«Oslo, 31. august» høstet lang applaus i Cannes

PREMIEREKLARE: Her er Joachim Trier, Anders Danielsen Lie, Hans Brenner, Ingrid Olava og Eskil Vogt før premieren i Cannes. Foto: Ingvill Dybfest Dahl, VG.

Trier etter premieren: - Veldig rørt

(VG Nett) Både Anders Danielsen Lie og regissør Joachim Trier ble overveldet av følelser under premieren på «Oslo, 31. august» i Cannes.

Artikkelen er over åtte år gammel

Onsdag hadde filmen premiere på filmfestivalen, og Trier forteller at det var flere som ikke klarte å holde tårene tilbake.

- Jeg var veldig spent på publikums reaksjon, for filmen blir på en måte født i møtet med publikum. Og så var det spennende å vise den til Anders (Danielsen Lie), som ikke har sett den før, og at han satte pris på det, betyr mye, sier Trier til VG Nett rett etter premierevisningen er over.

Han forteller at applausen etter filmen var lang, og at han følte seg sliten og takknemlig da visningen var ferdig.

- Jeg ble veldig rørt. Det er opp til publikum å bedømme det vi gjør, og når folk er begeistret blir vi kjempetakknemlige, sier regissøren.

- Stor opplevelse

Også Anders Danielsen Lie, som spiller hovedrollen, kjente på de sterke følelsene.

NORSK STJERNE: Her er Iselin Steiro på Cannes-premiere med «Oslo, 31. august». Foto: Ingvill Dybfest Dahl.

- Det var en veldig stor opplevelse, ganske overveldende og intenst. Jeg har ikke sett filmen før, og jeg er glad for at jeg klarte å se på filmen litt mer objektivt enn jeg fryktet. Og jeg synes det er en veldig god film, selv om jeg er ganske inhabil, sier han til VG Nett.

- Hvordan hadde du det under visningen?

- Det er en følelsesladet intro for meg, og derfra går man inn i filmen og blir i det universet. Da tenkte jeg ikke på at jeg satt i Cannes og så det for første gang. Men da applausen kom, og jeg sto der og kjente litt på det, måtte jeg klype meg litt i armen, sier han.

Positive

Flere filmkritikere har allerede tvitret om filmen. Frilanskritiker James Rocchi, som blant annet har vært tilknyttet MSN, hadde følgende å melde:

«Joachim Trier beviser at Reprise ikke var et lykketreff, med et usentimentalt blikk på tid, ungdom og sorg. Fantastisk skuespill også», skriver han.

Også Drew McWeeny i HitFix er positiv:

«Joachim Triers «Oslo, 31. august» var på en måte rolig hjerteskjærende. Nydelig spilt.»

Stort budsjett

«Oslo, 31. august» har - selvsagt - premiere den 31. august i Norge. Filmen er Triers andre spillefilm. Han debuterte med Reprise fra 2006.

Filmen følger rollefiguren Anders gjennom et døgn i Oslo. Han er rusfri etter rehabilitering og gjennomgår en eksistensiell krise.

Anders Danielsen Lie spiller hovedrollen, mens Hans Olav Brenner og Ingrid Olava har biroller. Budsjettet er på 14,3 millioner kroner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder