PASSER IKKE FOR SVENSKER UNDER 15: Bilde fra «Twilight: New Moon». Foto: Nordisk Film

Svensk aldersgrense-bråk rundt «Twilight: New Moon»

(VG Nett) Filmbyrået som distribuerer den nye Twilight-filmen klager det svenske medietilsynet til Kammarretten etter at filmen fikk 15-års aldersgrense.

  • Øystein David Johansen

Artikkelen er over ti år gammel

Twilight-serien er enormt populær blant de yngre, spesielt jentene, men i Sverige må du være 15 år hvis du vil se Bella, Edward og de andre i New Moon.

Ifølge Aftonbladet klager nå filmselskapet Nordisk Film inn det svenske medietilsynet, Statens biografbyrå for Kammarretten, andreinstans i den svenske forvaltningsdomstolen.

VG ga filmen terningkast 3:Les anmeldelsen her!

Hva synes DU om filmen?Bli filmanmelder og skriv din mening!

Les også: Twilight-feber gir leselyst

Statens biografbyrå mener filmen inneholder scener som ikke passer en 11-åring som går alene på kino.

- Beslutningen deres er utrolig kjedelig. Filmen er en kjærlighetshistorie mellom en ung jente og en vampyr. Vi ser at det forekommer vold eller seksuelle innlag. Vi tror imidlertid 11-åringer forstår at vampyrer og varulver ikke finnes på ordentlig, sier Pia Grünler i Nordisk Film til Aftonbladet.

Skal unge svensker under 15 se filmen kan de ta turen over grensen. I Norge har nemlig filmen fått 11-års grense. Ingen i medietilsynet var tilgjengelig for en kommentar i morges, men i begrunnelsen for aldersgrensen heter det: «Filmen har en gjennomgående mørk stemning og inneholder flere dramatiske og truende skildringer med vampyrer og varulver»

VGDebatt: Gleder meg. Har lest alle bøkene og det er jo nå det begynner å bli spennende. Ikke minst mellom Bella og Jacob.

Forskjellsbehandling

VAMPYRFILM: Dakota Fanning i «Twilight: New Moon». Foto: Nordisk Film

I USA har Twilight «New Moon» 13-års aldersgrense, en aldersgrense som ikke finnes i Norge eller Sverige.

Pia Grünler i Nordisk Film antyder at det svenske medietilsynet behandler jenter og gutter forskjellig med 15-års aldersgensen og viser til filmer som 2012 og Harry Potter-filmene som fikk 11-års grense.

- Man kan spørre seg om det er fordi unge gutter inngår i målgruppen til disse filmene. Hvorfor skal unge jenter behandles annerledes? Sier hun. Statens biografbyrå avviser påstandene og sier de vurderer filmen, ikke dens eventuelle målgruppe.

Flere artikler

  1. «Twilight»-stjerne ba jente om å strippe

  2. Rocke-Vibeke ble vampyrblek etter «Twilight»-maraton

  3. Norsk Twilight-feber i sommervarmen

  4. Protester mot «Twilight»-innspilling

  5. Varulv-Taylors hemmelige kjøttdiett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder