«Alle» vil ha Petter Næss, men stjerne- regissøren er kresen

POPULÆR: Regissør Petter Næss har ikke hastverk med å plukke ut et nytt prosjekt i bunken av manuskripter han får tilsendt. Den ettertraktede regissøren har de siste dagene vært på nordisk filmfestival i tyske Lübeck. Foto: Andrea Gjestvang

Næss drukner i jobbtilbud

LÜBECK (VG) Oscar-aktuelle Petter Næss (47) vil ta seg god tid før han bestemmer seg for sitt neste filmprosjekt. Samtidig vokser bunken av manuskripter stjerneregissøren får tilsendt.

 • Hans Chr. Hansson

Artikkelen er over 12 år gammel


- Jeg har mer enn nok å velge i, men har bestemt meg for å bruke litt tid på å ta avgjørelsen, sier Norges mestproduserende regissør til VG.

Forrige uke var Næss på de 49. nordiske filmdager i tyske Lübeck, der han er aktuell med både med den norske spillefilmen «Tatt av kvinnen» og den svenske barnefilmen «Hoppet».

- Responsen har vært overveldende. Alle visninger har vært fulle, stråler Næss.

Lübeck er den største nordiske filmfestivalen utenfor Norden og betraktes som en viktig innfallsport til det meget betydningsfulle tyske markedet.

- Tyskland er vårt største og beste marked, sier Stine Oppegaard, ansvarlig for norsk spillefilm i utlandet hos Norsk Filminstitutt.

- En ære

Komedien «Tatt av kvinnen», som er basert på Erlend Loes roman, var åpningsfilm i Haugesund i august og har høstet overstrømmende kritikker i både inn- og utland.

For et par uker siden vant prisen Hollywood Discovery Award for beste spillefilm under Hollywood Film Festival, noe som kan komme godt med i racet om en Oscar-nominasjon.

Filmer fra 63 land, flere enn noen gang før, kjemper i januar om å bli én av fem kandidater i «beste utenlandske film»-klassen.

- Det er en lang, lang vei frem, men det er likevel en ære å være den norske kandidaten. Nå gjelder det å gjøre en god jobb fremover, være synlig og stille opp der det er nødvendig, sier Næss, som i 2002 opplevde å bli Oscar-nominert med «Elling».

- Blir det nominasjon er det naturligvis gøy, men ender vi opp uten er det uansett stas. Dette løpet er med på å gi filmen et internasjonalt liv, sier han.

I Norge har rundt 160000 personer sett filmen med Trond Fausa Aurvaag og Mariann Saastad Ottesen i hovedrollene.

Næss har presentert den i både Toronto, Hollywood, Warszawa, Haugesund og nå også i Lübeck.

- Tidligere har jeg hatt så mye å gjøre at jeg ikke har hatt mulighet til å følge opp filmene mine på festivaler. Når jeg drar hjem til hotellrommet har jeg alltid baklommen full av visittkort. Kontaktene jeg knytter er verdifulle, for filmen er et internasjonalt, reisende medium, sier regissøren.

- Deilig

På festivalene tar han seg tid til å sette seg ned og se hvordan publikum opplever produktene hans.

- Det er deilig å sitte i salen og se folk le der det er meningen, og at de er stille og lyttende der det kreves, forteller han.

Flere artikler

 1. Jubelhelg for film-Norge

 2. Norske filmer slåss om gjev pris i Sverige

 3. Tyldum knuste Hollywood-gjengen

 4. Morten Tyldum vant pris i Toronto - spås Oscar-fremtid

 5. Petter Næss fra komedie til krig mot verden

Fra andre aviser

 1. Håper på norsk Oscar

  Aftenposten
 2. Da DNS-sjefen ringte regissør Petter Næss med et tilbud, svarte han ja umiddelbart

  Bergens Tidende
 3. Godt prisår for norsk film

  Bergens Tidende
 4. Klar også for Montreal

  Fædrelandsvennen
 5. «Tatt av kvinnen» fikk Hollywood-pris

  Fædrelandsvennen
 6. «Tatt av kvinnen» fikk Hollywood-pris

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no