Kontroversiell Saabye Christensen-novelle ga Oscar-nominasjon

(VG Nett) Den danske kortfilmen «Grisen» basert på Lars Saabye Christensens kontroversielle novelle fra 2004, er nominert til Oscar.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

FORFATTER BAK OSCAR-NOMINERT KORTFILM: Lars Saabye Christensen. Foto: VG

- Fabelaktig morsomt, sier forfatteren til Dagbladet.no etter han har fått vite om nyheten.
Se hele nominasjonslisten her!
VGTV: Klipp fra alle de nominerte filmene

Kortfilmen er det eneste nordiske bidraget som har blitt nominert til Oscar i år. Den er basert på Lars Saabye Christensens novelle med samme navn som er en del av novellesamlingen «Oscar Wildes heis» fra 2004. Saabye Christensen er selv fornøyd med filmadapsjonen av novellen.

- Den danske regissøren har laget en nydelig og sterk film, helt i min ånd, sier han til Dagbladet.no

Saabye Christensen møtte VG Netts lesere tett på nett i høst. Les intervjuet her!

Temaet i novellen - og kortfilmen - er ganske betent. Den handler om en nordmann og en pakistaner som begge er dødssyke og ligger på sykehus. Nordmannen får en barnetegning av en gris i gave som han henger på veggen.

Karikaturstriden

Men bildet blir fjernet av pakistanerens familie fordi det fremstiller et dyr som for muslimer regnes som urent. Novellesamlingen ble aktualisert under karikaturstriden i 2006, selv om den altså ble gitt ut to år før. Den danske avisen Berlingske Tidende ville trykke novellen under karikaturstriden, men fikk nei fra Saabye Christensens forlag.

Saabye Christensen fortalte VG i 2006 at han så parallellene til karikaturstriden.

Ubehag

- Ja, det er opplagt at det handler om ubehag, opplevelsen av å bli krenket. Det er en utrolig vanskelig og sårbar diskusjon. Men hvis en begynner å tvile på ytringsfriheten, er en ute å kjøre, sa han til VG i 2006. Han mener novellen handler om toleranse mellom mennesker og livssyn i livets sluttfase.

Det lyktes ikke VG Nett å komme i kontakt med Saabye Christensen i kveld.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder