Gunnar Staalesens Varg Veum i seks filmer

FILM

Etter nærmere 20 år med planer blir den lett lurvete privatdetektiven Varg Veum snart å treffe på filmlerretet.

  • Ellen Margrethe Sand
Publisert:

- Varg Veum-filmene skal spilles inn i Bergen. Og skuespilleren som skal spille ham, må ha klar «bergensk tale». Det har jeg lagt inn egen klausul om i vår avtale, forsikrer Gunnar Staalesen - i nøktern lettelse over at Varg Veum nå endelig skal gå til filmen.

To spillefilmer og fire TV-filmer til en samlet pris på omkring 84 millioner kroner er på trappene i et samarbeid mellom SF Norge, TV 2 og de danske rettighetshaverne og medprodusentene Miso Film i København.

I løpet av et par måneder skal en norsk eller nordisk regissør være valgt, og i løpet av høsten skal Varg Veum-rollen besettes. Jonas Allen i Miso Film håper at første film kan rulle i kamera høsten 2006.

Tidligst høsten 2007 antar Allen at første Veum-film kan ha première på kino. Filmene skal baseres på seks av Staalesens nå i alt 12 krimromaner om Veum. Men rettighetene omfatter alle 12 bøker, og Staalesen ser ikke bort fra at de med tid og stunder vil følges opp også med de seks siste. Hvilke seks som i første omgang blir til film, skal avklares etter at synopsis blir utarbeidet i løpet av høsten.

- Vi ser Staalesen som en skandinavisk utgave av den berømte Raymond Chandler, sier Allen, som ser for seg Varg Veum-filmene som «moderne noir», der man i et nytt filmspråk kan benytte filmatiske referanser til de klassiske både 1940-talls og de nyere 1970-talls film noir-filmene. Der har også Bergen sin klare funksjon som stemningsskaper og ramme.

- Som Raymond Chandler har sitt Los Angeles og Sherlock Holmes har sitt London, har Staalesen sitt Bergen, påpeker Allen.

- Det lages «politikrim» hele tiden i dag. Det interessante med Veum er at han er privat etterforsker og tar oss bort fra politistasjonskrimmen, fortsetter han.

Selv skal Staalesen engasjere seg i filmprosjektet kun som medlem av en redaksjonskomité som skal vurdere manus.

- Jeg kunne godt ha skrevet manus selv, jeg har god trening som dramatiker etter å ha skrevet både for film, teater og radio. Men den lille tid jeg har til rådighet, vil jeg heller bruke til å skrive nye romaner om Varg Veum, forsikrer Staalesen - som har minst to ytterligere Veum-plot romsterende i sitt hode.