Ny norsk thriller: – Innspillingen var helt jævlig

Regissør Henrik Martin Dahlsbakken (26) ga skuespillerne en grufull opplevelse under innspillingen av den kommende norske filmen «Cave».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Denne jobben har bydd på store psykiske påkjenninger. Skuespillerne har vært nødt til å bryte noen komfortsoner, sier Dahlsbaken til VG og smiler lurt.

Som en liten høygaffelbærende djevel på høyre skulder legger han ut om opptakene til den norske actionthrilleren «Cave».

Les også: Philip (8) skal spille Lillebror i ny Knerten-film

I filmen får trekløveret Benjamin Helstad, Heidi Toini og «Eddie the Eagle»-aktuelle Mads Sjøgård Pettersen bryne seg på grotter av det livsfarlige slaget. Dahlsbakken forteller at skuespillerne måtte gjøre alt selv.

– Dykking. Klatring. Padling. Det har vært fysisk hardt. Som oftest i temperaturer fra 15 til 35 minusgrader. Vi så ikke dagslys på en uke fordi vi var i grotten hele dagen.

Ifølge 26-åringen måtte enkelte scener stoppes fra tid til annen.

– Da vi filmet undervannsscener ble vi nødt til å ta noen pauser fordi trykkbelastningen ble så stor av å gå opp og ned i vannet.

Les også: «Mammon»-stjerne gledet seg til sex-scenene

Fikk sjokk

Den av skuespillerne som fikk kjørt seg hardest var ifølge regissøren Sjøgård Pettersen (31).

– Det er helt klart den villeste produksjonen jeg har gjort i mitt liv. Og jeg gjort mye fysisk. Jeg er usikker på om noe vil overgå denne noen gang. Vi fikk sjokk av kulda, sier han.

Se hvilken skuespiller som vil bo i Norge!

KOMPISER: Til tross for beintøffe oppgaver under innspilling av «Cave» er Mads Sjøgård Pettersen og Henrik Martin Dahlsbakken fortsatt gode venner. Foto: Johnny Vaet Nordskog / FilmBros

31-åringen sliter med klaustrofobi. Derfor varmet ikke tanken på trange huler. Verst var det da regissøren ville ha ham krypende fram og tilbake i en 20 meter lang gang.

– Det var så liten plass at jeg måtte åle meg framover. Og det var folk både foran og bak meg. I begynnelsen var det helt jævlig. Jeg vil påstå at mye av det du ser i filmen er reelle følelser. Det er det du får når du er på location istedenfor i et studio.

Sjøgård Pettersen håper passasjene i «Cave» skal gjøre det samme for klaustrofobien som filmen «Fallet» gjorde for høydeskrekken.

– Etter å ha vært mye i høyden under den innspillingen ble jeg helt kurert!

Og når opptakene endelig var ferdig i grottene i Fauske i Nord-Norge, gikk turen til Mexico.

– Da tenkte vi: Yes, det verste er over. Men så ble vi kastet ut i grottedykking. Det er kanskje det farligste du gjør i verden. Det gikk greit etter litt trening, men de første dagene var vi på nippen til å finne en nødløsning. Det føltes så ekstremt og farlig ut.

Les også: Sjekk Atle Antonsens forvandlig før filmrollen

Kappkjøring opp landemerke

«Cave» har som uttalt visjon å vise fram Norge og landets spektakulære locations.

– Vi har blant annet enn kappkjøringsscene opp Trollstigen. Norge har internasjonal appell. Det har noe eksotisk og storartet ved seg som treffer utenfor landegrensene, sier Dahlsbakken.

Les også: Carlsen-film tatt ut til De Niro-festival

Storslått til tross – med sine fem millioner i budsjett er «Cave» en lavbudsjettsfilm. Det er omtrent ti ganger så lite så eksempelvis storsuksessen «Bølgen».

– Dere markedsfører likevel filmen som om det var en ny «Bølgen» eller «Gåten Ragnarok». Hvordan funker det?

– Det er mulig fordi vi er på location og ikke bygger sett. Dessuten trenger vi ikke bruke masse penger på CGI-effekter. Vi kommer til å bli målt opp mot amerikanske filmer i samme sjanger. Vi jobber for å tåle den sammenligningen.

– Og det vil du lykkes med?

– La oss si det slik at jeg er god på å få ting til å se bra ut på en lønnsom måte.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder