KOMPROMISSLØS: Jakob Oftebro leverer kompromissløst i rollen som botanikeren Wullf i «Gullkysten». Foto: EUFORIA FILM Foto: ,

Filmmanmeldelse: «Gullkysten»

Jakob Oftebro imponerer

«Gullkysten» dyrker en tilstand mer enn fakta. Det vinner den
ikke på.

  • Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

DRAMA

«GULLKYSTEN»

Danmark/England. Regi: Daniel Dencik.

MED: Jakob Oftebro, Danica Curcic, John Aggrey, Anders Heinrichsen, Morten Holst.

VG:s terninger viser 4 prikker

Men, bevares: Det er mer enn nok å ta av, i en skitten, stinkende, svettedryppende og temmelig grusom historie – som også er en del av vår norske historie. For vi nordmenn er selvfølgelig uløselig knyttet til det dansk-norske rike, som i en lite heroisk periode dyrket imperialismens tvilsomme utbyttingspolitikk i verdener langt borte fra oss selv. Der vi tilsynelatende bare kunne høste verdier – uten tanker på konsekvenser.

Vi vet det i ettertid: Uten konsekvenser var kolonialiseringen slett ikke. Og det fantes også heroiske historier, da ofte knyttet til enkeltpersoner.

Det er en «heroisk» historie som fortelles i «Gullkysten»: Botaknikeren Wullf (Jakob Oftebro) blir i 1836 sendt ut av kongen i København for å starte en kaffeplantasje i Dansk Guinea, det vi i dag kjenner som Ghana. Den utbytterike slavehandelen var – i teorien – avskaffet allerede 30 år tidligere. Så det var på tide å se seg om etter andre måte å bruke de oversjøiske besittelser på.

JAKOB OFTEBRO I PORTRETTET: - Du blir en sulten ulv (VG + krever abonnement)

Wullf oppdager imidlertid snart at den «nye tid» aldri hadde kommet til det danske Afrika. Klimaet var dødelig for den hvite mann. Men den hvite mann hadde fortsatt all makt. Og som man vet: Makt korrumperer, absolutt makt korrumperer absolutt. Wullf forstår aldri maktspillet.

«Gullkysten» blir mer enn noe et moraldrama. Regissøren antyder og spiller på lite opplagte strenger – åpenbart for å belyse Wullfs tvil og sorg og muligheter, uten aldri å være sikker på annet enn at han drømmer seg tilbake til sin forlovede Fitzbue i København.

SE TRAILEREN!

Jakob Oftebro turnerer sin noe svevende rolle med imponerende hengivelse; dette er definitivt en hovedrolle å gå videre med for en av Nordens mest spennende navn.

Samtidig er det ikke fritt for at hele filmens noe svevende karakter etter hvert også virker begrensende. Den dansk/norske 1800-tallshistorien i Afrika er ikke ofte belyst. Filmen vekker definitivt appetitten! Men vi vil vite mer, bli fortalt mer konkret, opplyses tydeligere. Og det kunne åpenbart vært gjort med enkle fortellergrep, også i «Gullkysten».

Filmen anbefales dog sterkt; perioden, temaet og Jakob Oftebro er meget vel verd å få med seg.

JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder