PROTESTER: Fans av Michael Jackson demonstrerte utenfor visninger av dokumentaren «Leaving Neverland» på filmfestivalen Sundance i januar. Foto: Danny Moloshok / Invision / AP / NTB scanpix

HBO saksøkes på grunn av Michael Jackson-dokumentar

Boet til Michael Jackson saksøker HBO for rundt 865 millioner kroner på grunn av dokumentaren der to menn hevder popstjernen misbrukte dem seksuelt da de var gutter.

  • NTB
  • VG
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

HBO skal etter planen vise den kontroversielle dokumentaren «Leaving Neverland» 3. og 4. mars. Den avdøde popstjernens familie har flere ganger gått ut mot filmskaper Dan Reed, Channel 4 og HBO fordi de ikke har fått komme til orde i filmen. Det har ikke ført fram.

I søksmålet som ble registrert i Los Angeles torsdag, hevder bostyrerne at HBO bryter en kontrakt fra 1992 der TV-kanalen fikk rettigheter til å vise en av Jacksons konserter. I kontrakten står det at HBO får vise «Michael Jackson in Concert in Bucharest: The Dangerous Tour» og at HBO ikke skal uttale seg nedsettende om Jackson på noe tidspunkt i framtiden.

De skriver at de krever erstatning «som kan overstige 100 millioner dollar». Det er rundt 865 millioner norske kroner med dagens kurs.

ANKLAGER: Wade Robson (t.v.) og James Safechuck (t.h) flankerer her regissør og produsent Dan Reed på Sundance i forbindelse med premieren på «Leaving Neverland». Foto: Taylor Jewell / Invision / AP / NTB scanpix

Direkte avtalebrudd

Dokumentaren antyder at Jackson begikk seksuelle overgrep mot barn på den samme turneen som konserten omtalt i kontrakten.

– Det er vanskelig å forestille seg et mer direkte brudd på klausulen om ikke-nedsettende omtale, står det i søksmålet.

les også

Raser mot ny Michael Jackson-dokumentar

Saksøkerne ber retten beordre mekling.

– Michael Jackson er uskyldig. Punktum, står det videre.

Uendret plan

HBO har ikke kommentert søksmålet ut over en pressemelding der det heter at kanalen ikke endrer sine sendeplaner for dokumentaren.

«Til tross for de desperate tiltakene for å undergrave filmen, forblir våre planer uforandret.» skriver kanalen ifølge Deadline.

Det var politi til stede da filmen hadde premiere på filmfestivalen Sundance i januar. Filmen er fire timer lang og skal sendes i to deler.

ANKLAGET: Michael Jackson, her avbildet i mars 2005. Foto: Michael A. Mariant / AP / NTB scanpix

I dokumentaren skildrer Wade Robson og James Safechuck overgrep de hevder popkongen begikk mot dem da de var 7 og 10 år gamle. Reed har tidligere slått tilbake mot Jackson-familien og forvalterne av boets påstander om at filmen «Leaving Neverland» er «et tabloid karakterdrap».

Handler om guttene

Reed sier filmen er «en historie om seksuelt misbruk, hvordan seksuelt misbruk skjer, og hvilke konsekvenser det fører til senere i livet».

– Jeg karakteriserte ikke Jackson i det hele tatt, sier Reed.

les også

Paris Jackson: – Jeg er glad og frisk!

TV-kanalene hevder de har fulgt riktige tilsvarsprosedyrer siden filmen inkluderer arkivopptak av Jacksons egen avvisning av anklagene.

– Jeg ber alle om å se dokumentaren og gjøre opp sine meninger etter det, sa programsjef i HBO, Casey Bloys tidligere i måneden.

Michael Jackson døde i 2009, fire år etter å ha blitt frifunnet for sju tilfeller av overgrep mot barn og to anklager om å ha gitt rusmiddel til en 13-årig gutt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder