FÅR SKREKET FRA SEG: Marte Sæteren i rollen som Julia Buljo i «Juleblod». Foto: Privat

Marte Sæteren (28) skrekkfilm-klar:– Hadde «Hotel Cæsar» opp i halsen

Marte Sæteren spiller en macho, lesbisk nordlending i slasherfilmen «Juleblod». Et godt stykke fra «Hotel Cæsar».

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I tre og et halvt år var hun å se daglig på skjermen på TV 2 i rollen som den kroppsfikserte tenåringen Vanessa Nyman. Etter 2015 var det slutt, og nå er hun snart å se i noe ganske annet: Den blodige grøsseren «Juleblod». Ganske mange mil fra såpeserien på TV 2. En serie hun er mer enn ferdig med, fire år etter hun spilte sin siste scene.

– Jeg var med lenge og merket trøkket mens jeg jobbet der. Det var utrolig strevsomt å jobbe med den produksjonen. Jeg har mye positivt å si, men det var veldig befriende å gjøre andre ting. Jeg følte meg veldig fremmedgjort i den verdenen, og skal jeg være ærlig var det ganske belastende å bære den rollen i så mange år.

Husker du? «Cæsar»-Marte: Ønsker en vakker og makaber død

Hun synes det var slitsomt å måtte stille opp som en representant for TV 2, og savnet friheten.

SKREKK-DEBUTERER: Marte Sæteren spillefilmdebuterte med «Pornopung» i 2014. Nå har hun skiftet sjanger. Foto: Øystein David Johansen

– Jeg spilte en som hadde en blogg, som jeg måtte bidra til å oppdatere. Veldig langt fra meg som det kan bli. Når jeg var ferdig hadde jeg Cæsar opp i halsen.

Fire år senere klarer hun å se det positive ved å være med også, men synes film er mer spennende.

– Cæsar var en produksjon på samlebånd. Veldig utilfredsstillende. Nå jobber jeg med folk som jeg ser elsker å lage film, det er langt større rom for å leke og være kreativ.

Cæsar-fans: Ole Johannes (16) fikk endelig møte «Cæsar»-stjernene

I «Juleblod» er hun Julia Buljo, hjemvendt fra studier i Australia som har invitert studievenninnene derfra for å feire jul etter at moren tok sitt eget liv.

– Hun er fra Honningsvåg, og vi snakket en del om dialekt. Regissøren mente hun godt kunne snakke østlandsk, men jeg synes det var rart når hun kommer tilbake til hjemstedet. Så jeg lærte meg Honningsvåg-dialekt, sier Sæteren om rollen.

Les også: «Cæsar»-Marte hardt ut mot kroppspress

STUDERER LITTERATUR OG FRANSK: Marte Sæteren er glad i språk og dialekter, og likte utfordringen hun fikk med å snakke nordnorsk i «Juleblod». Foto: Øystein David Johansen

– Hun er en macho type, det er mye yang i Julia, maskulin type, humrer 28-åringen og avslører at karakteren heller sjekker jenter enn gutter, og at det går mye i tørrfisk, løssnus og snøscooter-kjøring.

– Det er en bra gjeng jenter dette her, det er mer substans. En rar gjeng, jenter som raper!

Det er altså en seriemorder som lager uhygge i Honningsvåg i filmen, Nissen, som har rammet hele Norge hver julaften i 13 år. Sæteren har fått smake på noen nye utfordringer som skuespiller.

– Det er vanskelig å være til stede i hvert øyeblikk, vite hva som inntreffer i en slik jakt som i en slasherfilm. De fleste av oss har jo ikke opplevd noe slikt, sier Sæteren som sier hun har fått litt fot på skrekk det siste året. Hun er slett ikke en sånn som ikke klarer å se skumle filmer på kino.

– Nehei! Mannen min sier jeg tåler ekstremt mye hva gjelder å se fæle ting!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder