VINNER - TROR VG: Lorelei Linklater, Ellar Coltrane og Etha Hawke ble filmet gjennom 12 år av regissøren Richard Linklater. Den ekstreme tålmodighetsprøven kan meget vel resultere i en Oscar for beste film natt til mandag. Foto: UIP,

Verdens gjeveste filmpriser deles ut: Her kan du se Oscar-utdelingen i natt

Oscarutdelingen i Los Angeles finner sted kl. 02.30 natt til mandag norsk tid.

Artikkelen er over fem år gammel

Du kan følge utdelingen på TV6 og TV3. Der starter sendingen med et ekspertpanel 00.30, og deretter sendes det fra rød løper fra 01.00. 02.30 starter selve prisshowet.

VG har journalister både i Los Angeles og Oslo som vil gi løpende dekning av kjoler, kjendiser og filmpriser gjennom natten.

Her er VGs filmanmelder Jon Selås' forhåndsvurdering av nattens begivenheter:

Generelt vil året være preget av en jevn prisfordeling til tre-fire forskjellige filmer; det blir ingen film som tar «alt».

Og det kan vi selvfølgelig ikke vite! Oscar-utdelingene gir alltid overraskelser. Selv om seremonien er mer eller mindre offisiell avslutning av prissesongen, og tidligere priser - som Golden Globe - fra tid til annen gir en pekepinn, lever Oscar også alltid sitt eget liv. Og den gir filmene et eget liv.

Det er en lang og innfløkt avstemmingsprosedyre. Så kjappe svingninger og hastige trender behøver ikke bety stort. Det solide, gjerne nyskapende filmarbeidet premieres ofte. Og det tradisjonelt politisk liberale og forsøksvis sosialt bevisste Hollywood vet fra tid til annen å gå litt utenom det helt åpenbare: Dette er meningen til de om lag 6000 medlemmene i Det amerikanske filmakademiet. Dette er filmer og filmfolk som bedømmes av sine likemenn.

PRISVERDIG: Morten Tyldums «The Imitation Game» er nominert i hele åtte kategorier. Han har, etter VGs mening, best mulighet for å vinne i manusklassen. Foto:Terje Bringedal,VG

Norske Morten Tyldum er med, og har sine sjanser med hele åtte nominasjoner. En Oscar eller to kan det også bli. Men antakelig skal Tyldum være strålende fornøyd med den enorme seieren det er for ham «bare» å være nominert. Fantastiske Torill Kove er nominert for tredje gang for sine animerte kortfilmer, og har allerede en Oscar. Hun kan godt vinne i år igjen med «Moulton og meg», med norske Mikrofilm som produsent.

Så her er vårt forslag den listen vi tror blir stående mandag morgen - og hvorfor:

BESTE FILM:

«Boyhood». Den er filmet gjennom 12 år med de samme skuespillerne; et temmelig unikt konsept. Den er smart, underholdende og rørende. Og den bringer noe nytt. Det kunne talt mot «Boyhood» at den har vært en favoritt lenge. Men jeg tror den blir stående.

GJENGANGER: Norske, canadabaserte Torill Kove er for nominert for tredje gang for sine animerte kortfilm. En gang har hun vunnet, med «Den danske dikter» i 2007. Foto:Mike Blake,REUTERS

Alejandro Gonzáles Iñáritus «Birdman»ligger nærmest. Den kom som et favoritt-skudd i vinter, og kommer til å vinne priser. Men den er for Hollywood-intern og sitatglad til å gå helt til topps. Clint Eastwoods «American Sniper» er for kontroversiell og for mye elsket av det konservative USA. «The Imitiation Game» er storslagen storytelling - men nok for konvensjonell. Filmen om den sterkt utviklingshemmede, epokegjørende britiske fysikeren Stephen Hawking, «The Theory of Everything» er interessant, men pløyer ikke dypt nok, verken i mannen eller hans vitenskap og forfatterskap. «Selma», filmen om en av den amerikanske menneskerettighetsforkjemperen Martin Luther King jr.s mest kjente marsjer, har ennå ikke kommet til Norge - og er derfor usett. Kanskje urettferdig, men jeg tror ikke filmåret vil vie denne kampen og denne mannen hovedinteresse. Og det selv ikke av et overveldende «hvitt» Filmakademi med dårlig samvittighet; hele den viktigste nominasjonslista er sørgelig nok helt «hvit».

«The Grand Budapest Hotel» er morsom, fargerik og original. Men for lett. Storband-jazz-intonerte «Whiplash» er - tross alt - for smal.

BESTE REGI:

BESTE REGI: «Birdman». Vi tror også at Michael Keaton (til v.) og Edward Norton kan vinne skuespillerprisene for beste hovedrolle og beste birolle. Foto: Alison Rosa,20TH CENTURY FOX.

Her blir det «Birdman», som også kan få priser for foto og klipp med sin dynamiske kameraføring, kjappe jazz-stil og sømløs lek mellom film og teater. Tyldum har sin sjanse også her. Men konkurransen er beinhard; både Bennett Millers rapport fra en klassisk amerikansk sport/finans-tragedie, «Foxcather» og Wes Andersons balstyrig fargerike «The Grand Budapest Hotel», ligger nok foran «Imitation».

BESTE MANNLIGE HOVDROLLE:

Muligvis årets hardeste kategori. Men Hollywood elsker en suveren gjenoppstandelse, og veteranen Michael Keaton får den for «Birdman». Eddie Redmayne er formidabel som Stephen Hawking i «The Theory of Everything», men teknikken er bedre enn innholdet. Bradley Cooper er en troverdig all american hero i «American Sniper», men havner bak på grunn av filmens kontroverser. Komikeren Steve Carrell , her 100 prosent umorsom, er nifst god - men for sær - i «Foxcatcher». Mens Tyldums mann, BenedictCumberbatch, blir ørlite på det jevne - i dette fantastiske selskapet.

BESTE KVINNELIGE HOVEDROLLE:

BESTE KVINNE: Julianne Moore som den alzheimersrammede Alice i «Still Alice». Foto: SF NORGE,

Julianne Moore, nesten uten tvil, som den unge alzheimer-rammede professoren i «Still Alice». En totalt uglamorøs Marion Cotillard er fasktisk en outsider i de belgiske sosialrealistene, Jean-Pierre og Luc Dardennes, «To dager, en natt», særlig hvis Akademi-medlemmene snur blikket mot verdens økonomiske problemer for tiden. Rosamund Pike er heller ikke utenkelig etter «Gone Girl».

BESTE MANNLIGE BIROLLE:

Enda en «Birdman»-pris, denne gang til helt utrolige Edward Norton. To veteraner, evigunge Robert Duvall i «The Judge» og beinharde J.K. Simmons i «Whiplash» - en film om storband-terror - ligger nærmest. Men det blir Norton.

BESTE KVINNELIGE BIROLLE:

GJENGANGER: Meryl Streep er Oscar-nominert for 19. gang i år - og sannelig vinner hun klassen for beste birolle - tror vi. Foto: DISNEY Foto: DISNEY,

Meryl Streep er nominert for 19 (!) gang i år. Og hun vinner sin fjerde statuett som heks i eventyrfortellingen «Into the Woods». Keira Knightley tror jeg ligger nærmest etter sin innsats i «The Imitation Game».

TYLDUM

Oscar er en mangfoldig kar; det deles ut statuetter i i alt 25 kategorier. Et stort publikum vil ikke vært interessert i alle. Men de er likevel viktige, i sin vektlegging av filmskapingens mange fasetter. Jeg tror Morten Tyldums «The Imitation Game» får én eller to priser. Sikrest: «Beste tilpassede manus» (det vil si: manus basert på annen kilde, oftest en bok), ikke minst fordi han vant prisen da manus-forfatternes egen fagforening stemte fram sin egen prisvinner. Dersom kjøttvekta av hele åtte nominasjoner kan telle noe, er det heller ikke utenkelig med en pris for klippingen - selv om det blir i konkurranse med jazzen i «Whiplash», krigen i «American Sniper» og den synkoperte mellomkrigshumoren i «The Grand Budapest Hotel».

Les også

 1. Ti overraskende Oscar-øyeblikk

  Ofte kan man spå hvem som blir årets Oscar-vinnere. Andre ganger går det mindre bra.
 2. Ny prisløs kveld for «The Imitation Game»

  Den Morten Tyldum-regisserte filmen var nominert til tre…
 3. Eksperter: Så mange Oscar-statuetter får Tyldum

  Norske filmeksperter er overveldet over de åtte Oscar-nominasjonene som Morten Tyldum og hans film «The Imitation…
 4. Morten Tyldum får Oscar-gaver verdt nesten én million

  Ingen av stjernene som er nominert til de aller gjeveste…
 5. Tyldum får Hollywood-hjelp til Oscar-talen

  Morten Tyldum samarbeider med manusforfatteren sin om en eventuell Oscar-takketale.
 6. «The Imitation Game» vant over Oscar-rivaler

  Norskregisserte «The Imitation Game» stakk av med prisen for «Beste tilrettelagte manus» under USC Scripter Award i Los…
 7. «The Imitation Game» nominert til ni priser – fikk ingen

  En etter en ble de BAFTA-nominerte filmene ropt opp, men dessverre ble det ingen priser på Morten Tyldums «The Imitation…
 8. Harris: - Bedre å være Oscar-vert enn å være nominert

  «How I Met Your Mother»-stjernen Neil Patrick Harris (41) teller ned til den store styrkeprøven - Oscar-utdelingen natt…
 9. Filmnettsted: Morten Tyldum skal regissere «Passengers» – kan få med seg store skuespillere

  The Wrap melder at Hollywood-stjernene Chris Pratt og  Jennifer Lawrence er i samtaler om å ha hovedrollene i det som…
 10. Her kan du se Oscar-favorittene

  Ikke alle årets Oscar-nominerte filmer har kommet til Norge, men her er en oversikt over hvor du kan se flere av dem.

Mer om

 1. Oscar

Flere artikler

 1. Her er alle nattens Oscar-vinnere!

 2. «The Imitation Game» nominert til ni priser – fikk ingen

 3. Eksperter: Så mange Oscar-statuetter får Tyldum

 4. Ny prisløs kveld for «The Imitation Game»

 5. Golden Globe-nominerte 2015

Fra andre aviser

 1. Alt du trenger å vite om Oscar-utdelingen

  Bergens Tidende
 2. Disse vant nattens Oscar-priser

  Aftenposten
 3. Åtte Oscar-nominasjoner til Tyldum og en til Kove

  Fædrelandsvennen
 4. Alt du trenger å vite om Oscar-utdelingen 2015

  Aftenposten
 5. Følg Oscar-utdelingen i Aftenpostens live-blogg

  Aftenposten
 6. Morten Tyldum nominert til Oscar for beste regi

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder