Strevsom Carrey

«LEMONY SNICKET - EN SERIE UHELDIGE HENDELSER» («Lemony Snicket»)

Regi: Brad Siberling. Med: Jim Carrey, Meryl Streep, Liam Aiken, Emily Browning. Am. Eventyr/thriller/komedie. 7 år.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

I «Lemony Snicket» blir det for mye. I «Lemony Snicket» overdøver han alt og alle - inkludert en allerede altfor svak fortellerlinje samt alle de tre Baudelaire-barna, filmens heltemodige, egentlige hovedpersoner.

Bare ikke Meryl Streep. Meryl Streep er et syn, og har fått en hel sekvens for seg selv. En riktig heks av en grammatikklærer, der hun bor i sin ruin av et hus, ytterst mangelfullt fundert, på den ytterste klippe over avgrunnen.

Vi er - for uinnvidde - i filmen som nå er skapt over en «Harry Potter»-aktig barnebokserie, kraftig populær (solgt i 25 millioner eksemplarer) gjennom sitt mørke, uhyggelige univers. Der ingen voksne er til å stole på og barna er overlatt til sine egne, geniale evner i sin motstand mot verdens ondskap.

For det er ikke ende på ulykker for filmens tre barn Violet (14), Klaus (12) og Sunny (1 1/2), hvis rike foreldre er forsvunnet på en utenlandsreise, hvoretter hjemmet deres brenner ned. Nå skal de overlates til sin onde onkel - Grev Olaf. Som utelukkende interesserer seg for arven, og har de aller skumleste planer for barna.

Kulissene er fantastiske, den rene inkarnasjon av ondskapens landskap: Overgrodde slott, forfalne byer, dype sjøer, stormsvarte himler.

Men fortellingen får intet grep, spenningen intet feste, der den ustanselig brytes opp av farseaktige opptrinn av Grev Olaf. Like poengløse som endeløse, mer egnet som vaudevillescene for en overstadig Carrey enn som nervekrøller i en fantasy-fortelling.

En rekke stjerner gjør sine gode birolleinnsmett, og barneskuespillerne Browning, Aiken og tvillingparet Hoffman er riktig inntagende som de tre barna. Alle effektivt nøytralisert av manglende handling samt all hurlumhei fra sin motspiller.

Eller hva skal man si, når rulletekstene fremstår som filmens beste? En riktig fornøyelig animasjonsstrek, sugende tonsatt, som burde vært brukt hele filmen igjennom. Til nød med en Carrey-stemme.

ELLEN MARGRETHE SAND

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder