FÅR REFS: Filmskaper Harald Zwart (t.h.) får passet påskrevet av Fredrikstad-ordfører Ole Haabeth. Foto: Thomas Andreassen og Linn Olsen

Ordfører raser mot Zwart

(VG Nett) Fredrikstad-ordfører Ole Haabeth ser ikke med blide øyne på at filmskaper Harald Zwart har brukt en angivelig privat samtale i en filmdokumentar.

  • Catherine Gonsholt Ighanian
  • Øystein David Johansen

Artikkelen er over 12 år gammel

Monsternett placeholder pageFredriksstad Blad

Det er den betente Husebukta-saken det dreier seg om, hvor stridens kjerne er 40 planlagte hytte-utbygginger ved strandlinjen til Husebukta på Hankø.

Ifølge ordføreren har Harald Zwart, som har lagt ut en 17 minutter lang dokumentar på sin nettside zwartarbeid.com, ikke spurt om tillatelse før han tok opp samtalene.

Se filmen her (VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)

- Ganske drøyt

Det er først når Fredriksstad Blad ringer ordføreren for en kommentar at ordføreren får kjennskap til at han figurerer i dokumentarfilmen.

- Jeg ble ikke varslet om at det ville bli gjort opptak av samtalene. Dette er ganske drøyt, sier Haabeth til avisen.

Den avtroppende AP-ordføreren presiserer at han ikke har sagt noe han ikke kan stå inne for, men at han likevel «reagerer kraftig» på Zwarts fremgangsmetode.

- Grovt misbruk

- Dette er grovt misbruk, tordner ordføreren som frustrasjonen til tross forklarer at han ikke vil foreta seg noe i sakens anledning.

Fredrikstad-mannen Harald Zwart, som har slått seg opp som regissør også i Hollywood, er bare én av mange lokale aktører som protesterer heftig mot hytteutbyggingen. Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn har også skrevet under på en underskriftskampanje mot utvyggingen som etter planen skal skje ikke langt unna kongehytta på Bloksberg.

Til VG Nett sier ordfører Ole Haabeth:

- Jeg synes Harald har brukt en håpløs fremgangsmåte. Jeg trodde jeg hadde en helt privat samtale med han som jeg har hatt mange ganger tidligere. Jeg er skuffet over at det blir brukt slik og jeg er skuffet over at jeg heller ikke har blitt varslet i ettertid.

Forventer du deg en unnskyldning fra Zwart?
- Nei, det gjør jeg ikke. Det hadde ikke vært urimelig med en unnskyldning, men jeg regner ikke med å få det sier Haabeth til VG Nett.

Haabeth har ikke vært i kontakt med Harald Zwart etter at saken ble kjent i lokalavisen. Det har ikke lykkes VG Nett å komme i kontakt med Harald Zwart i formiddag.

- Ikke ulovlig

Informasjonsdirektør i datatilsynet, Ove Skåra, sier til VG Nett - uten å ha konkret kjennskap til denne denne saken - at Zwart trolig ikke har begått noe lovbrudd.

- Som privatperson er det ikke ulovlig å ta opp en samtale du selv er en del av, forklarer informasjonsdirektøren.

- Men i dette tilfellet er kanskje Zwart mer enn en privatperson. Han er en filmskaper som protesterer. Samtidig har han i kraft av yrket sitt kunstnerisk frihet, og dermed er han unntatt regelen for informasjonsplikt ved opptak. Men det kan tenkes at Zwart ved å ta opp samtalen bryter privatlivets fred. Her er det en balansegang på ytringsfriheten, sier Skåra som sier at utfordringen ved privatpersoners rett kommer til å bli mye større i tiden framover.

- Når alle og enhver går med en telefon i lomma og kan ta opp og filme, så bør det kanskje vurderes å innføre en regel om informasjonsplikt også for privatpersoner? lyder det fra informasjonsdirektøren.

Mer om hyttebråket her!

Mer om

  1. Film

Flere artikler

  1. Harald Zwart tapte hyttekrangel

  2. Snart klart for gjennomsnittsmålinger: Frp: - Et grovt overtramp av personvernet

  3. Politiker måtte fjerne blogg om overgrepssaken

  4. Frp-ordfører vil fjerne rådmann

  5. Kameraovervåket ansatte med røykvarsler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder