KAN OVERRASKE IGJEN: Få trodde han ville bli nominert til beste regissør, men det ble Morten Tyldum og det er en ordentlig fjær i hatten. Både han og filmen kan overraske igjen, mener norske filmeksperter. Her med kona Janne. Foto:Chris Pizzello,Ap

Eksperter: Så mange Oscar-statuetter får Tyldum

Norske filmeksperter er overveldet over de åtte Oscar-nominasjonene som Morten Tyldum og hans film «The Imitation Game» fikk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VGs filmekspert Jon Selås håper på fire, men tror på to Oscar-statuetter for Morten Tyldum og hans film «The Imitation Game»: En for beste regi og en for beste mannlige hovedrolle.

– Dette er en problemstilling som går igjen år etter år. De mest selvsagte valgene er aldri selvsagte før etter prisutdelingen, sier han.

FILMEKSPERTER: VGs Jon Selås, Aftenpostens Kjetil Lismoen og NRKs Vegard Larsen har stor tro på at Morten Tyldum og filmen hans vil få to til tre Oscar-statuetter. Foto:,

Selås, som i sin kommentar tirsdag slo fast at Morten Tyldum uansett nå er blitt historisk, har liten lyst til å være gledesdreper på en dag som denne. Men han tviler likevel på at Morten Tyldums film vil nå helt opp i konkurransen mot en film som «Boyhood» i kategorien for beste film

– Problemet er at til tross for at dette er en vanvittig skikkelig storytelling og en uhyre interessant historie, kan «The Imitation Game» lett bli oppfattet som litt for konvensjonell i forhold til en film som «Boyhood», påpeker Selås.

Han synes ikke på noen måte at Keira Knightley fra «The Imitation Game» er sjanseløs i kategorien for beste kvinnelige birolle.

– Hun er slett ikke dårlig, men jeg frykter at konkurransen fra Meryl Streep som heks i «Into the Woods» blir for sterk. Dette er hennes 19. Oscar-nominasjon og vinner hun blir det for fjerde gang, sier Selås.

Har troen på skuespillerne

Redaktør i bransjebladet Rushprint og filmanmelder i Aftenposten, Kjetil Lismoen, tror derimot at Keira Knightley har gode sjanser til gå seirende ut av kampen om Oscar for beste kvinnelige birolle. Han har også tro på Benedict Cumberbatch som er nominert i klassen beste mannlige hovedrolle for sin innsats i Morten Tydums film.

GODE SJANSER: Norske filmeksperter mener at både Keira Knightley og Benedict Cumberbatch (t.h) har gode sjanser til å få hver sin Oscar for innsatsen i «The Imitation Game» Foto:Jack English,

– Han står ikke på noen måte tilbake for en skuespiller som Michael Keaton i «Birdman», sier Lismoen som heller ikke utelukker Oscar-statuetter i klassen for beste adapterte manus og beste filmmusikk.

– Men det faktum at Alexandre Desplat også er nominert til Oscar for musikken han har skrevet til «The Grand Budapest Hotel», kan være med på å svekke sjansene til «The Imitation Game», legger Kjetil Lismoen til.

– En enorm seier

IKKE FAVORITT: Vegard Larsen, NRKs filmekspert. Foto:Helge Hansen,VG

NRKs filmekspert Vegard Larsen ser hverken på «The Imitation Game», eller Morten Tyldum selv, som favoritt i noen av de kategoriene han og filmen er nominert i.

– Derimot er både filmen og Tyldum sterke utfordrere. Få trodde han ville bli nominert til beste regissør, men det ble han og det er en ordentlig fjær i hatten. Både han og filmen kan overraske igjen, sier Vegard Larsen som mener at «The Imitation Game» minner litt om Kongens tale som vant en rekke priser.

Larsen ville ikke satt penger på at Tyldum vinner beste regi, men påpeker at mannlig hovedrolle og adaptert manus er filmens sterkeste kort.

– På den annen side, bare det å bli nominert for beste regi, er langt større enn samtlige Petter Northug-gull. Dette en enorm seier og prestasjon for Morten Tyldum. En eventuell Oscar er bare en ekstragevinst, fremholder Vegard Larsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder