Ny studie: Nesten halvparten av unge, norske kvinner kan tenke seg å bli bundet opp i frivillig sexlek

* Pisken og håndjernene har inntatt
norske soverom: Andrea er dominant og studerer BDSM-sex: - Bra for psyken

Andrea Duarte Silva vil finne ut om frivillig påført smerte
i seksuell lek kan være godt for psyken. Selv har hun 15 års erfaring som «domina».

 • Ingunn Saltbones
 • Wibeke Nord Haugland
 • Line Orfjell

Artikkelen er over fem år gammel

En domina (på engelsk dominatrix eller mistress) er en kvinne som tar den dominerende rollen i sexlek som innebærer bondage, dominering, underkastelse, disiplin eller sadomasochisme (BDSM).

For brasilianske Andrea Duarte Silva startet veien til et liv som profesjonell domina da hun som ung studerte psykologi ved Princeton University i USA. VG møter henne i en leilighet i Oslo.

FORSKER: Andrea Duarte Silva har allerede en bachelor i Psykologi fra Princeton i USA, bygger nå på med en master ved Universtitetet i Oslo, om hvordan smerte som er frivillig påført gjennom BDSM påvirker den psykiske helsen. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Det var et veldig konservativt og undertrykkende miljø. Som en motreaksjon begynte jeg å gå på nettet og fortelle om seksuelle fantasier som i stor grad handlet om dominans og undertrykkelse. Så var det noen som sa til meg at jeg burde prøve BDSM, forteller Silva.

Først leste hun bøker om temaet, deretter oppsøkte hun en BDSM- klubb. Det ga mersmak.

– Jeg fikk også gode tilbakemeldinger fra andre, som rett og slett spurte om ikke jeg kunne ha private timer med dem, som deres domina, sier Silva.

I dag er livet hennes i stor grad bygget opp rundt livet som BDSM'er eller «Kink», som hun sier selv.

– Virker avskrekkende

Hun har sin egen blogg, under rollenavnet Mistress Kalyss Mercury. Hun er også i ferd med å fullføre sin masteroppgave om hva smerte påført frivillig gjennom BDSM gjør med psyken.

– Det har vært mange fordommer mot dem som driver med BDSM, om at de enten har blitt utsatt for overgrep eller vold i barndommen, eller at de har mentale problemer. Mens mine observasjoner tilsa det motsatte. At de som driver med BDSM er gladere og ikke minst at sexlekene virker avstressende, sier Silva.

GJØR DEG GLAD: Teorien til Andrea Duarte Silva er at BDSM gjør deg gladere. - Fordi det virker avstressende og du får en pause fra alle forpliktelsene i livet og tømt hodet for bekymringer, sier Silva. Foto:Fredrik Solstad,VG

Hun kan ikke gå ut med tall fra sin masteroppgave før de er publisert i et vitenskapelig tidsskrift, men viser blant annet til en studie av Juliet Richters fra 2008, som viser at det ikke er noen sammenheng mellom BDSM og risiko for nedstemthet eller depresjon.

Ei heller noen sammenheng mellom BDSM og seksuelle problemer. Tvert imot viser studien at menn som hadde vært med på BDSM-aktiviteter scorer lavere på psykologisk stress enn andre menn.

– Overlate ansvaret

– Min teori er at BDSM er bra for psyken fordi du gjennom den rolleleken som BDSM er får ta «fri fra seg selv» en stakket stund. Mange har så mye ansvar og forpliktelser å det daglige, at det å for eksempel som den underkastende parten å kunne overlate ansvaret for en selv til en annen, kan oppleves enormt befriende, sier Silva.

I tillegg påvirker BDSM utskillingen av hormoner, noe som gjør at frivillig påført smerte kan gi et endorfin-kick og påfølgende opplevelse av avspenning, ifølge Silva.

Halvparten positive

En tidligere studie av Pamela H. Connolly publisert i Journal of Psychology & Human Sexuality fant at også det ikke er flere som har vært utsatt for overgrep, vold eller har psykiske problemer i BDSM-miljøet, enn i normalbefolkningen for øvrig.

Nesten halvparten av unge, norske kvinner kan nemlig tenke seg å bli bundet opp i en frivillig sexlek, viser tall fra en ny studie. Tilsvarende tall for menn er 44 prosent.

Tallene kommer frem i en upublisert studie gjennomført av professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, Bente Træen.

– Sexleker som de som beskrives i Fifty-Shades of Grey, har blitt mer akseptert, og lightversjonen av denne sexen, med bruk av for eksempel en liten pisk, skjerf eller håndjern, har blitt helt vanlig i norske hjem, sier Træen.

– Men det er langt fra det å leke seg med enkel BDSM hjemme på soverommet, til å oppsøke en BDSM-klubb. Det er det fortsatt de færreste som gjør, understreker hun.

Studien omfatter 568 unge voksne mellom 18 og 29 år, i et representativt utvalg.

FORSKER: Professor i helsepsykologi Bente Træen, har i en ny studie blant anent sett på i hvilken grad unge voksne mellom 18 og 29 år kan tenke seg å prøve frivillige seksuelle leker som involverer dominans og underkastelse. Foto:Terje Bringedal,VG

Ifølge studien er det også relativt mange som kan tenke seg å bli seksuelt stimulert av leker som involverer dominans og underkastelse. 38,6 prosent av kvinnene og 28,4 prosent av mennene kunne tenke seg det.

– En varig endring

Mens 11,5 prosent av mennene og 5,3 prosent av kvinnene synes derimot slike sexleker er uakseptable.

Ganske mange har også allerede prøvd sexlek som innebærer å bli bundet opp. Nærmere bestemt 21 prosent av mennene og 32 prosent av kvinnene.

– Vi ser en kjønnsforskjell hvor kvinner er mer positive enn menn til denne typen sexleker. Det er trolig fordi dette henger sammen med en gammel fantasi som er vanlig for kvinner, om å bli dominert av en mann hun elsker og vil gi alt, sier Træen.

Hun forklarer at denne seksuelle fantasien ikke handler om et ønske om å få livet kontrollert av en mann.

Endring i seksualvaner

– Fantasien symboliserer at mannen elsker kvinnen så høyt at han binder henne fast for å ha henne hos seg. Så det er på et vis en stor kjærlighetserklæring, hvor hun på sin side gir ham alt, sier Træen.

IKKE DYRT: Et skohorn fra Ikea, kan fungere ypperlig som sex-leketøy, sier Andrea Duarte Silva. Foto:Fredrik Solstad,VG

Mer hardcore BDSM som også inkluderer smerte er det litt færre om kunne tenke seg. På spørsmål om de kunne tenke seg å bli seksuelt stimulert av å bruke dominans/ underkastelse/smerte etter overenskomst, svarer 14,9 prosent av mennene, og 18,8 prosent av kvinnene ja.

Bente Træen mener det har skjedd en varig endring av nordmenns seksualvaner på området, men tror ikke det er takket være Fifty Shades of Grey.

– Jeg tror heller det var tiden som var moden for at bøkene kunne slå slik an. Utviklingen i retning av større aksept for BDSM og sexleker med dominans og underkastelse, har pågått siden 80-tallet. Endringen av våre seksuelle vaner skjer ikke i løpet av noen få år, sier Træen.

Hun peker på at filmer som klassikeren 9 ½ weeks fra 1986 og Siste tango i Paris fra 1972, er filmer som har vært med å berede grunnen for mer aksept for bondage, dominans og underkastelse.

KLESKLYPER: Kan brukes til så mangt, sier Andrea Duarte Silva. Men hun anbefaler å teste klesklypene på dette området av hånden på seg før man bruker dem på andre. Foto:Fredrik Solstad,VG

Men når nå alle går mann av huse for å se filmversjonen av Fifty Shades of Grey, så er det ikke lenger for de spesielt interesserte, sier Træen.

– Dette har blitt mainstream, sier Træen.

En ny merkelapp

Sexolog Siv Gamnes mener at Fifty Shades of Grey kan ta sin del av æren for nordmenns nye seksualvaner. Mange har nok oppdaget en ny del av den seksuelle verdenen, tror hun.

TROR PÅ BOKEFFEKT: Sexolog Siv Gamnes tror at mange har drevet med «light-BDSM» tidligere også, uten å definert dette som noe spesielt. Foto:Espen Braata,VG

– Det virker som bøkene har blitt lest av veldig mange, og jeg tror helt sikkert at folk har brukt bokserien som en inspirasjonskilde. Noen har kanskje blitt pirret av å lese, og dermed blitt fristet til å prøve ut lignende ting selv, sier hun.

Men dette betyr ikke nødvendigvis at folket tester ut det mest vågale innenfor BDSM, mener sexologen.

– Sadomasochisme kan være mye mer ekstremt enn det som kommer frem i Fifty Shades of Grey. Det som inngår i disse bøkene er noe man tidligere kalte for sexlek – ting som folk flest kanskje ser på som helt vanlig – uten at det ble definert som BDSM, sier Gamnes.

Nettopp dette kan være en av grunnene til at Træen får så tydelige resultater, tror hun. Det kan godt være at interessen for slike sexleker er omtrent den samme som før Fifty Shades-bølgen bredte seg over landet.

– Men takket være bøkene kan mange nå sette en BDSM-merkelapp på noe de kanskje har holdt på med veldig lenge allerede, uten å ha kalt det for noe spesielt, sier hun.

Økende leketøy-salg

Kondomeriet har fått også fått merke at folk har fått sansen for sexlek. De fikk en umiddelbar effekt av Fifty Shades of Grey da den første boken kom.

– Alt vi hadde av pisker, håndjern og annet utstyr som brukes i bøkene, ble utsolgt. Ikke bare hos oss, men i hele Europa. Dette hadde frem til da vært smale produkter hos oss, sier Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet.

GØY: Kondomeriet opplever massiv vekst i salget av "frekke leker" og nettredaktør og presseansvarlig Maria K. Ebbestad jubler. Foto: Kondomeriet,

Da bok nummer tre ble også forfatterens egen serie med Fifty Shades of Grey-sexleketøy lansert.

– Når vi sammenligner salgstallene fra januar i fjor, til januar i år på denne serien, så har vi en salgsøkning på 202 prosent, jubler Ebbestad.

– Dette er veldig gøy for oss!

Hun tror Træen har rett i at tiden nå var moden for at noe slikt kunne slå slik an.

– Men jeg mener også Fifty Shades normalisert frekke sexleker på en helt annen måte enn det for eksempel tradisjonell husmorporno har gjort tidligere. Plutselig var det helt greit å sitte på trikken og lese bøkene, og ingen skjems over å si at de skal se filmen, sier Ebbestad.

Så salgsslagere som har funnet veien inn i de norske hjem er: Pisker, paddle (flatt slagredskap), håndjern, vaginalkuler, kilefjær, blindfold, og rett og slett slips à la Christian Grey.

– Tidligere tenkte folk at du måtte være sånn og sånn for å drive med denne typen sexleker, men nå har dette blitt helt vanlig, sier Ebbestad.

Kondomeriet har også gjort egne undersøkelser av hvem det er som kjøper disse produktene.

– Og det er rett og slett helt vanlige mennesker i alle sosiale lag og alle aldre, sier Ebbestad.

EGEN SEX-KOLLEKSJON: Forfatteren av Fifty Shades of Grey har også lansert en egen kolleksjon av sexleketøy. Her ser vi fra venstre klitorisvibrator, vibrator, mini g-spot vibrator, glass dildo, analkuler, but plug, penisring med vibrasjon, ben Wa vaginakuler og vaginakuler som er noen av produktene i serien. Foto: KONDOMERIET,

Les også

 1. Derfor krevde forfatteren rødt «smerterom» i «Fifty Shades»

  NEW YORK (VG) Filmatiseringen av den erotiske filmen har vært en lang og smertefull affære for forfatter E.L.
 2. Varsler flere «Fifty Shades»-filmer

  Regissør Sam Taylor-Johnson har gode nyheter til fansen: Den første «Fifty Shades»-filmen blir ikke stående alene.
 3. Filmanmeldelse: «Fifty Shades of Grey»

  «Fifty Shades of Grey» er plump, pornobasert og manipulativ. En riktig avansert drittfilm!
 4. Her er dommen over «Fifty Shades»-filmen

  «Fifty Shades of Grey»-premieren er ukens store snakkis. Filmen når imidlertid ikke helt opp, ifølge anmelderne.
 5. Oppfordrer til boikott av «Fifty Shades of Grey»

  Internasjonale organisasjoner vil få «Fifty Shades»-publikum til å bruke penger på organisasjoner mot kvinnevold fremfor…
 6. David Gandy takket nei til «Fifty Shades»

  David Gandy (34) har takket nei til flere Hollywood-filmer. «Fifty Shades of Grey» er en av dem.
 7. Dette ble droppet fra «Fifty Shades of Grey»-filmen

  Fans som har gledet seg til å se de groveste scenene fra boken spilt ut i på det store lerretet, vil trolig bli skuffet.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Andrea tar master i frivillig smerte: Prøv BDSM!

 2. Sexolog om BDSM: - Passer ikke for alle

 3. Pluss content

  Laura jobber som BDSM-domina: – Trenger ikke unnskylde meg

 4. Pluss content

  Den store BDSM-guiden: Dette trenger du å vite

 5. Pluss content

  50 ting du må vite om kjærligheten

Fra andre aviser

 1. Her høres piske­slag, stønning, småprat og latter. Bli med på innsiden av Sørlan­dets ukjente BDSM-miljø.

  Fædrelandsvennen
 2. Oslos ukjente sexfester for kvinner: – Gøy å ha god sex. Dette er en arena for det.

  Aftenposten
 3. Oslos ukjente sexfester for kvinner: – Gøy å ha god sex. Dette er en arena for det.

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no