SUPERSTOLEN: Denne stolen dukker opp i en birolle i «Transformers: Age of Extinction». Fotomontasje: Hareide design/UIP
SUPERSTOLEN: Denne stolen dukker opp i en birolle i «Transformers: Age of Extinction». Fotomontasje: Hareide design/UIP

Stol fra Kristiansand i neste «Transformers»

Publisert: Oppdatert: 02.05.14 11:11
FILM

Kristiansandfirmaet produserte en spesialstol for skip og offshore. Så banket Hollywood på døren!

- En fantastisk og morsom opplevelse; i vår bransje er dette en måte å bli sett og husket på; vi lever jo av god og fremtidsrettet design og teknisk nyskapning, sier Frank Robertsen, markedsdirektør i Kristiansands-bedriften Alu Designs and Services, som ble startet i 2008 og i dag har elleve ansatte.

Historien går som følger:

For et par år siden fikk Alu et oppdrag fra Akers Solutions om et samarbeid om å utvikle fremtidens drillstol. Det skulle være en så sikker, funksjonell og anvendelig arbeidsplass, at det ville være mulig å styre omfattende og vanskelige prosesser fra den for en person i løpet av et 12 timers skift.

For et par år siden var stolen med typebetegnelse «MH OCH 300» ferdig utviklet og montert i Kristiansand. Markedet for slikt spesialutstyr er ikke stort, men stolen ble i alle fall også presentert på internett som et ledd i markedsføringen.

I fjor satt så folk i det store Hollywood-studioet Paramount og lette etter utstyr og rekvisitter til den neste «Transformers»-filmen, «Age of Extinction». Det blir fjerde film i serien, med Mark Wahlberg i hovedrollen. Wahlberg erstatter Shia LeBeouf, som har spilt i de tre foregående.

- Trodde det var en aprilspøk

«Transformers»-filmene er faktisk basert på et leketøy, som med håndgrep kan forvandles til ulike figurer, maskiner og innretninger. De har vært en enorm high-tech-, science fiction-suksess, både leketøyet og filmene. Og her passet altså stolen fra Kristiansand perfekt inn.

- De ringte 1. april i fjor, kl. 22.30 på kvelden. Vi trodde jo det var en aprilspøk, men svarte bekreftende på at de kunne låne og bruke stolen i filmen. I juni i fjor sendte vi så over to stoler med fly til Detroit og fikk dem tilbake, pent brukt og uten en skramme, etter et par måneder, med begeistrede kommentarer; Paramount-folkene var helt «blown away», forteller Frankt Robertsen.

- Hva betyr dette for dere?

- I utgangspunktet var det en seier for oss bare å bli valgt av en stor, internasjonal industriaktør som Aker Solutions til å lage stolen. Hva «Transformers» vil bety, vet vi ikke. Men det er jo merkevarer vi driver med, så vi kan håpe på at det vil utgjøre en viss forskjell og omtalegevinst, sier en fornøyd Frank Robertsen, som har tillatelse til å bruke «Transformers»-forbindelsen i den videre markedsføring.

«Transformers: Age of Extinction» får internasjonal premiere 27. juni, norsk premiere 11. juli.

Denne artikkelen handler om