STJERNE: Nicole Kidman under dagens pressekonferanse i Cannes. Foto: Reuters

Nicole Kidman åpner Cannes-festivalen som Grace av Monaco: - Ja, jeg kunne gitt opp karrieren for kjærligheten!

CANNES (VG) I kveld åpner årets Cannes-festival, det 67. i rekken, med den perfekte blanding av alt hva denne festivalen begjærer: Glamour og kommers!

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

«Grace av Monaco» med Nicole Kidman (47) i hovedrollen er fortellingen om den legendariske og strålende amerikanske skuespilleren, som velger å gifte seg med prins Rainier av Monaco i 1956. Muligens det største sosietetsbryllupet verden har sett.

Krig

EKTE: Klær, mykker, alt utstyr var ekte og rådyrt, da filmen om Grace av Monaco ble spilt inn. Foto: SCANBOX

Men filmens fokus er annerledes: Det er tidlig 60-tall, Grace har fått to barn, ekteskapet skranter, Monaco er faktisk nesten i krig med president de Gaulles Frankrike.

Akkurat da får hun et meget fristende tilbud: Alfred Hitchcock planlegger filmen «Marnie». Hun skal få fyrstelig betalt. Og hun kan vende tilbake til karrieren, som tidligere hadde brakt henne så unedelig mye oppmerksomhet - og en Oscar. (For «The Country Girl,» 1955).

Valg

- Ja, jeg kunne gjort det samme valget. Jeg har aldri vært i en situasjon da jeg velge. Men jeg vet jeg kunne gjort det. For, i likhet med Grace, vet jeg hvor tomt livet som skuespiller kan være. Jeg har aldri vært så ensom, som når jeg har feiret mine største profesjonelle triumfer; jo større karrieresuksess, dess større personlig nedtur, har på mange måter vært min efaring.

- Jeg husker da jeg kunne dra hjem med en Oscar (for «The Hours i 2003», journ. anm), føltes det akkurat som jeg ikke hadde fått den.

- Men perspektivene blir annerledes. Når man får barn, for eksempel, og erfarer å få mennesker i livet, som man faktisk kan være i stand til å dø for.

- Men på den annen side: Da jeg giftet meg, var det jo ikke med en prins - annet enn en country-prins!, sier Kidman med en latter - med henvisning til sin ektemann siden 2006, contrysangeren Keith Urban.

Krig

Monaco ligger like i nabolaget til Cannes; det burde være enkelt for fyrstehuset Grimaldi å beære filmfestivalen med et besøk i forbindelse med filmen om deres mor. Det vil de ikke; de har ligget i krig med regissør Olivier Dahan siden filmen var på manus-stadiet, og etter å ha sett filmen trailer, skal prins Albert kalt hele prosjektet et farse.

Nicole Kidman beklager sterkt at familien ikke vil komme i kveld:

Trist

- Det er helt klart trist; denne filmen fremfører intet ondsinnet om familien, om Grace og Rainier. Selvfølgelig må en slik film ta seg kunstneriske friheter, men jeg kan love at den er laget med enorme mengder varme følelser overfor de menneskene vi beskriver.

- På den annen side: Men forstår jo hvor vanskelig håndterbar denne filmen er for familien; den handler jo om mor og far til dem som lever nå, sier Nicole Kidman.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder