Visjonært og viktig

«Minority Report»

Regi: Steven Spielberg. Med Tom Cruise, Max von Sydow, Colin Farrell, Samantha Norton. Amerikansk. Drama/sci-fi - 15 år, egnet voksne.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Tom Cruise spiller lederen av en slik gruppe. Briljant effektiv, sterk i troen på våpnene han har til sin disposisjon. Mens Max von Sydow er selve gudfaren i pre-politi-systemet.

(Svenskene er for øvrig tallrike. I tillegg til von Sydow finnes Peter Stormare som snørrete kirurg - med svensktalende og -trallende kontorsøster!)

«Minority Report» er en meget sammensatt film. Science fiction, krim, persondrama, litt komedie. Miksen virker godt - det meste av tiden.

I tillegg til å være underholdende og visuelt meget imponerende, er det åpenbart at Steven Spielberg - i likhet med i sin forrige film, «A.I. - Artificial Intelligence» - ønsker å advare mot fremtidsfarer, som avhumanisering av samfunnet, som mangel på demokratisk kontroll, som maktmenneskers mulighet til å manipulere.

Han lykkes; dette er frysende ekkelt, dette er en fremtidsbeskrivelse fra en pessimist med verdens mest effektive filmfortellingsmuligheter til disposisjon.

Det finnes noen store logiske brister, det tas snarveier. Og ikke alltid glir historien like glatt.

Men alt i alt: visjonært, viktig og virkningsfullt!

JON SELÅS

Offisiell hjemmeside

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder