Skremmende perfekt!

«RINGENES HERRE: TO TÅRN»

Regi: Peter Jackson. Etter J.R.R. Tolkiens romansyklus. Med Elijah Wood, Sean Austin, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Domenic Monaghan, Billy Boyd, Christopher Lee, Cate Blanchett, Liv Tyler, John Rhys-Davies. Fantasy - 11 år, frarådes unge under 11. Egnet ungdom/voksne.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

SE TRAILEREN HER!

«To tårn» er, som alle selv med manglende interesse for film vil vite, oppfølgeren av fjorårets braksuksess «Ringenes Herre: Ringens brorskap».

Og det er i grunnen bare å gi seg over: Film nr. to fyller helt ut sitt uhyggelig vanskelige forsett: Den har fortsatt kraft nok til å formidle en legende, den har magi til å forme sin egen myte.

Hvis noen skulle ha slumpet til ikke å ha sett film nr. én, vil vi anbefale den første (Den utvidede versjonen på DVD er nærmest ubetalelig!).

For «To tårn» er på alle måter en oppfølger. Stofftilfanget er grassat. Og meget forståelig er all unødvendig introduksjon satt til side; her er det denne filmen som gjelder.

Det betyr blant annet at det ikke er brukt mye tid på karakter-forklaringer. Det er mindre følelser også, for den saks skyld. Bortsett fra kanskje ørlite større doser direkte humor.

Her plukker vi opp Frodo og hans venn Sam på deres vanskelige vandring mot Mordor med selve Ringen i sin varetekt. Mens hobbit-vennene Munti og Pippin har sin omvei, krigerne Aragorn, Legolas og Gimli sin. Og disse tre små gruppenes forskjellige vandringer er filmens viktigste dramaturgiske element; gjenom magiske landskaper og mystikk, farer og utfordringer.

«To tårn» utnytter New Zealands storslagne, vakre og dramatiske landskap for alt det er verd. De digitale, visuelle effektene er nyskapende, men hele tiden kløktig underlagt historiens hovedspor. De dominarende masse-scener er såpass overveldende, at de uten videre må kalles historiske. Dog, igjen: Nødvendige for å holde oppe illusjonene om det gigantiske universet og det altomfattende drama som beskrives.

«To tårn» er en voldsom film, voldsommere og råere enn den første. Filmtilsynet har satt 11-årsgrense, og anbefaler ikke barn under 11 år se den. Her vil vi bare si at selv 11 - 12-åringer trolig kan få problemer, og bør eventuelt ha voksne med seg. «Ringenes Herre: To Tårn» er avgjort enda mindre en barnefilm enn «Harry Potter og Mysteriekammeret».

Mot slutten er oppsumeringen at ett «foreløpig» slag er vunnet, selve hovedkampen om Midgard gjenstår. Dessverre: Vi må vente ett år...

JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder