SAMSPILL: Agnes Kittelsen og Nicolai Cleve Broch har jobbet godt sammen i filmer og på scene. Foto: Roger Neumann

Agnes Kittelsen og Nicolai Cleve Broch om barn og svik

Syv søndager på rad får norske TV-seere se Agnes Kittelsen (32) mase på Nicolai Cleve Broch (37) om å få barn.

  • Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Til sammen åtte episoder er det blitt av Lars Saabye Christensen frodige og fargerike univers som spenner seg over flere tiår.
- Vi håper at «Halvbroren» treffer folk, også for norsk TV-dramas skyld. Vi har i alle fall gjort vårt beste, sier Nicolai Cleve Broch og Agnes Kittelsen. Duoen spiller Barnum Nilsen og hans venninne, senere samboer, Vivian.

Historien ses gjennom den småvokste Barnums øyne. Sentrale tema er svik, sjalusi, kjærlighet. En vesentlig del av serien handler om Vivians sterke ønske om å få barn, og om Barnums vegring.

- På det punktet er jeg diametralt motsatt av Barnum, innrømmer Nicolai, som er far til to gutter.

I fjor sommer fikk han hemningsløst skryt i VG av kona, skuespiller Heidi Gjermundsen Broch, for å være «en særs god far».

DRAMA: Agnes og Nicolai som fortellingens store par, Vivian og Barnum. Foto:NRK

Dypt gripende

- Mye av fortellingen til Saabye Christensen handler om fravær av farsfigurer, om menn som svikter. For meg er det uforståelig at man kan velge å være fraværende som far. Barna betyr så fryktelig mye!

Medspiller Agnes, som har sønnen Vetle, tilføyer:

- Det er jo sånn med barn; det er et før og et etter du får barn. Det medfører en inngripen i hele livet ditt. Vivian, som jeg spiller, opplever en sorg fordi hun ikke får barn så tidlig. Det er dypt gripende, og man minnes på at det ikke er en selvfølge å få barn. Vivian, som har en skadeskutt barndom, ønsker seg barn for å få en ny sjanse. Et barn vil være med på å bryte ut av en vanskelig fortid, sier Agnes.

Barnum vokser opp på Fagerborg i Oslo. Halvbroren hans, Frank, er unnfanget på frigjøringsdagen i 1945 da moren Vera blir voldtatt på loftet. Senere kommer Arnold, Barnums far, inn i bildet. Tre generasjoner kvinner dominerer hjemmet. Sentrale skikkelser i Barnums liv blir etter hvert Peder og Vivian.

- Barnums store svakhet er at han ønsker å bli likt av alle, sier Nicolai.

STORE KJÆRLIGHET: I «Halvbroren» spiller Agnes «Vivian», - som er Nicolais rollefigur Barnums store kjærlighet. Foto:NRK


- Vivian er hans store kjærlighet, men han forventer egentlig at hun skal forlate ham når som helst. Samtidig vil han så gjerne imøtekomme alle hennes ønsker og krav, blant annet det å få barn. Når han ikke klarer å få til alt dette, så kommer sviket, fortsetter Nicolai.

- Vivian elsker også Barnum, tilføyer Agnes. - Men det smerter henne å se at han ikke føler seg så mye verd.

Godt samspilt

Agnes og Nicolai er nå midt i prøvene på Harold Pinters «Bedrag» på Riksteatret. Også der er utroskap og svik tema. For noen år siden spilte de sammen i «Max Manus», som Tikken Manus og Gregers Gram. De er en godt samspilt duo.

- Hvordan vil dere beskrive hverandre?

Agnes om Nicolai:

- Nicolai er det helt motsatte av Barnum! Nicolai har masse og gi. Han er modig og uredd. I jobbsammenhenger tør han å vise svakhet. Da vi begynte med arbeidet på «Bedrag», var det en av de første gangene jeg ikke har kjent en negativ nervøsitet ved prøvestart. Nicolai er en ærlig motspiller, og han gjør meg bedre.

Nicolai om Agnes:

- Agnes er et veldig levende menneske, en sjelden levende skuespiller. Hun suger opp hver minste impuls eller tanke, forvalter den, for så å sende den tilbake. Å være i dialog med medspillere kan være vanskelig, men Agnes er ekstremt til stede. Hun har en gudegave i det å være transparent.

Får høye terningkast

VG gir serien terningkast 5 i dagens avis.

Andre medier vurderer serien som like bra. Aftenposten triller en femmer og kaller serien «helstøpt». Dagbladet og Dagsavisen serverer det samme: 5.

- Et stort skritt i riktig retning for norsk tv-drama, fastslår Dagbladet.

- Endelig en norsk dramaserie som fortjener beste sendetid, skriver Dagsavisen.

- Traust, men fengende, skriver Klassekampen - og gir en firer.

- Frank Kjosås stjeler showet som halvbroren Fred, skriverMorgenbladet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder