SOVNET INN: Regissøren Kjell Grede, her avbildet i 2002. Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Den svenske regissøren Kjell Grede er død

Mannen bak filmer som «God aften, herr Wallenberg» og «Hipp hipp, hurra!» er død, 81 år gammel.

Det bekrefter kona, Anita Grede, til Aftonbladet søndag.

Enken forteller at regissøren og manusforfatteren hadde vært syk i flere år, satt i rullestol og hadde store problemer med synet.

Fikk du med deg: Hasse Alfredson er død

– Det var ikke overraskende. Når man har så alvorlig kols, vet man ikke hvor lenge hjertet orker. Man må kjempe så hardt, forteller Anita Grede til Aftonbladet.

– Selv om han var kjempesyk, ville han leve. Han likte å leve. Han var en kjempe som ikke ville forlate livet, sier hun.

Grede hadde ifølge enken hatt lungesykdommen kols i sju år.

Samarbeidet med norske skuespillere

SKARSGÅRD: Stellan Skarsgård som Raoul Wallenberg i Kjell Gredes film «God afton, herr Wallenberg» fra 1990. Foto: Anders Engman / SCANPIX SWEDEN

Kjell Grede jobbet som lærer og journalist før han debuterte som manusforfatter med filmen «Karneval» i 1961. Gjennombruddet på regi kom med «Hugo og Josefin» basert på Maria Gripe-romanen i 1967.

VG+: Stellan Skarsgårds synder

Norske Bjørn Skagestad spilte i «Min älskade» i 1979, mot blant andre Lena Nyman og Grynet Molvig. Grede regissert TV-miniserien «August Strindberg: Ett liv» i 1985 med Stellan Skarsgård, og han jobbet igjen med Skarsgård både på «Hipp hipp, hurra!» om Skagen-malerne (1987), der også Helge Jordal og Johannes Joner var med, og på «God aften, herr Wallenberg» (1990).

Hans siste film, som han skrev og regisserte, kom i 2001: «Kommer du med mig då» med Tuva Novotny. Grede vant ifølge Aftonbladet fire Guldbaggor, som tilsvarer norske Amanda, i løpet av karrieren. Han var også med i konkurransen om Gullpalmen i Cannes og Gullbjørn i Berlin.

Husker du: Stellan Skarsgård: – Jeg er så vant til å spille inn sexscener

Mellom 1960 og 1973 var Grede gift med skuespilleren Bibi Andersson, som blant andre spilte mot Liv Ullmann i «Persona» av Ingmar Bergman.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder