«E.T.» - holdbar filmhistorie

«E.T.»

Regi: Steven Spielberg.zbr> Med: Henry Thomas, Dee Wallace, Drew Barrymore, Robert MacNaughton, Peter Coyote, Erika Eleniak. Norske stemmer ved Sun Studio: Erikke Reiberg, Grethe Kausland («E.T.»), Christoffer Ravneberg, Even Rognlid. Amerikansk. Eventyr/science fiction 7 år, frarådes under 7.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Riktignok er filmen blitt litt «snillere»; noen våpen, for eksempel, er fjernet fra skumle menn - de har fått walkie talkie i stedet. Og så er filmen dubbet til norsk, dyktig og gjennomført.

VG ga terningkast fem i 1982 til en «gjennomført sjarmerende og god underholdningsfilm». Det stemmer, selvfølgelig. Men 20 års modning nedfeller også annet.

Som at «E.T.», for eksempel, er en av de kløktigste filmbehandlinger noen gang laget omkring barns - og voksnes - angst for atskillelse. Den er også et lysende eksempel på hva god filmsentimentalitet kan være. Strålende!

Og holdbart, også. Ikke alle 20 år gamle filmer overlever utvikling i teknologi, uttrykk, moter og samfunn. «E.T.» fremstår fremdeles som nesten forbausende aktuell og medrivende. Filmen er ikke feilfri. Særlig de innledende minutter er urytmisk og lett forvirrende klippet sammen. Og et par av voksenrollene har tiden løpt fra.

Noen ekstra scener er lagt inn. Fremfor alt en munter baderomsscene mellom guttungen Elliot og «E.T.», som virkelig trives i badekaret. Scenen er velplassert, fordi den utmerket underbygger nærheten i forholdet mellom de to hovedpersonene.

JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder