GANSKE LIK: Stilleben fra den kontroversielle filmskaperen Lars Daniel Krutzkoff Jacobsens novellefilm "Polmak i Tana". Foto: Pål Bugge Haagenrud/Viafilm

Leker med lik i ny film

TROMSØ (VG Nett) - Neida, der er ingen døde mennesker på rollelisten, bare levende som vi fikk til å ligge så stille som mulig!

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Tromsø International Film Festival

- Skjønt hvem vet; filmen er spilt inn i Finnmark, og folket der har jo en praktisk tilnærming til det meste, også døden, humrer filmskaperen filmskaperen Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen.

Døde

Krutzkoff Jacobsen er her på Tromsø Internasjonale Filmfestival med novellefilmen «Polmak i Tana», som handler om en graver (Nils Utsi) i en Finnmarks-bygd, som fører temmelig direkte samtaler med de døde i gravene omkring ham.

Det kan være ganske brysomt. Både for graveren og menneskene omkring ham, særlig når han pålegges å gi ymse typer beskjeder til skaptikere. Og det er alle.

Oppfylle

Men det blir først virkelig problematisk når hans barnløse tante dør - med klare beskjeder om at i døden skal det oppfylles det hun ikke fikk på jorden...

LEKER MED LIK: Lars Daniel Krutzhoff Jacobsen. Foto: Jon Selås

- Jeg fikk ideen til filmen etter å ha lest Ingvild Jacobsens gode roman «Klage», for et par år siden. Den foregår i kirkegårdsmiljø. Og siden jeg er kvart finnmarking og same selv, dro jeg til Polmak; et nydelig sted å filme, selv på en uisolert låve i minus ti grader.

Lik

- Men ikke med lik, bare et par som var ganske lik, så å si?

- Ja, og det gikk greit, særlig med debutanten Margit Porsanger Eikjok (82). Den unge gutten i filmen var det vanskeligere med. Men med sminke og klipp fikk vi det til.

- Noen vil si at dette er både uærbødig og kanskje litt blasfemisk?

- Jeg vil si det stikk motsatt: Dette er en hyllest til dét å tro og være åpen for fenomener utenfor det helt vanlige. Jeg ønsker å bidra til at vi generelt må få et litt videre syn på livet.

Snåsa

- Krutzhoff Jacobsen som filmens svar på Snåsa-mannen?

- Svært gjerne dét!

- Dette er en novellefilm. Hvor skal den vises?
- Vi håper jo både på TV og festivaler. Og også tidligere har det vært vist novellefilmer på norske kinoer. Så vi jobber med saken.

- Du har jo lageten langfilm tidligere, som fikk noe blandet mottakelse. Noen nye planer?

Nytt

- Jada, «De umoralske» er et temmelig langtkommet prosjekt, om to norske Bonnie & Clyde-liknende figurer, som forsøker å utnytte trygdesystemet maksimalt, men som havner på rømmen når banevernet vil ta barnet fra dem. Og så skriver jeg på noe jeg har kalt «Kjærlighetens dal», en komedie fra Groruddalen.

- Og dette tør du?

Ujevnt

- Javisst! Jeg lærte mye av «5 løgner», jeg, av ting som skal gjøres og fremfor alt ting som ikke skal gjøres. Jeg er en type menneske som utvikler meg sent, jeg forsto ikke helt dimensjonene av spillefilmformatet ved første forsøk. For mange ting ble tatt på sparket, og jeg ser nå at resultatet ble for ujevnt; jeg har ingen problemer med å innrømme dét.

- Jeg får trøste meg med at Fellinis to første filmer var fiaskoer. Og at Bergman lagte seks før han for alvor ble lagt merke til - ingen sammenlikning forøvrig, gliser Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder