IKKE FOR FOLKET, IKKE FOR TYSKLAND:... men for føreren. Bruno Ganz tolker rollen som Hitler. Her sammen med Albert Speer, fremstilt av Heino Ferch.

Den tyske skammen

BERLIN (VG) - Å lage «Der Untergang» (Undergangen) ga meg mer innsikt. Jeg fikk dessverre ikke så mange flere svar. Men jeg endte med desto flere spørsmål, sier Oliver Hirschbiegel, regissør av det Oscar-nominerte dramaet om Hitlers siste dager i bunkeren i Berlin.

  • Borghild Maaland

Artikkelen er over 15 år gammel

I morgen er det norgespremière, og vi møter representantenfor en yngre generasjon av tyske filmskapere på et av Berlins nyeste og flotteste hoteller på Potsdamer Platz - et steinkast fra der Hitler hadde fått bygd sin bunker.
Hirschbiegel sier han laget filmen fordi han måtte.

Les anmeldelsen her

- Dette er en film som tyskerne trengte. Mange eldre har sett den, og de gråter. Da jeg gikk på skolen, var jeg lei av å bli fortalt om alt det grusomme under nazitiden. Vi ble fortalt hva som skjedde, men fikk aldri ordentlige svar på hvorfor - og på hva folk virkelig følte, hvordan millioner kunne la dette barbariet slippe til.

Grunnen til det, er at folk skammet seg. Det er ingen som liker å bli satt i et hjørne og fortalt at du er slem, slem, slem! Enden på visa er at man da nekter å snakke om det, man vil helst fortrenge det. Men nå er snart de fleste som var voksne under 2. verdenskrig, borte.

Mer om

  1. Kultur

Flere artikler

  1. Et dødens skuespill

  2. Hun skal spille prinsesse Diana på film

  3. Pluss content

    Filmfotograf levde tett på Hitler i nær 10 år

  4. Scientologi-krøll for Cruise

  5. Sammenligner Tom Cruise med Göbbels

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder