IRAN-BESØK: Før kong Olav dro til Iran i 1965, hadde han invitert sjahen av Iran og dronning Faradiba til Norge. Foto: Scanpix

Film av kong Olav i Iran

(VG Nett) En film av kong Olav på besøk i Iran. Det er blant godbitene sjefskurator Widar Halén i Nasjonalmuseet har hentet frem til utstillingen «Kongelige reiser», som åpner 16. februar.

  • Børre Haugstad
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- I Iran fikk kong Olav noen flotte gaver. Blant annet en fire meter høy lysekrone som aldri er vist før. Men vi skal henge den opp her i Kunstindustrimuseet i St. Olavsgate, sier Halén.

I det hele tatt har kongehuset fått en rekke flotte gaver, som museet skal vise.

KRONEN AV GULL: Denne gullkronen får du se i Kunstindustrimuseet, forteller sjekskurator Widar Halén. Foto: Børre Haugstad

- En av gavene er cadillacen lille kronprins Olav fikk av dronning Alexandra allerede i 1912, sier han.

Utstillingene i forbindelse med årets kongejubileum vises i Nasjonalmuseets avdeling, Kunstindustrimuseet, fra 16. februar.

- Det er jo vi som er det egentlige slottsmuseet, sier Widar Halén, som opplyser at de sitter på blant annet hele den historiske, kongelige draktsamlingen.

- Det høres kanskje hasardiøst ut, men vi skal heise kronin gsvognen, som første gang ble brukt under kroningen i 1906, inn i museet gjennom bakgården, sier han.

Slottets Nina Høye har laget utstillingen sammen med Halén. Fra Slottet hadde de fått vognens gullkrone (se bildet), som en forsmak, til Kunstindustrimuseet tidligere i dag.

KONGENS CADILLAC: Den gang kronprins Olav fikk Cadillac allerede i 1912. Foto: Scanpix

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder