NÅ OGSÅ OSCAR-NOMINERT: Her får fotball-legenden Ronaldo overlevert sine spesialsydde sko av hovedrolleinnehaver i «El Clásico», Wrya Ahmed. Nå har Irak valgt filmen som sitt håp i kampen om å bli nominert til beste utenlandske film under Oscar-utdelingen til vinteren.
NÅ OGSÅ OSCAR-NOMINERT: Her får fotball-legenden Ronaldo overlevert sine spesialsydde sko av hovedrolleinnehaver i «El Clásico», Wrya Ahmed. Nå har Irak valgt filmen som sitt håp i kampen om å bli nominert til beste utenlandske film under Oscar-utdelingen til vinteren. Foto: Euforia Film

«El Clásico» blir Oscar-kandidat

FILM

Den norsk-kurdiske feelgood-filmen «El Clásico» nådde ikke opp som Norges Oscar-kandidat. Det gjorde den derimot i Irak!

Publisert: Oppdatert: 04.09.16 18:20

– Det er fantastisk, helt utrolig, jubler filmskaper Halwkat Mustafa til VG på telefon fra Bagdad.

LES OGSÅ: Norsk film fra Ronaldo til DeNiro

Han har hele veien hatt tro på Oscar-nominasjon for filmen om de to kurdiske brødrene som legger ut på en strabasiøs reise fra Irak til Spania for å møte sin store helt, fotballguden Cristiano Ronaldo.

– Ja, jeg hadde forventet en nominasjon, men jeg er veldig overrasket over å få vite det så tidlig. Men jeg fikk telefon og brev fra det irakiske filmfondet noen dager før offentliggjøringen – de visste jo at jeg bodde i Norge. Derfor er jeg her i Irak for å forberede premiere – den blir vist på kinoer over hele Irak fra 12. september – og for å feire nominasjonen, forteller Halwkat Mustafa.

Han påpeker at grunnen for at filmen kan bli nominert som Oscar-kandidat fra Irak er at han fikk fem millioner kroner i produksjonsstøtte fra det kurdiske filmfondet.

– Er du skuffet over at nominasjonen ikke kommer fra Norge?

– Nja, litt skuffet på en måte – filmen vant jo blant annet Best Foreign Fiction under Michael Moores festival nylig. Men på en annen side; dette er jo en film om to kurdiske brødre, sier Mustafa.

LES OGSÅ: Dette mente VG om «El Clásico»

De norske Oscar-kandidatene ble på sin side «Kongens nei», «Welcome To Norway» og «Pyromanen». Et stort plaster på såret var det likevel at «El Clásico» ble kåret til Folkets Amanda under filmfestivalen i Haugesund nylig, foran større publikumssuksesser som blant andre «Bølgen», «Søsken til evig tid; Amerikareisa» og «Mannen fra Snåsa».

Halwkat Mustafa forteller til VG at Ronaldo sendte ham melding senest sist uke med spørsmål om når han kunne få se filmen, men premieredato i Spania er ennå ikke satt.

– Jeg vet ikke når det blir ennå – det skjer altfor mye med «El Clásico» akkurat nå. Men han er veldig interessert og skrev at han gledet seg.

– Drar du til Los Angeles og Oscar-utdelingen om filmen skulle nå helt frem til de siste nominerte for beste utenlandske film?

– Selvfølgelig! Da er vi på plass for å vifte med det norske, det kurdiske og det irakiske flagget!