BLIR TEATER: Her er prinsesse Elsa i filmen. Idina Menzel hadde stemmen hennes i originalfilmen, mens Lisa Stokke har den norske stemmen. Foto: , The Walt Disney Company

«Frost» kommer til Broadway

«Løvenes konge» og «Aladdin» har gjort det. Nå blir «Frost»
den neste Disney-filmen som får Broadway-behandling.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Disney har tidligere adaptert åtte animerte musikaler til teaterscenen ved Times Square, hvorav den mest suksessfulle har vært «Løvenes konge».

Nå melder New York Times at «Frost», filmen med sangfarsotten «La den gå» alle med barn i huset har hørt minst hundreogørten ganger, kommer til Broadway 2018.

Les også: Milliardbutikken «Frost» rir på norgessuksessen.

Disneys teateravdeling sier at de skal sette opp en forsøksforestilling utenfor New York sommeren 2017, og deretter utvikle forestillingen til Broadway neste vår.

Oscar-vinnere bak

Teaterversjonen får samme forfatter-team som står bak filmen: Musikk og tekst står «The Book of Mormons»-skaper Robert Lopez og Kristen Anderson-Lopez som skrev låtene i filmen. Også Jennifer Lee som skrev filmmanuset og var med-regissør er med på laget. Ekteparet Lopez vant til og med Oscar-pris for låten «La den gå».

Disney har så langt ikke avslørt hvem som skal spille noen av rollene i teaterversjonen. Det er varslet at Disney også jobber med en oppfølgerfilm.

Mer om «Frost»: – Ja, det blir ny «Frost»-film.

TEATERSTRØK: Plakater på Broadway ved Times Square i mai 2015. Foto: Andrew Burton , Afp

Tegnefilmen «Frost», som fikk terningkast 3 i VG, er inspirert av et H. C. Andersen-eventyr «Snødronningen» og handler om prinsessen Elsa som forsøker å kontrollere evnen hun har til å forvandle omgivelsene til is. Etter et uhell isolerer hun seg mer og mer, og rømmer til slutt fra byen Arendelle. Søsteren Anna legger deretter ut på en farefull ferd for å finne henne.

Norgesreklame

Andre figurer har navn som Sven og Olaf. Vi ser stavkirker, troll, fjordhester, nordlys og bunader, og hører samisk joik. I en sekvens selges også lutefisk på glass.

Har du lest: Storinnrykk av amerikanske turister etter «Frost»-filmen.

Innovasjon Norge investerte stort i «Frost»-satsingen. De har ikke villet oppgi summen, men Disney-representantene ble vist rundt i hele Norge for å bli inspirert til å bruke den norske vinternaturen i filmen. Siden USA-premieren 27. november 2013, har kinofilmen «Frost» spilt inn 12,4 milliarder kroner på verdensbasis.

I Norge trakk hele 140.000 nordmenn ut av stua bare på de fire første visningsdagene i jula 2013.

«NORSKE»: Anna, snømannen Olaf, Kristoff og reinsdyret Sven i «Frost». Foto: , The Walt Disney Company

Arendelle er inspirert av Akershus festning. «Norgesreklamen» fungerte visstnok, for amerikaneres interesse for Norge ble tredoblet etter filmens suksess. Sommeren i fjor startet Disney Adventures sine skreddersydde turer til Norge. Turene startet på 5000 dollar – drøyt 33 000 kroner.

«Frost» er den fjerde mest sette animasjonsfilmen i historien, og Disneys nest mest besøkte på kino – etter «Løvenes konge».

Disney-suksessen «Løvenes konge» har gått på Broadway siden 1997, og spilles fremdeles åtte ganger i uken. I London har forestillingen gått siden 1999 og er West Ends bestselgende musikal gjennom tidene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder