TRIO: Trio Medieaval er sammensatt av: (Fra v.) Berit Opheim, Anna Maria Friman og Linn Andrea Fuglseth. Foto: Ingvil Skeie Ljones,

Historisk Cannes-debut for norsk-svenske sangfugler

CANNES (VG) Den norsk-svenske vokalgruppen Trio Medieaval gjør sin store Cannes-debut i hovedkonkurransefilmen «Youth».

 • Jon Selås

Artikkelen er over fem år gammel

Filmen er laget av «Den store skjønnheten»-regissør og Oscar-vinner Paulo Sorrentino. På lydsporet som akkompagnerer stjerner som Michael Caine, Harvey Keitel, Jane Fonda og Rachel Weisz, har trioen en meget stor plass.

Årsaken er denne: Den amerikanske multi-komponisten Daniel Lang, som også bidro på «Den store skjønnheten», fikk frie hender av regissør Sorrentino til å lage akkurat den musikken og det lydbildet regissøren mente skulle være i filmen. Og Lang har i mange år samarbeidet med Trio Medieaval, blant annet med multimedia-oppsettingen «Shelter» i 2005.

– Det er en fantastisk musikkgruppe med en klang og musikalsk kapasitet til å gi akkurat den gjennomgangsstemningen vi ønsket oss i «Youth». Jeg er glad for å ha kunne bidra med enda et musikalsk utfordring for en helt eksepsjonell gruppe, sier Lang til VG.

SE OGSÅ:Supermodell tatt av vinden på rød løper!

Trio Medieaval ble etablert så tidlig som i 1997 og består av Berit Opheim, Linn Andrea Fuglseth og svenske Anna Maria Friman. I utgangspunktet jobbet de mest med vokalmusikk fra middelalderen, men har etter hvert utvidet repertoaret betydelig til blant annet også å jobbe med musikk av samtidskomponister. De har opptrådt mye i Norge, men har kanskje likevel sitt aller størst publikum i Europa og USA etter omfattende turnévirksomhet.

De har utgitt seks album, hvorav den ene, «Folk Songs» (2007), ble Grammy-nominert i klassen for beste kammermusikalske prestasjoner i 2009.

Og nå, altså: Filmmusikere – dog uten selv å være til stede på Croisetten.

Mer om

 1. Filmfestivalen i Cannes

Flere artikler

 1. Supermodellen ble tatt av vinden

 2. Cannes: Caine (82) stjal showet

 3. Slik var Cannes-konkurransen for 36 år siden

 4. Filmanmeldelse: «Youth»

 5. Anders Danielsen Lie i hovedkonkurransen i Cannes

Fra andre aviser

 1. Berit Opheim synger i stjernespekket film

  Bergens Tidende
 2. Youth: Michael Caine i storform

  Fædrelandsvennen
 3. «Youth:» Til ungdommen

  Aftenposten
 4. Hva er vel livet, et pust i sivet

  Bergens Tidende
 5. Historisk filmhelg

  Bergens Tidende
 6. De avgjør om norsk film får Gullpalmen i Cannes

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder