SOVNET INN: Regissøren Kjell Grede, her avbildet i 2002. Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
SOVNET INN: Regissøren Kjell Grede, her avbildet i 2002. Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Den svenske regissøren Kjell Grede er død

FILM

Mannen bak filmer som «God aften, herr Wallenberg» og «Hipp hipp, hurra!» er død, 81 år gammel.

Publisert:

Det bekrefter kona, Anita Grede, til Aftonbladet søndag.

Enken forteller at regissøren og manusforfatteren hadde vært syk i flere år, satt i rullestol og hadde store problemer med synet.

Fikk du med deg: Hasse Alfredson er død

– Det var ikke overraskende. Når man har så alvorlig kols, vet man ikke hvor lenge hjertet orker. Man må kjempe så hardt, forteller Anita Grede til Aftonbladet.

– Selv om han var kjempesyk, ville han leve. Han likte å leve. Han var en kjempe som ikke ville forlate livet, sier hun.

Grede hadde ifølge enken hatt lungesykdommen kols i sju år.

Samarbeidet med norske skuespillere

Kjell Grede jobbet som lærer og journalist før han debuterte som manusforfatter med filmen «Karneval» i 1961. Gjennombruddet på regi kom med «Hugo og Josefin» basert på Maria Gripe-romanen i 1967.

VG+: Stellan Skarsgårds synder

Norske Bjørn Skagestad spilte i «Min älskade» i 1979, mot blant andre Lena Nyman og Grynet Molvig. Grede regissert TV-miniserien «August Strindberg: Ett liv» i 1985 med Stellan Skarsgård, og han jobbet igjen med Skarsgård både på «Hipp hipp, hurra!» om Skagen-malerne (1987), der også Helge Jordal og Johannes Joner var med, og på «God aften, herr Wallenberg» (1990).

Hans siste film, som han skrev og regisserte, kom i 2001: «Kommer du med mig då» med Tuva Novotny. Grede vant ifølge Aftonbladet fire Guldbaggor, som tilsvarer norske Amanda, i løpet av karrieren. Han var også med i konkurransen om Gullpalmen i Cannes og Gullbjørn i Berlin.

Husker du: Stellan Skarsgård: – Jeg er så vant til å spille inn sexscener

Mellom 1960 og 1973 var Grede gift med skuespilleren Bibi Andersson, som blant andre spilte mot Liv Ullmann i «Persona» av Ingmar Bergman.

Her kan du lese mer om