Oscar vs Golden Globe: Hvem blir ropt opp i dag?

Nominasjonene offentliggjøres i dag kl 14.30

Golden Globe blir av mange sett på som den viktigste
pekepinnen på hvordan Oscar-prisene vil fordele seg. Men du burde ikke satse alt på dobbelttreff!

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Torsdag offentliggjøres Oscar-nominasjonene for 2014-filmene, bare fire dager etter at årets Golden Globe-prisdryss fant sted.

VG følger Oscar-nominasjonene live i studio fra 14.15. I studio kommer film- og TV-ekspert i VG, Ingvill Dybfest Dahl, og den tidligere Oscar-nominerte manusforfatteren Linn-Jeanethe Kyed.

Fire ganger de siste ti årene har samme film gått til topps i Beste film-kategorien under både Golden Globe- og Oscar-utdelingen: «Slumdog Millionaire» (2008), «The Artist» (2011)», «Argo» (2012) og «12 Years a Slave» (2013) stakk alle av med dobbeltgevinst.

Det er ofte sammentreff i mange kategorier, viser en gjennomgang Hollywood Reporter gjorde i 2012 og VG har oppdatert.

TRE AV FIRE: 2. mars i fjor fikk Matthew McConaughey Oscar for Beste mannlige hovedrolle, Cate Blanchett for Beste kvinnelige hovedrolle, Lupita Nyong'o for Beste kvinnelige birolle, og Jared Leto for Beste mannlige birolle. Alle unntatt Nyong'o vant tilsvarende pris under Golden Globe samme år. Jennifer Lawrence vant i hennes kategori der. Foto:Joe Klamar,Afp

11. januar ble det delt ut Golden Globe-priser i hele 25 nominasjonskategorier, samt en ærespris. Her ble «Boyhood» kveldens mestvinnende film, med priser i tre av de fem kategoriene den var nominert i. «Birdman» og «The Theory of Everything» mottok to priser hver, av henholdsvis syv og fire nominasjoner. Morten Tyldums «The Imitation Game» måtte se seg slått i samtlige fem kategorier den var nominert i.

87 prosent treff

Ifølge Hollywood Reporter er Golden Globe-resultatene en bedre spådom for Oscar enn vi kanskje tror: I kategorien Beste film, har Golden Globe truffet 14 ganger de siste 23 årene, eller 61 prosent i perioden. Faktisk traff de 10 av 10 ganger mellom 1993 og 2003, men så gikk det nedover noen år, før det meste har sammenfalt igjen siden 2012.

DOBBELTVINNER: «Slumdog Millionaire» vant både Golden Globe- og Oscar-pris for Beste film i 2009. Det er én av fire ganger de siste 10 årene at de prisene har sammenfalt. Fra venstre regissør Danny Boyle med Freida Pinto og Dev Patel med den gylne kloden, og til høyre Boyle med Rubiana Ali og Oscar-prisen. Foto:Jewel Samad/ Chris Carlson,AFP/AP

Årene med dårlig merittliste fikk flere til å tvile på Golden Globes egnethet som spåmann for Oscar-utfallet, spesielt tatt i betraktning at de fleste filmprisene i Golden Globe er delt opp i drama og musikal/komedie, og dermed gir dobbel sjanse for å treffe i Oscars ene kategori på samme område.

Når det gleder Beste regi, har Golden Globe truffet 14 ganger de siste 23 årene. I Beste mannlige hovedrolle var tallet 15 i samme periode. 16 i kategorien Beste mannlige birolle slo til, og 13 i Beste kvinnelige birolle var blink. Aller best er Golden Globe til å tippe Beste kvinnelige hovedrolle: Der har deres vinner stemt med Oscars 20 ganger de siste 23 årene, noe som tilsvarer en treffprosent på 87 i den perioden.

Svært forskjellige priser

Det er opplagte forskjeller mellom Golden Globe og Oscar: Golden Globe-prisene dekker både film og TV, og deler opp begge i drama og musikal/komedie. Disse prisene nomineres og deles ut av The Hollywood Foreign Press Association. Som navnet antyder er det en forening av utenlandske journalister med base i Los Angeles. HFPA har rundt 90 medlemmer fra 55 land, blant dem VGs Aud Berggren.

Når det gjelder Oscar-prisene, gjelder disse kun film, og de er ikke delt inn etter sjanger. Kandidatene nomineres og stemmes frem av The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, bare kalt Oscar-akademiet. Akademiet har nå rundt 6.000 medlemmer fra hele verden, og alle er selv utøvere innen filmkunsten. Blir du først medlem, er du det livet ut.

For å bli akademimedlem må man jobbe med film (som har kinodistribusjon), og man blir medlem i faggruppen man jobber i, fra manusforfattere via komponister til skuespillere. Det er 15 faggrupper og to generelle grupper innen Akademiet. I de fleste Oscar-kategoriene kan kun medlemmer i den gjeldende faggruppen stemme. Men alle kan stemme på Beste film.

VANT BEGGE DELER: Maryl Streep vant Oscar for hovedrollen i «Jernkvinnen» og Jean Dujardin for hovedrollen i «The Artist» 26. februar 2012. Begge hadde først vunnet tilsvarende kategori under Golden Globes samme år. Foto:Joel Ryan,Ap

Akademimedlemmene fikk nominasjonslistene sent i desember, og måtte levere dem 8. januar. Når de nominerte er klare, går nye stemmesedler (både per post og digitalt) ut i slutten av januar, og har leveringsfrist tirsdagen før Oscar-søndagen. Når opptellingen er gjort, er det kun to ansatte ved regnskapsbyrået PricewaterhouseCoopers som kjenner resultatet før det blir lest opp på scenen 22. februar.

Dermed påvirker ikke Golden Globe-resultatet Oscar-nominasjonene, men det kan påvirke siste vinneravstemning.

Flest eldre, hvite menn

For å komme med i Akademi-medlemsinnslippet én gang i året, må du enten bli Oscar-nominert og dermed automatisk bli vurdert, eller så må to medlemmer i din gren nominere deg.

Tidligere var det mye hemmelighetskremmeri rundt hvem som var medlemmer av Oscarakademiet. Men spesielt etter en gjennomgang gjort av Los Angeles Times i 2012, hvor de konkluderte med at det var en ekstrem overvekt av hvite, eldre menn i Akademiet, har de begynt å sende ut pressemeldinger med informasjon om nye medlemmer.

I 2013 ble de norske regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg, som var Oscar-nominerte for Beste utenlandske film med «Kon-Tiki», invitert til å bli medlemmer.

FULLTREFF: Daniel Day-Lewis vant Oscar for hovedrollen i «Lincoln», Jennifer Lawrence for hovedrollen i «Silver Linings Playbook», Anne Hathaway for birollen i «Les Miserables», og Christoph Waltz for birollen i «Django Unchained» 24. februar 2013. De vant alle tilsvarende Golden Globe-priser noen uker tidligere. Foto:John Shearer,Ap

Kjønns-, etnisitets- og alderssammensetningen i Akademiet har fått en del av skylden for at store, gjerne tradisjonelle eller historiske fortellinger av episk karakter ofte blir foretrukket fremfor mer kunstnerisk utfordrende filmer, som da kritikerfavoritten «Shame» ikke fikk noen nominasjoner i 2012.

«Glemt» av Oscar

Andre som er forbigått av Oscarakademiet, er regissør Alfred Hitchcock. Til tross for at han var regnet som spenningsmester og «far» til rundt 60 filmer, fikk han aldri Oscar for Beste regi. Men «Rebecca» (1940) vant i kategorien Beste film.

Heller ikke Martin Scorsese har scoret høyt i Akademiet. Han ble ikke regi-nominert for «Taxi Driver» (1976), og i 1990 vant Costners «Danser Med ulver» over «Goodfellas». Først i 2006 fikk Scorsese endelig en Regi-Oscar, for «The Departed». Kathryn Bigalows kontroversielle «Zero Dark Thirty» var nominert i flere kategorier i 2013, blant annet Beste film, men vant kun for Beste lydredigering (som svenske Paul N.J. Ottosson sto for).

Skuespiller Dennis Hoppers innsats i den usympatiske birollen som Frank Booth i «Blue Velvet» (1986) er blant prestasjonene som ofte nevnes blant de glemte i Oscar-sammenheng. Også Audrey Hepburn ble oversett i rollen som Eliza Doolittle i «My Fair Lady» (1964), og Jack Nicholson ble ikke engang nominert for rollen i «Ondskapens hotell» (1980).

Like fullt er Oscar fremdeles den mest høythengende filmprisen man kan få. 22. februar får vi se hvem som stikker av med hederen og æren i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder