HAR ALDRI SNAKKET SAMMEN SIDEN: Filmregissør Roman Polanski (74) har innrømmet misbruk av Samantha Geimer (45). 30 år har gått siden sex-skandalen. Foto: Ap og Reuters

Frankrike raser mot Polanski-arrest

(VG Nett) Franske politikere, med kulturminister Mitterrand i spissen, krever at Sveis løslater Roman Polanski etter helgens arrestasjon.

 • Catherine Gonsholt Ighanian
 • Ida Anna Haugen

Artikkelen er over ti år gammel

Frankrikes politiker-elite tar den sex-dømte filmregissrøen i forsvar, etter at han lørdag ble pågrepet i Sveits etter anmodning fra USA.

Polanski dro til Sveis for å motta en hederspris under Zurich Film Festival, men han ble arrestert på flyplassen.

- Gir for lett etter for USA

Polske Polanski, som har bodd i Frankrike etter at han flyktet fra USA som følge av voldtektstiltalen for 31 år tilbake, sitter nå i varetekt i Sveits.

Ikke bare maner et stort antall filmstjerner og regissører Sveits om å frigi Polanski i stedet for å utlevere ham til USA. Også Frankrikes politikerelite er i harnisk over arrestasjonen.

De mener at Sveits er «overivrige» ved å forfølge «en så gammel sak», og hevder at sveitserne med dette for lett gir etter for USAs krav.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Frankrikes kulturminister Frederic Mitterrand på gårsdagens pressekonferanse i Paris, hvor han raste mot Polanski-arresten. Foto: AFP


Det var i 1977 Polanski ble tiltalt for å ha hatt sex med en 13 år gammel jente på en fest i hjemmet til Hollywood-stjernen Jack Nicholson. Den verdensberømte regissøren året etter dømt for misbruk av den da mindreårige Geimer, etter å ha innrømmet å ha hatt sex med 13-åringen. Polanski flyktet imidlertid til Paris før dommen falt. Han har siden unngått arrestasjon og fengsel ved aldri siden å returnere til USA.

Mitterrand: - Forferdelig

Frankrikes kulturminister Frederic Mitterrand raser mot helgens pågripelse, og innkalte i går til pressekonferanse i Paris.

- Jeg mener dette er forferdelig og totalt urettferdig. På samme tid som det finnes et USA som er generøst og som vi liker, finnes det også et USA som er skremmende. Det USA har akkurat vist ansiktet sitt, uttalte Mitterrand til pressen i går ifølge Reuters.

Les også: Advokater kjemper mot utlevering

Også Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som forklarer at han følger saken tett, sier han håper på «en snarlig løsning». Utenriksminister Bernard Kouchner opplyser også om at han har uttrykt sin bekymring overfor sveitsiske myndigheter.

Polanski er fransk statsborger og er gift med den franske sangeren og skuespilleren Emmanuelle Seigner. Filmregissøren har siden dommen kun reist til land hvor han har ment det ikke har vært fare for utlevering til USA. Han har besøkt Sveits en rekke ganger, og har også en feriebolig der. Han har aldri blitt pågrepet i Sveits tidligere.

Det er foreløpig usikkert hvor lenge Polanski blir holdt fengslet i Sveits.

Forfatter: - Sjokkert

Robert Harris, en britisk forfatter som de siste tre årene har jobbet tett med Polanski om en rekke manus for sceneoppsetninger, stiller seg vantro til arrestasjonen.

- Jeg er sjokkert over at en mann på 76 år - kjent eller ukjent - blir behandlet på denne måten, sier forfatteren til Reuters.

Polanski ble født i Paris av jødiske foreldre. Familien flyttet til Polen like før andre verdenskrig. Polanski har fortsatt sterke bånd til Polen, og også Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski sier han vurderer å kontakte amerikanske myndigheter direkte og oppfordre dem til å vise barmhjertighet.

Støtte fra Cannes

Også i filmmiljøet mottar Polanski bred støtte, og et opprop i protest mot arrestasjonen. Filmskapere og forfattere fra hele verden krever at Polanski settes fri umiddelbart, skriver Le Monde.

Costa-Gavras, Wong Kar-wai, Fanny Ardant, Ettore Scola, Marco Bellocchio, Giuseppe Tornatore, Monica Bellucci, Abderrahmane Sissako, Tony Gatlif, Pierre Jolivet, Jean-Jacques Beineix, Paolo Sorrentino, Michele Placido, Barbet Schroeder, Gilles Jacob, og Bertrand Tavernier er blant de som har underskrevet oppropet.

- Arrestasjonen av Polanski i et nøytralt land åpner for overgrep vi ikke kan se for oss i dag, heter det i brevet fra Polanskis støttespillere.

Om misbruket

Det som den gangen skal ha skjedd, ifølge høringen som var untatt offentligheten fram til 2002, da den allerede berømte regissøren møtte den unge jenta, var at han ga flere glass champagne, samt en dose beroligende piller av typen Quaalude, før «han så gikk over til oral omgang med dette barnet, hadde samleie med dette barnet og hadde analt samleie med dette barnet».

Inngikk forlik

Polanskis sex-offer, Samantha Geimer (47), er i dag en gift trebarnsmor. Geimer inngikk for 12 år siden et privat forlik med Polanski. Men Polanski har likevel aldri kunnet sette foten på amerikansk jord etter skandalen. Da ville han blitt pågrepet og fengslet.

Les også: Ingen sex-nåde for Polanski

Geimer mener å ha lagt saken bak seg.

- Jeg tror ikke at han er en fare for samfunnet. Han bør ikke bures inne for alltid. Det er aldri noen andre enn meg som har anklaget ham for noe som helst, uttalte Geimer for to år siden under lanseringen av TV-dokumentaren «Roman Polanski: Wanted and Desired».

Les også: Sex-offeret: - Han bør slippe fengsel

- Jeg tror han angrer. Han vet nok at det han gjorde var feil. Men jeg synes han har sonet nok. Han bør få en rettferdig behandling, men jeg frykter at det ikke vil skje dersom han kommer tilbake hit. Det er 30 år siden nå. Det er et ubehagelig minne, men jeg har lært å leve med det, uttalte Geimer den gangen.

Geimer og Polanski har aldri snakket sammen siden rettssaken.

Les også: Polanskis sex-offer snakker

Les også

 1. Polanskis advokater kjemper mot utlevering

  Roman Polanskis advokater vil gjøre alt for at den pågrepne filmregissøren ikke blir utlevert til USA.
 2. Roman Polanski arrestert

  Den polsk-franske filmregissøren Roman Polanski er pågrepet i Sveits, som følge av en 31 år gammel arrestordre fra USA.
 3. Ingen sex-nåde for Polanski

  (VG Nett) Sex-saken som har forfulgt filmregissøren Roman Polanski halve livet, har ingen ende.
 4. Polanski ber om at overgrepssiktelse oppheves

  Filmregissøren Roman Polanski ber om at en 30 år gammel overgrepssiktelse mot ham oppheves.
 5. Polanskis sex-offer: - Han bør få slippe fengsel

  (VG Nett) - Det er vanskelig å fatte hva som skjedde den natten, sier kvinnen (45), som var bare 13 år da filmregissør…
 6. Polanskis sex-offer snakker

  (VG Nett) Kvinnen som var 13 år da Roman Polanski ble dømt for å ha voldtatt henne, dukket overraskende opp…

Flere artikler

 1. Polanski flyttet fra fengselet

 2. Polanski-film utsatt på ubestemt tid

 3. Overgrepsdømte Polanski stoler på Polen

 4. Polanski plassert i husarrest

 5. Polanski ute av fengsel på mandag

Fra andre aviser

 1. Stjerneregissør tatt for sex-misbruk

  Fædrelandsvennen
 2. Stjerneregissør tatt for sex-misbruk

  Bergens Tidende
 3. Frankrike og Polen vil ha Polanski løslatt mot kausjon

  Aftenposten
 4. Nekter Sveits å vise film

  Fædrelandsvennen
 5. Stjerneregissør tatt for sex-misbruk

  Fædrelandsvennen
 6. Filmregissører krever Polanski-løslatelse

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder