STORE VENNLIGE KJEMPE: Hailee Steinfeld og metallhumlen hennes i «Bumblebee». Foto: Paramount Pictures / United International Pictures

Filmanmeldelse «Bumblebee»: Best til nå, men ikke bra nok

Skal vi si at det holder med 1980-tallsretroeventyr nå?

 • Morten Ståle Nilsen

Artikkelen er over ett år gammel

ACTION/EVENTYR

«Bumblebee»

USA. 12 år. Regi: Travis Knight.

Med: Hailee Steinfeld, Jorge Lendeborg Jr., John Cena, Pamela Adlon.

VG:s terninger viser 3 prikker

Noen ganger er det samsvar mellom det man putter inn og det som kommer ut.

Som i «Bumblebee», som krediterer både «Transformers»-megalomanen Michael Bay og Steven Spielberg som produsenter, og som ganske riktig er blitt nøyaktig slik man kunne forestille seg at et samarbeid mellom «Transformers»-megalomanen Michael Bay og Steven Spielberg måtte bli.

Det hefter et par problemer ved dette. Det første, og mest alvorlige, er at Bay er talentløs, og at «Transformers»-«universet» han har bygd opp, er utspilt og utmattet for lenge siden. Det andre er at Spielbergs kvalitetskontroll ikke lenger er hva den en gang var.

Filmanmeldelse «Transformers: The Last Knight»: Skrapmetall

Det tredje er at alle vel begynner å bli trette av den evinnelige 1980-tallsnostalgien nå, etter alt fra «Stranger Things» til Spielbergs egen «Ready Player One». «Bumblebee» utspiller seg i 1987, og tror at den kan sjarmere oss i senk simpelthen i kraft av det. Mon det.

Charlie (Steinfeld) er 18 og har lyst på en egen bil. Hun er god til å mekke, og søker tilflukt fra et ikke spesielt lykkelig familieliv i garasjer. Faren hennes er død av et hjerteinfarkt, mamma (Adlon) har giftet seg på nytt med en mann, Ron (Stephen Schneider), som selvsagt ikke kan måle seg med ham. Lillebroren Otis (Jason Drucker) er dessuten ganske irriterende.

Hun forelsker seg i gammel gul Volkswagen-boble på et bilopphuggeri. Denne viser seg å være en «autobot» – en av de snille «transformerne». «Bumblebee», som Charlie kaller «ham», ble sendt til jorden av kameraten Optimus Prime, og har dessverre slemme «transformere» i hælene.

SETT DET FØR, ELLER?: To «decepticoner» på jakt i «Bumblebee». Foto: Paramount Pictures / United International Pictures

Nærmere bestemt to «decepticoner» som truer med å verve seg til russerne dersom de amerikanske myndighetene ikke spiller ball med dem. Charlie og Bumblebee er snart fritt vilt.

Hollywoodkomet skryter av Astrid Smeplass

Spielbergs store fortrinn i gamle dager, var at han ikke bare hadde fantasi som en 10-åring, men også et godt håndlag med den mer traurige virkeligheten. Eventyrene hans hadde troverdige vanlige mennesker i hovedrollene. Han hadde et hjerte for nerder, «outsidere» og komplekse familieforhold – ofte i den lavere middelklassen.

Regissør Travis Knight og manusforfatter Christina Hodson har fått med seg alt dette. Deres Charlie, en tenåring som lever et trøblete liv i en familie som sliter med å få endene til å møtes, er utvilsomt det mest sympatiske mennesket som noen gang har vært med i en «Transformers»-film. Hun blir utmerket spilt av Steinfeld.

NERDER OG «OUTSIDERE», FORÉN EDER: Jorge Lendeborg Jr. og Hailee Steinfeld i «Bumblebee». Foto: Jaimie Trueblood / United International Pictures

Saken er imidlertid den at troverdige, sympatiske mennesker har lite i en «Transformers»-film å gjøre. Og at «Bumblebee» er blitt et kompromiss mellom to vilt forskjellige stiler:

En forsøksvis varm og vis – om enn ekstremt forutsigbar – «det er vanskelig å bli voksen»-film på den ene siden. Enda mer buldrende, bombastisk idiotaction av den typen Bay har skjemt oss bort med, på den andre.

Miksen blir for tøvete og urytmisk til at vi føler at noe står på spill. Og de utallige 1980-tallsrefereansene og vitsene – se en autobot danse til «Take On Me»! – er bare halvparten så rørende og søte som filmen håper at de skal være.

«Bumblebee» er den beste «Transformers»-filmen til dato. Det sier dessverre ikke så mye.

Les også

 1. Filmanmeldelse «Mary Poppins vender tilbake»: Forfriskende gammeldags

  Tidenes mest kick-ass barnepike er omsider tilbake. Hun er fremdeles flygedyktig.
 2. Her er anmeldernes julefilmfavoritter

  VGs tre filmanmeldere har plukket seg ut sine julefavoritter. Og nei – ingen av dem har «Tre nøtter til…
 3. Filmanmeldelse «Sonja»: Blond ambisjon

  Filmen om Norges største Hollywood-stjerne, Sonja Henie, skjønnmaler absolutt ingenting.
 4. Filmanmeldelse «Bird Box»: Når blikk kan drepe

  Endelig en endetidsfilm der den eneste spesialeffekten er Sandra Bullock med bind for øynene.
 5. Filmanmeldelse «Aquaman»: En eneste lang undersjøisk krigsscene

  Hvis du har lyst til å se alle krigsscenene i «Ringenes Herre»-trilogien i ett, druknet one-take, er det bare å komme…
 6. Filmanmeldelse «Roma»: Et livsbekreftende storverk

  Om du i det hele tatt skal se på TV i julen: Se denne.

Mer om

 1. Filmanmeldelse
 2. Film
 3. Steven Spielberg
 4. Anmeldelse
 5. Underholdning

Flere artikler

 1. Filmanmeldelse «Gloria Bell»: Fabelaktig feelgood for 50+

 2. Filmanmeldelse «Dumbo»: Du vil tro at en elefant kan fly!

 3. Bill Murray i zombiefilm: – Jeg er et bedre menneske når jeg jobber

 4. James Bond-skaperne: Derfor valgte de Norge

 5. Filmanmeldelse «Løvenes konge»: Ned som en skinnfell

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder