men tar også ibruk forskjellige mer eller mindre orginale hjelpemiddler, som f.eks hoppesko. Dette har ingenting med billøpet i «Flåklypa Grand Prix» å gjøre, skriver produsent Hørsdal i en e-post til VG.

VGTV:Slik er virkelighetens flåklypa

Hun gjentar at Maipo har fått rettighetene fra Kjell og Kari Aukrusts stiftelse, og på samme måte som Caprino Filmstudio har de ervervet filmrettighetene til nye filmer basert på samme opphav.

VG kontaktet Remo Caprino i forbindelse med den nye filmen. I en SMS til VG skriver han at de fortsatt vurderer rettighetsproblemene i forbindelse med «Flåklypa Grand Prix» og «Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa».

– Vi har varslet Maipo om dette. Dersom den nye filmen bygger på samme lest som den forrige har vi naturlig nok et tilsvarende problem med den. Utover dette ønsker vi ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

Maipo ved Synnøve Hørsdal ønsker ikke å kommentere Caprinos kommentarer.

Tvisten med Maipo er ikke den eneste Caprino Filmstudios er involvert i. I august møter Remo Caprino Hunderfossen Familiepark, ved konserndirektør Per Arne Slapø i Sør-Gudbrandsal tingrett. Striden dreier seg om bilen «Il Tempo Gigante», kjent fra Aukrust-universet og «Flåklypa Grand Prix». Fornøyelsesparken har laget en berg-og dalbane og konflikten dreier seg om hvorvidt den er er modellert etter Kjell Aukrusts originaltegninger av bilen eller Ivo Caprinos filmversjon av Il Tempo Gigante.

Det er satt av åtte dager til saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett i slutten av august.