KRITISKE TIL AKADEMIET: Ekteparet Jada Pinkett Smith og Will Smith. Foto: Valerie Macon , Afp

Oscar-vinner kaller rasismevarslere bortskjemte drittunger

Diskusjonen går høyt om manglende representasjon av fargede
blant de Oscar-nominerte. Nå møter kritikerne kraftig motbør fra en tidligere vinner.

  • Øystein David Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

BOIKOTTER OSCAR: Regissør Spike Lee har uttalt at han kommer til å boikotte Oscar-utdelingen i år. Foto: Valerie Macon , Afp

Skuespiller-ekteparet Jada Pinkett Smith og Will Smith, skuespiller Lupita Nyong’o og regissør Spike Lee er blant noen som har rykket ut og kritisert det totale fraværet av fargede nominerte til Oscar i år. Boikott har vært diskutert, og flere ber om at programleder Chris Rock skal trekke seg. Det har også ført til en debatt om sammensetningen i Akademiet, som stemmer over hvem som skal nomineres. Den frittalende dokumentarregissøren Michael Moore har også engasjert seg.

Bakgrunn: Oscar-prisen i krise etter «blenda-hvit» kritikk

En som ikke har noe til overs for engasjementet er Hollywood-produsent Gerald Molen, som vant Oscar for «Schindlers liste», og som selv er medlem av Akademiet.

– Det finnes ingen rasisme utenom for de som lager det til en sak. Det er det verste. Å klage på en så stygg måte, sier han til Hollywood Reporter.

OGSÅ KRITISK: Dokumenterregissør Michael Moore har heller ikke mye til overs for Akademiet etter at ingen fargede ble nominert til Oscar. Foto: Sf Norge , SF Norge

Molen tar for seg både Jada Pinkett Smith, Will Smith, Michael Moore og Spike Lee, og er langt fra like hyggelig med alle. Han sier han kan forstå at Will Smith er litt skuffet, men mener rasisme ikke har noen ting med saken å gjøre at han ikke fikk en nominasjon for innsatsen i «Concussion».

– Jeg sier til alle medlemmene: Slutt å oppføre dere som bortskjemte drittunger, sier Molen.

Han har også forståelse for at kona Jada er skuffet på hans vegne, uten at hun har rett i analysene om hvorfor.

Michael Moore er han ikke like snill mot.

– Han er en sosialist som alltid ser etter måter for å presse frem sitt rasistiske hat. Og Spike Lee: Har ikke jeg hørt dette fra ham tidligere?

Molen konkluderer med at det er latterlig å mistenke de hvite medlemmene i Akademiet for å unngå å stemme på skuespilllere på grunn av hudfarge.

– I en liberal by som Hollywood er det omtrent det samme som å hevde at alle medlemmene stemmer på Republikanerne.

Samtidig har flere andre profilerte skuespillere uttalt seg i debatten. Britiske Charlotte Rampling, som er nominert for innsatsen i «45 years», er ikke enig med Smith og de andre.

– Nei, jeg synes snarere det er rasisme andre veien, svarte hun på spørsmål i Frankrike om hva hun synes om de som krever boikott av seremonien ifølge BBC.

– Vi får aldri vite om det er grunnen (rasisme, journ.anm). Men kanskje er det fordi ingen svarte skuespillere fortjente å bli nominert.

Rampling sier hun er i mot å putte folk i kategorier.

Veteranen Michael Caine har også uttalt seg til BBC.

– Du kan ikke stemme på en skuespiller bare fordi han er svart. «Jeg stemmer på han, han er ikke noe særlig bra, men han er svart». Du må gjøre en god opptreden, sier Caine som samtidig er overrasket over at ikke fargede Idris Elba ble nominert for «Beasts of no nation»

Mer om

  1. Oscar

Flere artikler

  1. Oscarprisen i krise etter «Blenda-hvit»-kritikk

  2. Oscar-akademiet tar grep for å øke mangfoldet

  3. Chris Rock til angrep på «hvite Hollywood»

  4. Alexander Skarsgård: – Det er ikke nok mangfold på film

  5. I natt avgjøres Oscar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder