Morten Tyldum lager Hollywood-film om britisk krigshelt

Den norske regissøren lager biografi-film om matematikeren Alan Turing som knakk tyskernes «Enigma»-koder under 2. verdenskrig.

  • Øystein David Johansen

Artikkelen er over syv år gammel

MANGE BALLER I LUFTEN: Morten Tyldum er knyttet til nok et Hollywood-prosjekt. Foto:

Turing var en britisk matematiker, logiker og dataforsker som egenhendig knakk tyskernes «enigma»-kode under 2. verdenskrig, noe som bidro sterkt til at de allierte vant.

Etter krigen ble imidlertid Turning straffeforfulgt av britiske myndigheter på grunn av sin homofile legning, skriver bransjebladet Deadline.com.

Turing valgte kjemisk kastrasjon fremfor fengselsstraff, men ble så nedkjørt at han til slutt tok sitt eget liv ved å spise et forgiftet eple.

Les også: Ben Affleck samarbeider med Morten Tyldum

Populært manus

Manuset om Turing har vært et av de mest populære som har sirkulert i Hollywood de siste årene, og det ble ifølge Deadline.com solgt for titalls millioner dollar da Leonardo Di Caprio var interessert i å spille hovedrollen.

- Det har vært et prestisjemanus, og lenge omtalt som et «hot script», så det er stas å bli tilbudt å regissere det, sier Morten Tyldum til VG.

- Det er en vakker, tragisk, rørende og ikke minst spennende historie. Det kommer til å bli både spennende og intenst å gjenskape London under 2. verdenskrig, men det som virkelig trakk meg mot dette manuset er de fantastiske karakterene, og det utrolige de gikk gjennom for å knekke tyskernes kodemaskin «Enigma» som var sett på som uløselig, sier den engasjerte regissøren.

Tyldum sier hovedrollen foreløpig er hemmelig, men ser fram til å lage en film som kan bli en sjanger-hybrid.

- Det er et fascinerende personportrett, et krigsdrama og en spionhistorie på én og samme tid, sier Tyldum.

Rettighetene ble senere solgt tilbake til manusforfatteren Graham Moore.
Filmen skal produseres av det nystartede selskapet Black Bear Pictures, som står bak Mark Wahlbergs nye film «Broken City», og Zac Efron-filmen «At Any Price».

Tyldum jobber for tiden med flere prosjekter i Hollywood, deriblant actionthrilleren «Bastille Day» med Ben Affleck, «The Disciple Program» med Mark Wahlberg og den norske storfilmen «Tordenskjold».

Det første prosjektet Morten Tyldum ble knyttet til etter suksessen med «Hodejegerne» var thrilleren «What Happened to Monday?», en film som fortsatt er under utvikling.

Les også

Mer om

  1. Hollywood

Flere artikler

  1. Derfor dropper stjerneregissør storfilm om Tordenskjold

  2. Keira Knightley (28) forhandler om Tyldum-film

  3. Nå jobber «Hodejegerne»-regissøren med disse stjernene

  4. Pluss content

    Morten Tyldums nye liv i Hollywood

  5. Norsk regissør åpner filmfestival

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder