HOLDER SEG I LIVE: Agnes Kittelsen, Anders Baasmo Christiansen og Linn Skåber spiller hovedrollene i «Staying Alive». Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Diskuterte egne erfaringer før utro-komedie

Agnes Kittelsen og Linn Skåber spiller bestevenninner i
utroskapskomedien «Staying Alive». De to fikk frihet til å lufte personlige erfaringer både før og under innspillingen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

«Staying Alive» handler om Håkon og Marianne, småbarnsforeldre til to på Grünerløkka i Oslo. De går fra hverandre etter at mannen i forholdet er utro med «Frida fra regnskap» på jobben. Linn Skåber spiller bestevenninnen Kristin, som blir Mariannes sterkeste støttespiller.

VG var med på innspilling av filmen, les saken her!

Både Skåber og Kittelsen har barn sammen med fedre de ikke deler livet sammen med lenger, og det kunne de dra nytte av under arbeidet med filmen sier Skåber.

– Det var viktig at vi alle åpnet hjertene våre og snakket om det vi brydde oss om, og våre erfaringer. Det var ganske mye av det under leseprøvene, selv om regissør Charlotte (Blom, journ.anm.) satt på «bunnlinjen». Agnes og jeg fikk lov til å diskutere det og komme dypere inn i stoffet med personlige erfaringer og det vi har opplevd.

– Hvordan var det, gøy eller tungt?

– Det er alltid en vanskelig prosess å gå inn i den materien. Det er trist – og så skal det bli dritgøy på film.

Det er liten tvil om at det er Agnes Kittelsens karakter vi skal «heie» på i filmen. Men, hun er langt fra noen helt i ordets egentlige betydning, mener Kittelsen.

– Jeg tenker at det som Marianne har med seg, som jeg liker, er en vilje til å prøve nye strategier for å komme videre. Vi har alle opplevd å få en eller flere på tygga, spørsmålet er hvordan man reiser seg da. Jeg synes Marianne er offensiv, hun prøver å skape noen nye rammer rundt livet sitt. Jeg håper først og fremst hun har blitt en menneskelig karakter, om ikke svak eller sterk, så i hvert fall gjenkjennbar.

«Det er barna som blir skadelidende» hører man ofte når det er snakk om foreldre som går fra hverandre. Dét perspektivet er ikke så fremtredende i «Staying Alive».

– Både Marianne og pappaen i filmen klarer å være glad i barna sine. Men det er klart, det er en film som ser en skilsmisse fra de voksnes perspektiv. Noe annet ville blitt en annen film også, sier Kittelsen.

Skåber synes personlig det er en fordel å la barna ta en viss del i «følelsesreisene» ved et brudd.

– «Det er ingenting, skal vi gå på kino i stedet», sier vi gjerne. I stedet for å vise barna at dette er vondt, og vise dem hva følelser er. Uten å dra dem ned i helvete selvfølgelig. Jeg tror at det å gi dem en liten følelse av at dette er livet, og dette går man gjenn, det er lurt. Men det er det jeg som mener da, ikke denne filmen!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder