Filmanmeldelse: «Captain America: Civil War»

Super-surrete!

Problemet med superhelter er at de kan gjøre alt. Men det er også det eneste de kan gjøre.

  • Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

ACTION/EVENTYR

«CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR»

USA. Regi: Anthony Russo, Joe Russo. 12 års aldersgrense. Med: ain Cast: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Paul Rudd, Emily VanCamp, Marisa Tomei, Tom Holland, Frank Grillo, Martin Freeman, William Hurt, Daniel Brühl.

3 av 6

Med andre ord: Vi befinner oss inne i tegneserieimperiet Marvels hall of fame, der Avengers utgjør en superheltenes elitedivisjon, hvis mangslungne super-begavede deltagere så å si dekker ethvert behov i bekjempelse av verdens ondskap.

Ideen denne gang blir derfor å splitte den gode side – og la dem slåss innbyrdes. Akkurat hvordan det skjer er vel tung annonsert allerede, derfor er dette ingen spoiler: Avengers frie rolle skaper et politisk vakuum. Ingen kontrollerer dem, og følgelig står ingen til ansvar nå noen helt vanlige mennesker styrker med under de ekstreme kampene som ansees nødvendig.

Derfor blir det splittelse: Noen vil følge det USA-pålagte og via FN verdensomspennende påbudet om en slags Avengers-kontrollkomité. Andre vil det ikke. Og så er vi i gang.

La det være sagt: For fansen er «Civil War» et absolutt must. Ikke bare er de gamle heltene på plass; et par gamle hales frem til nytt bekjentskap, et par nye springer frem (Som man forstår og det også bli forklart: Det blir stadig flere superhelter i verden.) Det er trick og eksplosjoner og ødelagte biler og fly (!) og nedrevne skyskrapere og kontrolltårn i det vide og det brede. Helt state of the art. Og humoren er også unektelig til stede. Dessuten: Et kyss.

Les også: «Captain America-»-Chris tenker på døden hele tiden.

Det er de store plussene. De store minusene er følgende: Good cop/bad cop-linjene er mildt sagt forvirrende. Hvem som slåss mot hvem er langt fra glassklart. Heller ikke alltid hvorfor man slåss. Filmen er med sine to og en halv time altfor lang – faktum er at den til slutt blir kjedelig.

La gå at aktuelle temaer er lagt inn: Politisk kontroll, sorg og savn over familie, «verdenspolitiets» ansvar for ikke å ødelegge liv i den gode saks tjeneste, ofrene de høyt begavede superheltene må gjøre fordi de er – la oss si: spesielle. Det ligger et sted i historien, alt sammen.

Men filmen gjemmer det bort i stadig mer slåssing, stadig nye konfrontasjoner, stadig nye konstellasjoner venner/fiender, så det aller, aller meste drukner i et seriøst spetakkel.

Vi likte god forrige «Captain America»-film, «The Winter Soldier»; den hadde en sentral nerve å frydes over. Denne gang blir det simpelthen for mye av det gode/for mye av det onde.

Det eneste garantert sikre er at flere kapitler kommer – sånn sett er «Captain America» alt for lønnsom!

JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder