TØFF DAME: Melissa McCarthy er på alle måter et frodig bekjentskap i «Spy» Foto: 20.TH. CENTURY FOX Foto: ,

Filmanmeldelse: Damer med baller!

Frisk, frekk og fornøyelig humørbombe med sterk Girl Power.

  • Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 5 prikker

Deler av denne filmen er hysterisk morsom, og da svelger man unna enkelte stillestående partier, og det faktum at det hele varer i to timer. Det herjes og raljeres med det som finnes av spionthrillere, selvironien er aldri langt unna, og kreativiteten påtagelig.

Regissør Paul Feig («Bridesmaids» og «The Heat») har også i denne filmen tatt med seg den frodige skuespiller Melissa McCarthy, som håndterer rollen som CIA-agent med humor, humør og sterk handlekraft. Hennes format som komedie-spiller går langt utover det fysiske. Slagferdigheten består av nevekamp og verbale skyts.

Med på laget er damer med lange lekre bein, bein i nesa og smarte tanker i hodet; Rose Byrne som skarp, men noe sutrende datter av en nyss drept kjeltring og Miranda Hart som høy, lett nervøs og snartenkt CIA-medarbeider.

Jude Law er en slags Bond-parodi, utstyrt med lettflytende humor, pent smil og sine sedvanlig vakre blå øyne. Best i gutteklassen er actionstjernen Jason Statham som overgår seg selv i en parodi på en arketypisk rå og hissig actiontype.

Utgangspunktet for dette muntre plott er at superspionen Fine (Law) tilsynelatende blir drept, mens hans kontor-kontakt Cooper (McCarthy) ser det hele gjennom et hemmelig kamera. Skurken (den langbente Rose Byrne) skal hevnes, og etter en del innsigelser sende Cooper ut i felten som aktiv CIA-agent.

Derfra og ut spares ikke på effekter som er velkjente fra spion-sjangeren, det være seg av fysisk eller verbal karakter; kasino-besøk, biljakter, forgiftninger, spektakulære drap.

Poenget er at det er gjort med snert og finesse. Det er i utgangspunktet mye som lar seg parodiere i en slik sjanger, men her greier man å ta de velkjente triksene og skru det til en situasjon som både titt og ofte fremkaller gapskratt. I tillegg er det både spenning og underholdning i den elleville handlingen.

Ok - det går i blant på tomgang i svingene her også, men lattermusklene får definitivt kjørt seg!

BORGHILD MAALAND

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder