BOLLYWOOD-STJERNE: Skuespiller Bipashu Basu (31) - her på catwalken i Dew Dehli nylig iført en kreasjon fra designer Vikram Phadnis - spiller en av hovedrollene i thrilleren «Aakrosh». Foto: AFP

BOLLYWOOD-STJERNE: Skuespiller Bipashu Basu (31) - her på catwalken i Dew Dehli nylig iført en kreasjon fra designer Vikram Phadnis - spiller en av hovedrollene i thrilleren «Aakrosh». Foto: AFP

Bollywood tar oppgjør med æresdrap

(VG Nett) I oktober kommer den aller første indiskspråklige filmen med fokus på det alvorlige temaet.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
æresdrap – Store norske leksikon

- Filmer kan ikke forandre samfunnet, men de kan være et redskap for å skape en oppvåkning, sier den indiske filmregissøren Priyadarshan til Bombay Times, ifølge AFP.

Ifølge tall fra FN begås det omlag 5000 æresdrap rundt om i verden hvert år. Det anslås at 1000 av disse finner sted i India. Indiske menneskerettighetsorganisasjoner og domstoler har lagt økt press på indiske myndigheter for å bekjempe problemet, som indiske medier ifølge filmskaperen beskriver som «en nasjonal skam».

Filmen er en thriller og har fått tittelen «Aakhrosh», som på norsk betyr «sinne». På rollelisten finner vi blant annet Bollywood-stjernen Bipashu Basu (31), som denne måneden for øvrig pryder forsiden på indiske Vogue, hvor hun presiserer at hun er mer enn bare et stilikon.

Lei av glam-stempel

Basu har også uttalt til NDTV.com at rollen i æresdrapsfilmen er et forsøk fra henne på å fjerne seg fra det glamorøse stempelet hun føler hun har hatt til nå.

- Det er lett for meg å spille ekte karakterer, sier Basu, som mener skuespillere bør vurdere å takke ja til viktige roller som dette uten å ta betalt.

- Jeg tror det er eneste måten vi kan få filmer med samfunnsaktuelle temaer til å bli kommersielt levedyktige, sier 31-åringen uten å si noe om eventuelt eget honorar for innsatsen i filmen.

Æresdrap forekommer ofte der unge mennesker har gått mot familiens vilje når det gjelder valg av kjæreste eller ektefelle. Slektninger utfører drapet for å gjenopprette det de mener er familiens tapte ære.

Bollywood har den siste tiden tatt for seg flere samfunnsaktuelle temaer, deriblant i «Hello Darling» nylig, som handlet om sexpress på arbeidsplassen. «Aakrosh» er imidlertid den første filmen som setter æresdrap på dagsorden.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Få underholdningsnyheter på Facebook

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder