FIKK HJELP: Kåre Ohnstad, Mira Marie Magnus Folkestad og Tuva Rabben føler seg som nye mennesker i dag - etter å ha møtt Snåsamannen Joralf Gjerstad. Onsdag kveld var de til stede på førpremieren av Margreth Olins film «Mannen fra Snåsa» hvor trioens besøk hos Gjerstad kan sees. Foto: Trond Solberg , VG

Festpremiere på dokumentarfilmen «Mannen fra Snåsa»: Pasienter: – Snåsamannen forandret våre liv

Kritiker: – En bløff

Disse smilene hadde ikke vært like brede uten Snåsamannens hjelp. – Jeg takker han i kveldsbønnen min hver kveld, sier Kåre Ohnstad (60).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fredag er det Norgespremiere på dokumentarfilmen «Mannen fra Snåsa», hvor man for første gang får se hvordan Joralf Gjerstad tar imot de som søker hjelp hos ham med ulike plager.

I 50 år tok Gjerstad i mot titusener av uhelbredelig syke og mennesker i dyp fortvilelse og sorg.

Regissør Margreth Olin ønsket å dokumentere hvordan Gjerstad møtte pasientene, og resultatet får vi se i «Mannen fra Snåsa» som hadde festpremiere onsdag kveld. Blant de som besøker Gjerstad i dokumentaren er Mira Marie Magnus Folkestad (12), Kåre Ohnstad (60), Jim Rune Antonsen (32) og Tuva Rabben (17).

Filmanmeldelse: «Mannen fra Snåsa»

– Jeg er beviset

Kåre Ohnstad (60) var uheldig og falt ned fra et bygg, og pådro seg skader i hodet, nakken og i en arm. Siden ulykken for åtte år siden forteller Kåre at han ikke har kunnet bøye armen, og han har slitt med store smerter.

At Snåsamannen kunne fikse ham, var ikke noe 60-åringen trodde på. Men han fikk seg en opplevelse han ikke hadde forventet.

– Jeg hadde bestemt meg for å hilse på han, og kjenne på de varme hendene alle snakker om. Men den hånda var ikke varm, og jeg husker at jeg tenkte: «Ja, det var det jeg tenkte ja.» Men når han holdt på den vonde armen min, kjente jeg et slags stikk påfulgt av en enorm varme. Så slapp han armen min, og for første gang på lenge kunne jeg bøye armen. Det er helt borte. Det er helt utrolig, sier Kåre.

I tillegg til at armen ble bra, forteller Kåre at han også fikk tilbake litt bevegelighet i nakken – og han har nå sluttet å gå til fysioterapibehandling.

– Jeg kan ikke noe annet enn å tro på det han gjør. Jeg kan ikke forklare det, men jeg er et bevis på at det er noe der, sier han og fortsetter:

– Jeg takker ham i kveldsbønnen min hver kveld.

Som et elektrisk gjerde

Tolv år gamle Mira Marie Magnus Folkestad forteller VG at hun har slitt med låsninger i skjelettet siden hun ble født. Hun forteller at hun var plaget av låsninger i både nakken, ryggen og bekkenet – og at hun i tillegg hadde en indre uro som førte til konstante skjelvinger i kroppen.

Etter besøket hos Snåsamannen i august i 2014, er hverdagen imidlertid blitt mye bedre:

– Det var veldig bra for meg. Hele livet mitt er forandret, sier hun, og fortsetter:

– Joralf var synsk. Han så rett gjennom meg og så hva jeg følte, og så fikset han det han kunne.

Skjelvingen forsvant, og selv om låsningene ikke forsvant helt, har det blitt betydelig bedre, forteller mamma Rebekka Magnus (39).

– Helt til vi besøkte Joralf var Mira som et elektrisk gjerde, med masse småskjelvinger. Etter vi hadde vært i Snåsa har det vært helt borte. Det var som et tungsinn som forsvant. Jeg fikk en ny datter med meg hjem, en som hadde selvfølelse. En som hadde det bra.

Så du denne? Olin: – Joralf har en formidabel gave

Les også: Politiinspektør Rohde fikk hjelp av Snåsamannen da sønnen var syk

– Han gjør noe spesielt

HJELPEREN?: I dokumentarfilmen «Mannen fra Snåsa» hevder flere at Joralf Gjerstad, bedre kjent som «Snåsamannen», har hjulpet dem. Foto: Geir Otto Johansen , VG

17 år gamle Tuva forteller at hun i seks år har slitt med Myalgisk Encefalomyelitt (ME), med symptomer som rask trettbarhet i muskulatur og sentralnervesystem. Hun forteller at hun også har hatt nedsatt hørsel på et øre, uten at legene har klart å finne ut hva som er galt.

Møtet med Snåsamannen ble imidlertid et vendepunkt for 17-åringen, som beskriver Gjerstad som «et av de varmeste menneskene hun har møtt».

– I det jeg kom inn i rommet spurte Joralf: «Du hører ikke så godt på det ene øret, du?». Det var en ting jeg hadde fortalt veldig få, men Joralf visste det med en gang jeg kom inn i rommet, og han fikset det med hendene sine. Nå er det faktisk bedre, sier hun til VG.

Selv om øret ble bedre, var ikke ME-symptomene noe Gjerstad kunne fikse – men hun forteller at han gjorde det bedre.

– Jeg har vært syk i mange år, og det er ganske slitsomt til tider. Joralf lærte meg hvordan jeg skulle takle sykdommen og hvordan jeg kan gjøre psyken sterkere. Jeg hadde lett for å tenke og spekulere i sykdommen, men Joralf lærte meg at det ikke kommer noe godt ut av det. Nå har jeg gode dager, og dårlige dager, og det er bare slik det er, sier hun og fortsetter:

– Han gjorde meg ikke frisk, men han gjorde meg bedre. Han gjør noe spesielt, uten at man egentlig kan forklare hva som skjer. Jeg vet bare at det fungerer.

Husker du? Annenhver nordmann tror på Snåsamannen

Pustet gjennom sugerør

Jim Rune Antonsen (32) forteller VG at han lider av hypofysesvikt og nyresykdommen Gitelmans syndrom, som medfører en del beinsmerter. I tillegg har har i lengre tid slitt med pusteproblemer. Men 32-åringens besøk i Snåsa gjorde hverdagen litt lettere.

– Sykdommene mine ble litt mer stabile, og jeg puster mye lettere nå. Før pustet jeg gjennom en sugerør, men nå kan jeg puste vanlig.

Han takker Gjerstad for det han gjorde – selv om 89-åringen mener at det ikke er han selv som gjør noe.

– Han er er varm person med mye kjærlighet. Jeg vet ikke hvordan han gjør det, men han gjør ting bedre. Han sier selv at han er en slags hjelper. Det er vel litt rart, men det må nesten ligge noe i det, mener Jim Rune.

Les også: Snåsamannens ukjente spion-fortid

Kristiane Bøgwald (28) har slitt med diffuse mageproblemer og angst så lenge hun kan huske.

– Jeg hadde møtt han under en boksignering en gang og hadde veldig lyst til å møte han igjen. Da Margreth Olin lette på Facebook etter mennesker som ville være med på filmprosjektet, meldte jeg meg med en gang, forteller hun.

BLE KVITT ANGSTEN: Snåsamannen hjalp Kristiane Bøgwald til å overvinne angsten og få større selvtillit. Foto: Trond Solberg , VG

Kristiane hadde før møtet vært i tvil om plagene hennes var fysiske eller psykiske. Etterpå forsto hun at meste parten lå i hodet.

– Magen ble ikke helt bra, men jeg lærte at angsten handler om selvtillit. Det er så lett å mistolke sin egen kropp, men Joralf lærte meg å fokusere, å ta utfordringer. At jeg ikke må la frykten styre meg, sier hun.

– Så jeg reiste til Australia med min far og min bror, noe jeg ikke ville ha gjort før møtet med Joralf. Senere fikk jeg tilbud om en rolle i en kortfilm i Kabelvåg som senere ble nominert i hovedkonkurransen i Palm Springs International Short Film Festival. Så jeg reiste dit og reiste også alene rundt i California i tre uker. Hele tiden hørte jeg stemmen til Joralf i bakhodet - det ble som en treningssituasjon for meg.

– Og så våget du å reise alene?

– Ja, jeg gjorde det!

– En bløff

Ronnie Johanson har gitt ut to kritiske bøker om Snåsamannens virke. Skepsisen står han fast ved etter å ha sett «Mannen fra Snåsa» under filmens festpremiere onsdag kveld.

– Det var en rørende film, men den sa meg ikke mye nytt. Den ga et rosenrødt bilde, men det var ting der som ikke ble tatt opp, blant annet den påståtte synskheten hans. Selv om han kanskje selv tror han har evner i den retningen, så er den en bløff, sier Johanson til VG.

SÅ FILMEN: Ronnie Johanson ble invitert med inn på Colosseum kino av regissør Margreth Olin for å se «Mannen fra Snåsa». Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Han forteller at han hadde tenkt å se filmen etter hvert, men var til stede utenfor Colosseum kino i Oslo for å dele ut kritiske flygeblader da filmens regissør, Margreth Olin, huket tak i ham og ga ham en billett.

– Det fremste eksemplet på bløff er korttrikset han utførte med Cato Schiøtz som tok med seg et spillkort til Snåsa, uten å se på det. Snåsamannen gjettet selvfølgelig riktig, men hadde vært lur nok til å be Schiøtz ta det ut av lommeboken og legge kortet på bordet. Dermed gjorde han som alle tryllekunstnere gjør; han avledet oppmerksomheten akkurat nok til å få et glimt av kortet. Et klassisk trylletriks. Den samme kortkunsten gjorde han også på sin biograf, Ingar Sletten Kolloen, sier mannen bak «Profeten fra Snåsa» som kom i 2012.

Ronnie Johansen fraskriver imidlertid ikke Joralf Gjerstad alle helbredende evner.

– Vi snakker om en klassisk placeboeffekt som er velkjent innen legevitenskapen. Jeg benekter ikke at han har spesielle evner til å trigge og påvirke kroppens selvhelbredende evner. Sånn sett har han en viss evne til å helbrede. Snåsamannen er en veldig karismatisk person og utstråler en utrolig autoritet i filmen, noe som kommer klart frem i filmen, sier han.

– Jeg synes han tyr til ganske simple triks for å få folk til å tro at han har overnaturlige evner, og han kjenner heller ikke sine begrensninger. I filmen behandler han en kvinne med kreft som kommer til ham; dette er faktisk helt ulovlig med dagens lovverk uten at det skjer i samarbeid eller samforståelse med vedkommendes lege.

– Filmen berører heller ikke at han pleide å ta betalt, men jeg har snakket med flere pasienter som bekrefter at det pleide å stå fremme en skål med sedler i, og der la de pengene uten at det ble protestert.

VG skrev i en tidligere utgave av artikkelen at personene vi har intervjuet har diagnoser som Joralf Gjerstad skal ha kurert eller bedret. VG har ikke gått inn i deres sykdomshistorikk, og har endret teksten slik at det nå er intervjuobjektene som forteller om sine symptomer og personlige opplevelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder