I NORSK BIL: Hollywood-stjernen skal krympes i sin neste film, Alexander Paynes «Downsizing». Der kommer også den norske elbilen Buddy til å spille en viktig rolle. Foto: Jean-baptiste Lacroix Afp

Norske Buddy blir Hollywood-stjerne

Spiller mot Matt Damon, innspilling i Lofoten i august

Den norske elbilen Buddy går til filmen - og får selveste Matt Damon og Reese Witherspoon som motspillere!

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Eposten som holdt på å ende i spam-boksen til Buddy Electric-sjefen Jan Petter Skram, er nå i ferd med å utvikle seg til en liten eventyrhistorie fra det virkelige liv. Mailen var fra produsentgiganten Paramount Pictures i Hollywood med spørsmål om det norske bilselskapet kunne levere ti hvite Buddy's og seks Buddy Bike's til filmen «Downsizing» av Alexander Payne.

VG testet Buddy: En trivelig tass

– Vi får en del mailer inn og noen blir liggende, men da vi ble oppringt etter noen dager, samt fikk oversendt manus, forsto vi at det var alvor. Dette er en mulighet vi får bare én gang i livet. Vi har satt til side mye for å få dette til, sier Jan Petter Skram til VG.

TIL FILMEN: Her er bilene og syklene fra Buddy Electric som skal brukes i Hollywood-satsingen «Downsizing». Foto: Buddy Electric

Ifølge tirsdagens utgave av Lofotposten, kommer et filmteam på hele 160 personer til Lofoten for å ha base i Svolvær under den norske delen av innspillingen.

– Deler av filmen, spesielt sluttsekvensen, spilles inn i området rundt Trollfjorden. Den har de vurdert som så viktig at de ønsker å legge ned mye ressurser i å bruke Trollfjorden, sier mannen som har fått den viktige jobben som lokal tilrettelegger, Steinar Jøraandstad, til Lofotposten.

Hvorfor filmskaperne i Hollywood valgte akkurat lille norske Buddy blant alle klodens kjøretøy, fremfor blant annet den like lille, men tyske Smart, vet ikke Buddy Electric-sjefen Jan Petter Skram.

– Nei, det er foreløpig en gåte. Kanskje fordi den er mindre kjent? Men en av våre teknikere drar til Canada på torsdag for å instruere bilbrukerne under filminnspillingen - da håper vi å få svar på dette, sier han.

LES OGSÅ: Norske Buddy vil «kapre» Europa

«Downsizing» er etter rapportene en film med sosial satire og tar utgangspunkt i den norske vitenskapsmannen, Dr. Jorgen Asbjornsen, som tilfeldigvis oppdager hvordan han kan krympe mennesker til å bli en brøkdel av sin normale kroppsstørrelse, noe som kan få enorme konsekvenser i arbeidet for å redde verden fra en miljøkatastrofe.

Det er nok her den norske mini-elbilen kommer inn i bildet. Saken er tidligere nevnt på nettsidene til Norsk elbilforening.

– Såvidt jeg forstår, vil bilene få en sentral rolle i filmen, og trolig vil den jo bli sett av noen millioner. Men hva slags markedseffekt dette vil ha å si for Buddy, får tiden vise, sier Jan Petter Skram i Buddy Electric.

Mannen bak filmen, Alexander Payne, er ingen småkar i Hollywood. Payne vant Oscar for sitt manus til «Sideways» i 2004, og planene om «Downsizing» har han hatt i mange år, før arbeidet med «The Descendants» med George Clooney (2011) utsatte prosjektet som Payne selv kaller sin største film noensinne.

Den gangen skulle egentlig Sasha Baron «Borat» Cohen spille hovedrollen i «Downsizing», men nå har altså Matt Damon overtatt.

LES: Her er Hollywood-stjernen Michael Fassbender på innspilling i Norge

Filmen har også noen brennhete navn ved siden av Matt Damon og Reese Witherspoon, nemlig Neil Patrick Harris, Alec Baldwin, Jason Sudeikis og ikke minst Christoph Waltz, sist sett som skurk i James Bond-filmen «Spectre».

Den uka kom også Kirsten Wiig på rollelista.

HELNORSK: Her er den siste av ti hvite Buddy-biler lastet inn i flyet, på vei til New York og deretter til Toronto. Foto: Privat

Kanskje er det også håp om å se noen av dem i Norge de nærmeste månedene; innspillingen vil foregå ut året i Norge, USA og Canada, mens den forventede premieren er i siste halvdel av 2017.

Ett av filmselskapets krav var at de ti Buddy-bilene måtte være hvite, hvilket gjorde at Buddy Electric måtte strekke seg langt for å finne ti av samme farve, blant annet har de måttet låne biler fra velvillige eiere, deriblant Buddy-sjefens egen datter.

– Hun er egentlig avhengig av den bilen her i Oslo, men da hun hørte at Matt Damon kanskje kom til å kjøre hennes Buddy, var det likevel greit at den ble borte noen måneder, humrer Jan Petter Skram.

Dette er ikke Buddys første filmrolle. Elbilen har tidligere medvirket både i Bent Hamers «1001 gram» og Morten Tyldums «Buddy». Bård og Vegar Ylvisåker har også benyttet Buddy i sine «I kveld med Ylvis»-show.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder