Norsk hverdagsliv på randen

Svenske Fares Fares i ny norsk komedie

STOCKHOLM (VG) I «Salto, salmiakk og kaffe» spiller svenske Fares Fares (31) en grønnsakshandler som blir ranet av en høygravid fiskediskekspeditrise med lekepistol.

Marit Aaby Vebenstad
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Han drikker sin formiddagskaffe på Söder i Stockholm og snakker ivrig om den nye norske filmen han spiller en av hovedrollene i.

«Salto, salmiakk og kaffe» er en svart komedie om ulike mennesker i lokalsamfunnet på Lillestrøm som setter arbeidet og plikten foran alt, vasker for mye, svever for lite og lar kjærligheten komme i aller siste rekke.

- Filmen handler om mennesker som har mistet seg selv. De lever i en trist hverdag på et innskrenket sted, sier Fares Fares, som er godt kjent fra svenske suksessfilmer som «Jalla! Jalla!» og «Kopps».

Alkoholisert

I «Salto, salmiakk og kaffe» møter vi også den alkoholiserte minstepensjonisten Gunvor, som selger Rohypnol til tenåringer, den vaskegale alenemoren Iris og hennes datter Elin, som begge er pillemisbrukere.

- Moren er deprimert og trives ikke i jobben som jordmor. Det er ikke rart hun ikke klarer å passe på datteren når hun ikke engang greier å ta hånd om seg selv, sier Fares Fares.

Selv spiller han den snille landhandleren Jesus, som har tatt over butikken etter sin avdøde onkel, men som egentlig drømmer om å bli soneterapeut.

- Han er mer balansert enn de andre rollefigurene, men han greier allikevel ikke å følge drømmene sine. Han er et hverdagsmenneske, som alle de andre.

- Kjenner du deg igjen i Jesus?

- Nei, absolutt ikke. Jeg følger drømmene mine, og gjør det jeg vil. Et hverdagsmenneske jobber fra åtte til fem hver dag og drar på ferie til det samme stedet hvert år. Hverdagsmennesker lever etter ren rutine. Men jeg mener ikke å heve meg over dem heller, sier Fares og smiler lurt.

Hverdag

Temaet hverdagsmennesket går igjen gjennom hele filmen. I forbindelse med premièren skal til og med de beste representantene for vanlige norske mennesker kåres. Kategoriene er de samme som i filmen: beste jordmor, pappa, politi, tenåring og pensjonist. Fares Fares skal dele ut prisen til Norges beste grønnsakshandler.

- Dette er også en av Monas gale ideer. Men det er morsomt, da!

«Salto, salmiakk og kaffe» er den første norske filmen Fares Fares er med i. Men han har fått mersmak.

- Det har vært kul. Kanskje det blir flere? sier han med et lurt smil.

- Er det store forskjeller på norsk og svensk film?

- Det er litt vanskelig å svare på, siden dette er min første norske film. Men en filminnspilling på bare 23 dager er i hvert fall litt uvanlig for meg, sier skuespilleren.

Fares Fares er også aktuell i den nye svenske filmen «Dag och natt» med blant andre Maria Bonnevie og Mikael Persbrandt. Høsten skal han bruke i teateret, med oppsetningen av «Amadeus».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder