GLADE: Hallvard Bræin og produsent John M. Jacobsen vant fire amandapriser for folkefilmen "Børning". Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

«Børning» tok storeslem

HAUGESUND (VG) Filmen Børning stakk av med hele fire priser under lørdagens Amanda-utdeling.

 • Jon Selås
 • Angelica Hagen

Artikkelen er over fem år gammel

Regissør Hallvard Bræin var i ekstase da han mottok prisene og forteller at hemmeligheten for å lage god film er å lage en historie som rører.

– Jeg elsker tanken på fulle kinosaler, der det oppleves noe og folkene sitter igjen med en følelse når filmen er slutt, sier han.

Bræin ser ikke bort i fra at det kan komme en toer - og skal man tro prisene vil det komme i god jord hos publikum. Børning er sett av 382.000 mennesker på kino.

I kveld stakk bilfilmen av med fire priser - inkludert Henrik Mestads pris i kategorien «Beste mannlige birolle» for sin deltakelse i filmen.

Æres-prisen gikk til filmregissør og forfatter Vibeke Løkkeberg.
Ærespris-kommentar: Et satans kvinnfolk!

Pris for beste birolle

Anne Krigsvoll (58) tok fri fra Nationaltheatret og TV-serier som «Lilyhammer» for sin første spillefilm på ti år, tre generasjons kvinnefilmen «Kvinner i for store herreskjorter». Og sikret seg en Amanda for beste birolle – hennes andre.

– Jeg er veldig, veldig, veldig glad for dette; det betyr uendelig mye med en sånn anerkjennelse, særlig fordi det er ti år siden siste spillefilm. Dette er den nye babyen min!, sier Krigsvoll, med et godt grep om lubne Amanda. Og hun legger til:

– Spesielt glad er jeg for at filmen er den første Trondheims-filmen; mitt trønderhjerte svulmer i kveld, sier Anne Krigsvoll.

Henrik Mestad (51) var like glad – minst! – som Krigsvoll, sjokkert glad, faktisk, selv om også han vant Amanda for andre gang. Krigsvoll og Mestad har jobbet sammen tidligere.

– Men det var så lenge siden at jeg brukte caps, sier, Mestad som også vant for sin rolle i Børning.

TO GODE VENNER: Henrik Mestad og Anne Krigsvoll stakk begge av med hver sin pris for beste birolle. De har jobbet sammen tidligere. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Beste regi

Det var Aslaug Holm (50) som stakk av med prisen for beste regi for filmen «Brødre».

- Det har vært et utrolig hardt men også utrolig givende prosjekt å gjennomføre, sier regissør Aslaug Holm, som fulgte sine sønner Lukas og Markus fra de var henholdsvis fem og åtte år gamle.

- For meg som dokumentarist er det spesielt viktig å vinne regiprisen. For det er jo akkurat regi som avgjør hva slags historie som skal fortelles. Og denne prisen betyr kanskje at jeg klarere ser for meg et sprang over i spillefilm, sier Aslaug Holm.

Hun var forøvrig ikke det aller minste skuffet over at hun ikke vant prisen for nettopp beste dokumentar. Den gikk til «Drone».

- En fantastisk film; ting falt på plass for meg med disse to prisene, sier Holm.

Så lang er det veteranene som hersker i Haugesund - og har stukket av med de fleste av prisene så langt i kveld.

Prisen for beste manus gikk til Bent Hamer (58). Beste barnefilm ble «Operasjon Arktis», med regi av Grethe Bøe-Wahl og produsert av Filmkameratene.

Beste kvinnelige skuespiller

– Jeg er fryktelig, fryktelig glad - og er ikke så lite emosjonell, når sant skal sies, sier vinner av prisen for beste kvinnelige skuespiller, Ine Marie Wilmann fra «De nærmeste».

Beste mannlige skuespiller: Bjørn Sundquist danket ut Colin Farrell!

VG har hevdet at årets nominasjonsskandale var at ikke nettopp «De nærmeste» var nominert i klassen for beste film.

– Akkurat det er jeg ikke objektiv nok til å vurdere. Men jeg er utrolig glad for at noen ser det sånn. Og har fått utrolig mange reaksjoner fra så mange forskjellige mennesker, som forteller at filmen har truffet dem midt i magen, sier Ine Marie Wilmann.

TØFF DAME: Ine Marie Wilmann stakk av med Amandaprisen i kategorien Beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i «De nærmeste». Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Mer om

 1. Amanda-prisen

Flere artikler

 1. Her er alle Amanda-vinnerne

 2. Her er årets Amanda-nominerte

 3. «Børning 2» blir verdens første bilfilm på vinterføre

 4. I kveld deles de viktigste norske filmprisene ut: Sundquist danket ut Colin Farrell

 5. «Kongens nei» satte ny rekord

Fra andre aviser

 1. «Børning» til topps under Amanda-utdelingen

  Aftenposten
 2. Britisk sørlending vant Amanda-pris

  Fædrelandsvennen
 3. Debutanter nominert til Amanda

  Aftenposten
 4. Bergensprodusent med syv Amanda-nominasjoner

  Bergens Tidende
 5. Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren

  Fædrelandsvennen
 6. «Børning» kåret til beste norske film i fjor

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no