LAGER STORFILM: «Beatles»-produsent Jørgen Storm Rosenberg (t.h), sammen med filmens music supervisor Johan Husvik. Foto: Øystein David Johansen
LAGER STORFILM: «Beatles»-produsent Jørgen Storm Rosenberg (t.h), sammen med filmens music supervisor Johan Husvik. Foto: Øystein David Johansen

Krangler om «Beatles»-kontrakt

Produsentforeningen: - Utidig overreaksjon

FILM

Midt under innspilling av storfilmen «Beatles» beskyldes produsenten for sosial dumping. I verste fall må scener spilles inn på nytt.

Publisert:

Skuespillerforbundet mener produsenten Storm Rosenberg AS bevisst operer med tariffstridige kontrakter Selskapet har tidligere produsert filmer som «Julenatt i Blåfjell» og «Reisen til julestjernen».

Lederen for skuespillerforbundet, Hauk Heyerdahl, mener han ble tilbudt en rettsstridig kontrakt for en mindre rolle i den kommende storfilmen «Beatles», basert på Lars Saabye Christensens populære oppvekstroman.

Kontrakten er ifølge Skuespillerforbundet i strid med Filmavtalen som er inngått mellom Skuespillerforbundet og Produsentforeningen, hvor produsent Jørgen Storm Rosenberg er medlem. Forbundet sendte ut en pressemelding om saken i dag.

Les også: Slik blir film-«Beatles»

Storm Rosenberg reagerer på at Heyerdahl og skuespillerforbundet har gått til pressen med saken.

- Dette er en sak kun mellom én skuespiller (som også er lederen i Skuespillerforbundet) og Storm Rosenberg AS. Dette gjelder ikke de andre skuespillerne i filmen. At vi ikke ble enige om en avtale er ikke noe å gå til pressen med, skriver Storm Rosenberg i en SMS til VG, og avdramatiserer situasjonen.
- Det er svært udramatisk. Beskyldningene er grunnløse.

Generalsekretær i Produsentforeningen, Leif Holst-Jensen synes også det er utidig av Skuespillerforbundet å sende ut pressemelding på bakgrunn av denne ene saken.

- Dette dreier seg om en fortolkning av punktet om videresendingsrettigheter. Det er en sak mellom Skuespillerforbundet og deres medlemmer og mellom dem og produsentforeningen. Det er en utidig overreaksjon å forsøke å sverte denne ene filmen, sier Holst-Jensen.

Videresendingsrettighetene dreier seg om filmens videre liv på TV. Det er et kollektivt vederlag som betales fra kabelseskapene til opphavsrettighetsorganisasjonen Norwaco.

Skuespillerforbundet går også langt i å beskylde produsent Storm Rosenberg for å bidra til sosial dumping.

- Når en produsent velger å gi skuespillere dårligere vilkår enn de som følger av tariffavtalen, skaffer de seg ikke bare et konkurransefortrinn på ulovlig vis, de bidrar også til sosial dumping, er forbundsleder Hauk Heyerdahl sitert på i pressemeldingen.

Holst-Jensen avviser beskyldningene.

- Det er ikke i nærheten av en sak om sosial dumping. Dette dreier seg om en fortolkning.

Heyerdahl avviser overfor VG at det dreier seg om en fortolkning, og sier produsenten ikke er villig til å ta med passasjen om videresendingsrettighetene i tariffavtalen.

- Dette kan ikke tolkes på noen annen måte enn at det er brudd på tariffavtalen, sier Heyerdahl.

Skuespillerforbundet vurderer å boikotte produsenten med mindre han uttrykkelig presiserer at tariffavtalens bestemmelser vil følges.

Leif Holst-Jensen har på sin side stor tro på at saken vil løses og vil kontakte skuespillerforbundet og be om et møte.

Overfor VG fredag formiddag forteller Heyerdahl at han er i dialog med produsenten for å finne en løsning.

- Han har foreløpig ikke gitt seg på det ene punktet som gjelder videresendingsrettigheter, men jeg håper vi finner fram til en løsning. Jeg har ingen anledning å gå med på en avtale som strider mot tariffavtalen. Man må følge tariffavtalen i sin helhet, ikke plukke ut biter som ikke passer, sier Heyerdahl som understreker at han har fått alt han skal ha av lønn.

Skulle Heyerdahl og Storm Rosenberg ikke komme til enighet må skuespilleren byttes ut og scenene spilles inn på nytt, eller så må hele scenen sannsynligvis klippes bort fra filmen.

- Det er veldig uheldig for filmen og produksjonen. Det haster med å finne en løsning, innspillingen er i gang, og jeg skulle dratt til Budapest i nær fremtid, sier Heyerdahl.

Her kan du lese mer om