SEX PÅ FILM: Ursula Werner og Horst Rehberg i "I den niende himmel". Foto: Arthaus

Ursula (64) har dampende filmsex med elsker (71)

TROMSØ (VG Nett) - Det handler om grunnleggende tillit til en idè, til en regissør og til fotografen. Deretter var det bare å la det stå til!

  • Jon Selås

Artikkelen er over 11 år gammel

Den tyske skuespilleren Ursula Werner (64) smiler sitt mest strålende og lattersprengte smil. Hun er på Tromsø Internasjonale Filmfestival med filmen «I den niende himmel (Wolke 9)», med utpregede, avkledde og dampende sex-scener, der motspiller Horst Rehberg er 71 - og spiller en 76-åring i filmen.

Sex

Regissør er den - i denne sammenheng - unge tyske samtidsbeskriveren Andreas Dresen (44), som ønsket å lage en kjærlighetsfilm med eldre mennesker, som om de var unge. Og derigjennom bryte med film og TVs ensidig falske bilde med sex-dyrking som noe «ungt» med unge skuespillere med attraktive kropper.

Det handler om spontan forelskelse og spontan sex, der kvinnen i dette tilfellet har vært gift i 30 år. Og stadig er gift. Det at hun og ektemannen mest er opptatt av å passe barnebarna, er derfor det mest «normale» i beskrivelsen av dem.

Tabuer

I TROMSØ: Den tyske skuespilleren Ursula Werner (64) med en av Tromsø-festivalens mest kontroversielle filmer. - En rolle man bare kan drømme om! Foto: Jon Selås

- Ja, vi bryter vel noen tabuer med denne filmen. Men aldri virkelighetens tabuer; man forelsker seg gjennom hele livet, sier Ursula Werner.

- Det krever jo utvilsomt mot, det du gjør?

- Vel, det krevde vel mot av oss alle. Spørsmålet for meg var i likevel i grunnen bare, da forespørselen kom, om jeg følte meg beredt til å gjøre det. Og det var jeg; jeg hadde både den skuespillermessige kunskap og bakgrunn som trengtes. Og når man er beredt, skal man følge den opprinnelige ideen.

Improvisert

- Hvor planlagt var innspillingen?
- Faktisk var den nesten ikke planlagt. Det vil si: Regissøren hadde jo sin historie. Men det var ikke skrevet noen dialog eller utførlig handling. Så vi improviserte og lot handlingen utvikle seg av seg selv.

Ursula Werner har sin teaterbakgrunn fra gamle DDR, og er i dag en velkjent ensembleskuespiller ved et teater i Berlin, med både klassisk- og samtids-dramatikk på repetoaret.

Fra himmelen

- Men akkurat denne rollen har man vel knapt hørt om før, verken på teater eller film?

- Den kom som sendt fra himmelen! I det hele tatt er det jo ikke så svært mange sterke kvinneroller som finnes for eldre skuespillerinner. Og akkurat denne var vel mer enn jeg nesten turde håpe på; Den var aldri gjemt bak en maske eller lag med sminke, den handler om det virkelige, sanne livet! sier Ursula Werner.

Norsk premiere på «I den niende himmel» blir ikke før i august.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder