SÅR STRID OM STRID: Historiker Lars Borgersrud mener fremstillingen av Max Manus i vinterkrigen i filmen om hans liv er helt feil. Foto: Nordisk Film

Avviser blankt «Max Manus»-kritikk

(VG Nett) - Max Manus ville snudd seg i graven, sier historiker om fremstillingen av ham. Manusforfatteren stiller seg helt uforstående, og heller ikke Tikken Manus er enig.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Historiker Lars Borgersrud reagerer sterkt på at filmskaperne gjentatte ganger i den kinoaktuelle filmen viser Max Manus i kamp i vinterkrigen i Finland.

Motstandsmannen deltok ifølge Borgersud nemlig aldri i kamp på denne måten.

- Jeg kjenner til kildene, ingen nordmenn var i kamp i vinterkrigen. Hvor de har hentet dette fra er for meg en gåte, sier Borgersrud til VG Nett.

- Max Manus i kamp i vinterkrigen vises gjennom hele filmen som en forklaring på hvordan han ble som han ble. Det er et sentralt kunsterisk grep. Problemet er altså at det aldri skjedde.

Avvises blankt

Historikerens uttalelser avvises blankt av manusforfatter Thomas Nordseth-Tiller. Han leser høyt fra dagbøkene motstandsmannen Kolbein Lauring - som var sammen med Manus i vinterkrigen.

- «8. mars: Mange ble såret, og en fallen, den falne var nordmann og het Christensen. Nordmannen fikk en kule gjennom hjertet og så døde han momentant», står det i Laurings dagbok. Det høres ut som strid for meg! sier Nordseth-Tiller til VG Nett.

- Jeg har stor respekt for Borgersrud som historiker og har lest bøkene hans. Men det han kommer med her er helt usaklig. Det står om trefninger i Laurings dagbøker og det er helt uforståelig for meg at Borgersrud ikke kjenner til dette. Både Max Manus´ kone Tikken Manus og Gunnar Sønsteby har gått god for fremstillingen.

Tikken ikke enig

Tikken sier dette om kritikken fra Borgersrud til VG Nett:

- Ifølge Max var han i trefninger ved Salla-fronten under vinterkrigen. Nettopp disse episodene var det som plaget han senere i livet. Det interessante er ikke hvorvidt disse episodene er ett hundre prosent nøyaktig gjengitt, poenget er å

IKKE ENIG MED HISTORIKER: Tikken Manus sier Max Manus var i trefninger ved Salla-fronten under den finsk-russiske vinterkrigen. Foto: VG

vise hvor forferdelig han opplevde det og hvordan det hjemsøkte han senere.

Hva mener DU om filmen? Diskuter her!

Les VGS anmeldelse av filmen her!- Sannhetssøker

Borgersrud mener fremstillingen i filmen strider sterkt mot hva Max Manus selv sto for.

- Manus var en sannhetssøker, som var ekstremt kritisk til forfalskninger. Det som vises i filmen er ikke bare feil, det er også i strid med Max Manus' ånd fra bøkene hans. Det er derfor jeg sier at Manus ville snudd seg i graven hadde han sett filmen.

- Det er veldig tøvete og helt usaklig av Borgersrud å si noe slikt. Han kjente ikke Max Manus. Tikken kjenner til detaljene, det gjør ikke Borgersrud. Det er synd at en så dyktig historiker kommer med en så flåsete kommentar.

- I filmen har vi spisset krigshandlingene for å få fram poenget, men det er ingenting vi ikke har dekning for historisk sett.

Listefeber: Sett karakter på «Max Manus»!

Les også: Max Manus-produsenten ønsket 11-årsgrense

Besøksrekord

POPULÆR PÅ KINO: Filmen om Max Manus (bildet) er sett av over 140 000 allerede. Foto:

«Max Manus» satte i helgen besøksrekord. 143 278 har sett filmen siden førpremieren forrige onsdag. I helgen var det 134 522 personer på kinoene rundt i landet, den beste åpningshelgen på noen film, noen sinne. Den forrige rekorden var også fra i år, «Fritt Vilt 2» hadde 101 622 innenfor dørene i åpningshelgen.

- Dette er fullstendig overveldende. Vi visste at det var og er en voldsom publikumsinteresse for historien om Max Manus, men at så mange skulle prioritere kinobesøk i den travle førjulshelgen er en stor og gledelig overraskelse, sier markedssjef Tom Erik Kolåsæter hos distributøren, Nordisk Film Distribusjon AS.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder