Jo da, den flyr!

«THE AVIATOR»

Regi: Martin Scorsese. Med: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, John C. Reilly, Alec Baldwin, Kate Beckinsale, Jude Law, Gwen Stefani. Amerikansk drama. 11 år.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Filmen om den flyfanatiske, filmgale industrimagnat og eksentriker Howard Hughes (1905-1976) har vært en filmdrøm for Scorsese i mange år. For få år siden fikk han realisert en annen stor filmdrøm: «Gangs of New York». Den drømmen ble for stor, materialet for overveldende, regissøren for perfeksjonistisk.

Denne gangen har han lykkes.

Scorsese gir oss en slags Hughes i konsentrat. Selv like flyfascinert som filmgal, like sårbar som viljesterk i forfølgelsen av de mål han har satt seg.

Scorsese konsentrerer seg om Hughes i hans mest galskapslignende, kreative periode - da han elsket Katharine Hepburn, Ava Gardner og Jean Harlow, fløy jorden rundt på rekordtid, gjenskapte en hel luftkrig over slagmarkene fra 1. verdenskrig i millionsluket «Hells Angels» (1930), bygde opp den ene flyflåte etter den andre - og introduserte flyet som skulle redde 2. verdenskrig for de allierte: Det gigantiske Hercules.

Fiendene var mange og mektige. De ytre kunne han takle. Men ikke sine egne, indre demoner. Bare i én, innledende scene påtar Scorsese seg å antyde en mulig opphavsgrunn til den sterkeste blant dem: En lammende frykt for bakterier.

Det fremstår absurd, likevel begripelig: Den fryktløse testflyger, som gladelig risikerer livet i de mest vanvittige flystunts. Men blekner foran et uvasket glass.

Leonardo DiCaprio inntar sin Hughes med respekt, nennsomt spill i full skala. Her er intet igjen av tenåringsidolet fra «Titanic», «Romeo + Juliet» og «The Beach». DiCaprio er en voksen og høyst troverdig eksentriker. Nådeløs som flyger, filmskaper og forretningsmann, hjelpeløs overfor sine kraftfulle kvinner. Og smertelig underkastet sine demoner når de nøytraliserer hans kraft i de stillere, lavmælte sekvenser.

Cate Blanchett tar sjanser med sin Katharine Hepburn, bruker hennes særpreg for hva de er verd, men behersker sin sylkvasse balansegang med fascinerende konsekvens.

Kate Beckinsale har det enklere som en fyndig Ava Gardner, mens popstjernen Gwen Stefani gjør en brukbar debut i kravløs rolle som Jean Harlow.

Nesten tre timer varer «The Aviator». Ta bare plass, fest sikkerhetsselen - og nyt luftseilasen. Den går så det hviner.

ELLEN MARGRETHE SAND

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder