FAKTAFEIL: Her er et stillbilde fra scenen hvor Yngve har på seg en trøye fra J. Lindeberg. Filmens handling utspiller seg i 1989, men det svenske klesmerket var ikke å se i butikkene før 1997. Foto: Motlys/Sandrew Metronome Norge

Sjekk denne «Yngve»-tabben!

Produsenten: - Ikke den eneste

(VG Nett) I en scene i «Mannen som elsket Yngve» bruker hovedpersonen en moderne trøye.

Lars Vestad
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det er når Yngve spiller tennis med Jarle Klepp, at førstnevnte er ikledd en trøye fra den svenske designeren J. Lindeberg.

Handlingen i den kritikerroste norske filmen utspiller seg i 1989, men det svenske klesmerket var ikke å finne i butikkene før 1997.

Les også:En verden full av filmtabber

Listefeber: Tidenes filmtabber, legg til dine favoritter!

Produsent Yngve Sæther begynner å le når VG Nett påpeker faktafeilen som aftenbladet.no har oppdaget i filmen hans. Samtidig kommer han med en oppfordring.

- Det er alltid folk som finner sånne detaljer, og det er egentlig morsomt. Faktisk er det også et par andre feil i filmen som observante kinogjengere kan prøve å legge merke til, sier Sæther, som tror småfeil har lite å si så lenge filmen lykkes med å gjenskape stemningen fra 1980-tallet.

Bygninger som ikke fantes

Produsenten vil ikke gå i detalj om hvilke feil det dreier seg om, men oppfordrer spesielt de som er lokalkjente i Stavanger til å være oppmerksomme.

Les også:Ingen tabbe er for liten for nerdene

- Det kan for eksempel være bygninger som ikke fantes på den tiden, sier han hemmelighetsfullt.

Heller ikke Tuva Hølmebakk, som jobbet som scenograf under innspillingen, tror faktafeil svekker filmens troverdighet.

- Jeg tror ikke det er så mange som legger merke til dette. For de aller fleste har det nok ingen betydning. Forhåpentlig er man såpass fenget av handlingen at man ikke ser det, sier hun til VG Nett.

- Skulle se ut som en gresk gud

Mia Koch var ansvarlig for kostymene i «Mannen som elsket Yngve». Hun visste at J. Lindeberg-skjorten ikke var tidsriktig under innspillingen, men forteller at et annet hensyn veide tyngre.

- I den aktuelle scenen hadde vi valget mellom den hvite J. Lindeberg-trøya og en annen som var veldig velbrukt. I og med at Yngve skulle se ut som en gresk gud i den scenen, så valgte vi førstnevnte, sier hun.

Ifølge scenograf Tuva Hølmebakk er det svært vanlig at slike feil oppstår når man skal gjenskape en fordums tid. Men scenografen tror det er mye mer krevende å lage en film hvor handlingen utspiller seg på 1980-tallet, enn for eksempel på 1950-60-tallet.

- 80-tallet har ikke blitt kult ennå. Det er ikke noe problem å finne møbler og annet interiør fra 50-60-tallet, men det er langt verre når man skal gjenskape 80-årene. Ting fra denne tiden er ikke lette å oppspore i bruktbutikker, forteller hun.

VGTV:Se klipp fra filmen!

Hølmebakk og resten av filmcrewet gjorde masse research før de startet innspillingen. Inspirasjon til scenografien hentet hun også fra sin egen ungdomstid.

Brukte egne bilder

- Jeg var på samme alder som hovedpersonene i filmen på den tida, så det var til god hjelp i forberedelsene. Før vi startet innspillingen, fant jeg derfor frem flere bilder fra mitt eget hjem på den tiden, sier hun.

I tillegg til å bruke private bilder, gikk crewet gjennom interiørmagasiner og IKEA-kataloger fra slutten av 1980-tallet. De oppsøkte også privatpersoner for å skaffe tidsriktige møbler og klær.

- Vi har i det store og hele vært avhengig av mye hjelp utenfra for å få dette til, understreker hun.

«Mannen som elsket Yngve» hadde premiere forrige fredag, og har allerede blitt sett av nesten 60 000 personer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder