Haugesund 20150816. Regissør Roar Uthaug under søndagens pressekonferanse i forbindelse med filmen "Bølgen" i Haugesund. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

«Bølgen»-regissør fikk Amundsen-nei fra Filminstituttet

Flere storheter i filmbransjen kjemper om å få lage film om
Roald Amundsen først. Roar Uthaug, som er klar for Hollywood, er foreløpig veid og funnet for lett av Norsk filminstitutt.

VG skrev i desember om «Trolljegeren»-regissør André Øvredal som planlegger en storfilm produsert av Nordisk Film om Amundsen og erobringen av Sydpolen i 1911. Men han er langt fra den eneste, og langt fra den eneste profilerte i filmbransjen som snuser på polfareren.

«Kon-Tiki»-regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg har et prosjekt under utvikling, samtidig som de regisserer Johnny Depp i « Pirates of the Caribbean». Espen Horn i Motion Blur bekrefter overfor Dagsavisen i dag at de to fortsatt jobber med en film om Amundsen.

Tidlig ute i løypen var også filmselskapet Friland som nå har fått «Bølgen»-regissør Roar Uthaug med på laget. Uthaug skal etter planen regissere film i Hollywood, den neste «Tomb Raider»-filmen, men det norske prosjektet fikk seg et skudd for baugen fredag. Da kom avslaget om produksjonsstøtte fra Norsk Filminstitutt.

– Dessverre. Sånn er det, skriver Asle Vatn i en e-post til VG. Han legger imidlertid til at prosjektet fortsetter.

VG møter de Oscar-nominerte regissørene Espen Sandberg (t.v.) og Joachim Rønning i lobbyen på eksklusive Four Seasons Hotel i Beverly Hills. Filmen Kon-Tiki. Foto: Andreas Ihlebæk / VG Foto: Andreas Ihlebæk , VG

– Vi fortsetter selvfølgelig. Prosjektet ble veldig høyt rangert, og konkurranse om midler skal det være.

John Einar Hagen, produsent for Nordisk Films Amundsen-prosjekt svarer ja på VGs spørsmål om NFI-avslaget til Friland er en fordel for deres prosjekt.

– Det er en fordel i den forstand at dersom de hadde fått ja, tror jeg ikke det hadde blitt noe av vårt.

Forrige uke spurte VG Asle Vatn om han er redd for at prosjektene slår hverandre i hjel.

– Vel, det er tvilsomt om det blir laget mer enn en av disse filmene.

– Er det om å gjøre å komme først?

– Klart det handler om å være først.

Hagen deler Vatns synspunkter på akkurat den saken.

MED AMUNDSEN-PROSJEKT: «Trolljegeren»-regissør André Øvredal skal sitte i registolen når Nordisk Film lager film om Roald Amundsen. Foto: Privat ,

– Det er nok førstemann til å lage en storfilm om Amundsen og Sydpolen. Det er nok ikke plass til mer enn en film.

Vatn reiser neste uke med Friland til Berlin for å jakte finansiering til deres prosjekt. Han ønsker ikke å si noe om størrelsen på summene de jakter på.

– Nei, men det er betydelige summer vi snakker om.

Status på Nordisk Films prosjekt er at de har søkt utviklingsstøtte, og venter på svar.

– Vi har hatt et positivt møte med NFI. Vi har et godt manus og har begynt med finansieringen og opprigget av produksjonen, så får vi se hvor fort vi klarer å jobbe, om vi rekker fristen for produksjonsstøtte i juni.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder