Fucking Åmål, fucking utrolig!

FILM

Alexandra Dahlstrøm (15) og Rebecca Liljeberg (18) spiller Elin og Agnes som blir forelsket i hverandre i filmen Fucking Åmål. Nå er Fucking Åmål på vei til Norge. Fredag 19.mars har den Norgespremiere.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:17

Fucking Åmål har blitt kalt den beste filmen laget i Sverige noensinne. Den har vunnet flere priser og var Sveriges Oscar-bidrag. De eneste som har vært negative er kommunepolitikerne i virkelighetens Åmål . Tittelen på filmen, Fucking Åmål, er de ikke særlig begeistret for.

Skole-elever

Alexandra Dahlstrøm (15) går fortsatt på skolen og sliter med lekser og prøver som andre elever. Rebecca Liljeberg (18) sluttet skolen for å konsentrere seg om Fucking Åmål.

- Jeg hoppet av gymnaset for å være med i filmen. Det er gøy å være skuespiller men jeg vil heller bli lege, så jeg planlegger å fullføre gymnaset, sier Rebecca. Mye av fritiden bruken hun på sin egen hjemmeside.

Hundrevis av hjemmesider

På Internet finnes det nå hundrevis av Fucking Åmål - fansider. På disse sidene finner du intervjuer, bilder og fansens egne meninger. Her er et lite utdrag:

- Alle er jo forelsket i Rebecca, men innse at ingen her kommer til å få henne.
- Elin og Agnes er jo bare fantasifigurer skapt av regissøren! Men de er søte i
virkeligheten også.
- Jeg har sett Fucking Åmål 6 ganger. Jeg elsker den.
- Lukas er en Gud på å skrive manus.
- Gå og se filmen, ellers så dreper jeg deg.

Om filminnspillingen

- Jeg dro til Åmål for å lære meg dialekten og for å komme i den riktige stemningen, forklarer Alexandra.

Mange av ungdommene i Fucking Åmål er fra Åmål og har aldri vært med på å lage film før. Selve innspillingen foregikk i Trollhattan.

- Vi bodde i en stor leilighet og levde som en stor familie, sier Alexandra.

Jenter kysser bedre enn gutter

I Fucking Åmål er Agnes kjempeforelsket i Elin. Etter mye rot frem og tilbake blir det happy ending.

- Vi måtte lese manuset nøye før vi fikk prøvefilme. Lukas ville vite om vi kunne tenke oss å spille lesbiske eller ikke. Hvis vi ikke ville det så var det jo ingen vits i å prøvefilme, forteller Alexandra.

- Scenene som kunne ha vært vanskelige å spille inn ble ikke så vanskelige fordi vi var så trygge på hverandre, forklarer Rebecca.

- Det er alltid noen som legger veldig stor vekt på at to jenter kysser hverandre. Den eneste forskjellen på å kysse en jente og en gutt er at gutter har skjeggstubber. Jenter er også ofte flinkere til å kysse. Gutter har så store munner, ler Alexandra.

Ny trend

I filmen drikker Elin og Agnes O boy sammen. Regissøren Lukas Moodysson har fått brev fra en svensk jente hvor det står at sjokomelk er den mest trendy drikken blant lesbiske i Sverige.

- Hvis du vil ha med deg en jente hjem så spør du ikke om hun vil bli med hjem for å drikke te. Du spør om hun ikke vil bli med for å få et glass sjokomelk. Jeg har selv testet ut denne nye sjekkemåten. Det gikk kjempefint, står det i brevet.

Jakt på jentene

Filmselskapet har merket stor og oppfinnsom pågang av tenåringer som vil ha privatnummerene til Alexandra og Rebecca.
Her er et utdrag av en telefonsamtale:

- Hei, jeg heter ..., jeg er en venn av Alexandra Dahlstrøm og jeg lurer på om jeg kan få telefon-nummeret hennes fordi jeg har mistet det?
- Nei, vi gir ikke ut nummeret.
- Neivel, men vi er venner altså, vi traff hverandre i Åmål under filminnspillingen.
- Men filmen ble ikke laget i Åmål, den ble laget i Trollhattan.
- Eh...Men kan jeg ikke få telefon-nummeret likevel?

Alexandra og Rebecca er hyppige gjester i svenske debatt-programmer og de har prydet de fleste forsider. Alle vil ha en bit av de svenske Fucking Åmål-stjernene.

Til Norge

Onsdag 10. februar ble Fucking Åmål sluppet løs på et norsk publikum under Filmdagene i Oslo. Ordinær Norgespremiere har filmen i fredag 19.mars. Mens du venter på filmen kan du se traileren her.

- Jeg kan ikke huske at en nordisk film har skapt et slikt hysteri rundt stjernene sine. Dette er en unik film. Jeg klarer dessverre ikke se for meg at norske regissører kan greie å lage en slik film. Det er ingen tradisjon i Norge for slike filmer hvor regissøren stiller seg i bakgrunnen og lar filmen utvikle seg på sine egne premisser, sier Brita Møystad Engseth i NRK Filmredaksjonen til VG Nett.

Kilder: Aftonbladet, Expressen, Fucking Åmål (boken),Nojesguiden, fansider på Internet.