ARRESTERT: Roman Polanski Foto: Scanpix

Ingen sex-nåde for Polanski

(VG Nett) Sex-saken som har forfulgt filmregissøren Roman Polanski halve livet, har ingen ende.

 • Jon Selås

Artikkelen er over 11 år gammel

Den polskfødte stjerneregissøren (75) ba like etter nyttår om en ny vurdering av tiltalen om sex med mindreårige, som ble reist mot ham for mer enn 30 år siden.

Blir saken lagt til side, vil det eventuelt kunne føre til at Polanski igjen kan vende tilbake til USA.

Flyktet

Det er 31 år siden han flyktet fra USA, etter å ha innrømmet sex med en 13 år gammel jente. Senere har han ikke kunnet vende tilbake til landet, der han laget klassikere som "Rosemary`s Baby" og "Chinatown".

Han bor nå i Paris. Og det var ikke mulig for ham å stille opp da han ble Oscar-nominert for filmer som "Tess" og "Pianisten".

Fengsel

Denne uken kom svaret fra statsadvokaten i Los Angeles, ifølge New York Times: Dersom Polanski virkelig ønsker å få sin sak gjenopptatt, har han bare èn ting å gjøre: Å overgi seg til myndighetene. Det vil i praksis si at han vil bli sendt rett i varektektsfengsel i påvente av en rettssak.

Bakgrunnen for Polanskis fremstøt nå, er opplysninger som kom frem i dokumentarfilmen "Roman Polanski: Wanted and Desired" i fjor. Filmen - og nå Romanskis advokater - mener å påvise både juridiske og prosessuelle feil i den saken som i sin tid ble reist mot ham.

Utilbørlig?

Kjernen i dette er at en dommer i den opprinnelige saken skal ha blitt påvirket av en nå pensjonert statsadvokat, som - ifølge filmen - skal ha vært manisk og ut over alle grenser oppsatt på å forfølge Hollywoods stjerner.

Polanski hevder også at saken derfor må flyttes fra den domstolen som opprinneliug hadde saken mot ham.

Men dette sier dagens statsadvokater nei til - på formelt grunnlag. Fordi Polanski fortsatt anses for å være en flyktning fra det amerikanske rettssystemet, kan intet omkring hans sak prøves og vurderes på nytt før han selv innfinner seg i USA og i retten for domfellelse.

Høring

Polanskis nye fremstøt har igjen ført til stor oppmerksomhet omkring den opprinnelige saken mot ham. Det blir blant annet sitert fra jury-høring som skjedde for 31 år siden, som i detalj beskriver hva som skal ha skjedd da Polanski møtte 13-åringen for å fotografere henne for et fransk ukeblad. Høringen var unntatt offentligheten fram til 2002.

Det som ifølge høringen skal ha skjedd da den allerede berømte regissøren møtte den unge jenta, var at han ga flere glass champagne, samt en dose beroligende piller av typen Quaalude, før "han så gikk over til oral omgang med dette barnet, hadde samleie med dette barnet og hadde analt samleie med dette barnet".

Skygger

Jenta, en nå 44 år gammel kvinne, blir intervjuet i filmen "Roman Polanski: Wanted and Desired". Uten at hun på noen måte fritar Polanski for ansvaret for hva han gjorde med henne, uttaler hun at saken har vært så belastende og fortsatt kaster lange skygger over hennes liv, at hun nå ønsker saken ut av verden.

En foreløpig høring i saken er berammet i en distriksdomstol i Los Angeles 21. januar.

Flere artikler

 1. Polanski-film utsatt på ubestemt tid

 2. Polanski flyttet fra fengselet

 3. Frankrike raser mot Polanski-arrest

 4. Nye sex-beskyldninger mot Roman Polanski

 5. Roman Polanski møtt av rasende toppløs-demonstranter i Paris

Fra andre aviser

 1. Sterke protester da Polanski fikk filmpris

  Aftenposten
 2. McGregor: – Polanski ber om mye

  Fædrelandsvennen
 3. BIFF må bytte åpningsfilm

  Bergens Tidende
 4. Roman Polanski vant europeisk filmpris

  Fædrelandsvennen
 5. Roman Polanski arrestert

  Aftenposten
 6. Polanski er en fri mann

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder